NOS Nieuws Politiek Aangepast

Rutte wil door en geschonden vertrouwen oppositie terug winnen

Premier Rutte heeft met een motie van afkeuring harde kritiek gekregen. De motie is niet aangenomen en Rutte wil in de toekomst laten zien dat hij lessen trekt.

Liveblog gesloten
 • Ron Fresen: Rutte gaat door met regeren

  Volgens NOS-verslaggever gaat Rutte door met regeren, maar kan de kritiek van de voltallige oppositie wel gevolgen hebben voor de stabiliteit van het kabinet. "Het politieke probleem is afgewend, maar Rutte houdt wel een imagoprobleem." Volgens Fresen heeft hij dit niet zien aankomen. 

 • Rutte na afloop van het debat: werken aan vertrouwen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'We trekken hier lessen uit'
 • Motie verworpen; 65 voor, 77 tegen

  De motie is verworpen. Het is wel een zware klap voor de premier, zegt verslaggever Dominique van der Heyde. 

 • Kamer gaat stemmen

  PVV-leider Wilders wil een hoofdelijke stemming. Dat betekent dat alle Kamerleden erbij moeten zijn om hun stem persoonlijk uit te brengen. De griffier noemt dan alle namen op. 

 • Rutte: ik heb op geen enkele manier bewust informatie achtergehouden

  "Het kabinet heeft lessen getrokken, die hebben we uitvoerig gelicht." Maar er is op geen enkele manier bewust informatie achtergehouden zegt de premier. "Dat zeg ik naar eer en geweten."

  Hoe het nu verder gaat met het kabinet is niet duidelijk. Een kabinet dat zoveel vertrouwen verliest stapt doorgaans op. Eerst moet nog over de motie gestemd gaan worden. Dat zal vanavond nog gebeuren.   

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De oppositie dient een motie van afkeuring in, Rutte reageert
 • Wat is het verschil tussen een motie van afkeuring en motie van wantrouwen?

  Een motie van afkeuring veroordeelt het beleid van bewindspersoon (of van het kabinet), zo weet het Parlementair Documentatie Centrum. Een motie van wantrouwen spreekt de Kamer uit geen of niet langer vertrouwen te hebben in een bewindspersoon of in het kabinet. "Zij kunnen dan niet anders doen dan daarna consequenties te verbinden en op te stappen".

 • Kamerlid Kuzu sluit zich ook bij motie aan

  Hij stond niet onder de motie. 

 • De tekst van de motie van afkeuring

  De motie is ondertekend door Segers (CU), Roemer (SP), Buma (CDA), Pechtold (D66), Wilders (PVV), Klaver (GroenLinks), Krol (50Plus) en Thieme (Partij voor de Dieren). 

 • PvdA-leider Samsom: kabinet heeft fouten toegegeven

  De PvdA-leider Samsom benadrukt dat het kabinet de fouten heeft toegegeven en dat er altijd fouten gemaakt zullen worden. "Dit kabinet leert van haar fouten en wil er werk van maken."

 • VVD-fractievoorzitter Zijlstra: commissie-Oosting heeft het goed gedaan

  De fractievoorzitter van de VVD is kort. Hij reageert niet op de motie van de oppositie. 

 • SGP steunt ook de motie van afkeuring

  Volgens SGP{-leider Van der Staaij is het een klassieke motie van afkeuring. Het beleid van het kabinet wordt afgekeurd. De motie haalt waarschijnlijk geen meerderheid, omdat de coalitiepartijen het niet zullen steunen. Het is vervolgens aan het kabinet om te bepalen of het opstapt. 

 • D66: Schade aan de rechtstaat en democratie

  D66-leider Pechtold zegt dat het hem niet ligt valt, maar dat hij niet anders kan dan deze motie indienen. "De schade is ontstaan onder de regie

  van de minister-president. Schade aan de politieke cultuur, aan de rechtstaat en de democratie en het allerbelangrijkste: schade aan het vertrouwen van de samenleving in de politiek.

  PVV-leider Wilders heeft geen goed woord over voor het kabinet en het optreden van premier Rutte. 

 • Buma: je moet een grens trekken

 • Motie van afkeuring van oppositie

  Ingediend door de bijna de gehele oppositie. De nieuwe leider van de ChristenUnie heeft de motie ingediend. 

 • Debat gaat weer verder

  In de schorsing hebben de oppositiepartijen D66, CDA, SP, SGP, GroenLinks en ChristenUnie bij elkaar gezeten voor overleg.