liveblog
NOS NieuwsAangepast

Actie Saint-Denis voorbij, zeven arrestaties

liveblog gesloten

Einde

We sluiten het liveblog over de gebeurtenissen in Saint-Denis. De politie-actie is aan het einde van de ochtend beëindigd; pas in de loop van de dag wordt meer informatie verwacht over de zeven mensen die zijn gearresteerd. Voor meer nieuws over de nasleep van de terreur in Parijs kunnen jullie terecht op NOS.nl of de NOS App.

Amateurbeelden

Een journalist volgde agenten vanochtend bij hun werk in Saint-Denis. Hij maakte deze beelden met zijn telefoon.

Arrestatieteam rent richting het appartement in Saint-Denis

Identiteit

Molins heeft ook kort toegelicht waarom er nog zo weinig bekend is over de verdachten. "Niemand kon het gebouw in. Het werk van de technische en wetenschappelijke politiediensten moet nog beginnen (...) We doen alles om te weten te komen wie wie is. Daarna zullen we u vertellen wie er in het appartement waren."

Taps

De vermoedelijke terroristen in Saint-Denis kwamen in het vizier van de Franse opsporingsdiensten door afgeluisterde telefoontjes. Dat meldt aanklager Molins. Op basis van de getapte gesprekken ontstond ook het vermoeden dat Abdelhamid Abaaoud zich in Saint-Denis schuil hield.

Cazeneuve in Saint-Denis

Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken en de openbaar aanklager van Parijs, François Molins, hebben de straat bezocht waar vanochtend een grote politie-actie was. Cazeneuve wilde de plek met eigen ogen zien.

Cazeneuve (midden) en Molins (tweede van links) in Saint-Denis

Identificatie

Alle 129 slachtoffers van de aanslagen van vrijdag zijn geïdentificeerd, heeft president Hollande bekendgemaakt. De nabestaanden van zo'n honderd mensen hebben hun geliefden inmiddels kunnen zien.

Aanwezigheid Abaaoud

Openbaar aanklager François Molins heeft bevestigd dat de politieactie van vanochtend gericht was tegen Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen van vrijdag. Bepaalde elementen "konden te denken geven" dat Abaaoud in het appartement was, zei Molins, zonder te zeggen of de Belgische jihadist daadwerkelijk is aangetroffen.

Molins bevestigde verder het aantal arrestaties (zeven) en dodelijke slachtoffers (twee). Drie arrestanten zaten in een appartement, twee hadden zich verstopt tussen puin en de laatste twee werden buiten het appartement opgepakt.

Openbaar aanklager heeft geen details

De identiteit van de zeven mensen die in Saint-Denis zijn opgepakt, is nog onbekend. Ook is niet duidelijk wie de twee vermoedelijke terroristen waren die vanochtend zijn omgekomen.

Politie komt naar buiten

"Met lege handen", twittert deze verslaggever ter plaatse.

Verwarring

Bij een kerk in Saint-Denis is grote verwarring, melden Libération en AFP. Op het dak van de kerk of in de klokkentoren zou een man zijn gezien. De politie kamt de kerk nu uit. Bij de man kan het gaan om een verdachte, of om een cameraman vanuit de toren opnames wilde maken van het afgezette gebied.

Meer acties

Vanochtend lag de focus op Saint-Denis, maar op tal van plekken in Frankrijk voert de politie nu acties uit, zegt correspondent Ron Linker. Hij was zelf getuige hoe een Belgisch bestelbusje door gewapende agenten werd gecontroleerd.

Actie Saint-Denis voorbij

Stand van zaken

Stand van zaken nu:

- Zeven arrestaties, waarvan drie in het belegerde appartement
- Twee doden, onder wie een vrouw met een bomgordel
- Identiteit van gearresteerden en slachtoffers onbekend
- Vijf lichtgewonde agenten

ACTIE SAINT-DENIS VOORBIJ

Een woordvoerder van de Franse regering bevestigt berichten dat de belegering van een appartement in Saint-Denis is afgelopen. In de Parijse voorstad zijn nog wel veel veiligheidsdiensten op de been.

Bronnen: aanval is klaar

De politie-actie in Saint-Denis loopt op z'n einde, zeggen bronnen tegen de krant Libération. Ook andere Franse media melden het einde van de actie. Ter plekke is daar overigens nog weinig van te zien. De hulpdiensten blijven ter plaatse en er zal de komende uren onderzoek worden gedaan.

Agenten in Saint-Denis

Reuters: La Défense was nieuw doelwit

Persbureau Reuters meldt dat de mensen die vanochtend in Saint-Denis zijn opgepakt, een aanslag planden op de zakenwijk La Défense. Die wijk, op de grens van Parijs en de voorstad Nanterre, is vooral bekend van de Grande Arche, een moderne witte poort die doet denken aan de kleinere (en veel oudere) Arc de Triomphe.

Afgevoerd

Verslaggevers ter plekke melden dat zwaarbewapende agenten vanochtend een man uit het omsingelde huis in de Rue du Corbillon hebben gehaald. Wie hij is, weten we niet. Ook het tijdstip van zijn arrestatie is niet helemaal duidelijk.

Man wordt afgevoerd in Saint-Denis

Nu zeven arrestaties

Er zouden nog twee aanhoudingen zijn verricht. Het gaat om twee mensen die in het appartement zaten naast het appartement dat al de hele ochtend wordt belegerd.

'Plechtige verklaring'

De Franse Moslimraad kondigt aan dat vrijdag in alle moskeeën van Frankrijk "een plechtige verklaring" zal worden voorgelezen waarin terrorisme wordt veroordeeld.

Politie: actie gaat door

De actie in Saint-Denis gaat door, zegt de politie. Die rept nog met geen woord over de beweging die Mattijs van de Wiel zojuist zag.

Politiehond Diesel gedood

Bij de politie-actie van vanochtend kwam ook een politie-hond om het leven: Diesel. Hij was zeven jaar.

Ambulance erbij

De gewonde zou een politieman zijn.

Er gebeurt iets

Verslaggever Mattijs van de Wiel in Saint-Denis ziet beweging. Wat er precies gebeurt, weten we niet.

Ooggetuige aan het woord

De krant Libération heeft een telefonisch interview met Dominique, die bij de plek van de actie woont. "We werden om 04.30 uur met een schok wakker door schoten", vertelt hij. "De kamer van onze dochter komt uit op een binnenplaats, we hebben haar matras voor de deur gezet. De aanval is gericht op het huis naast ons, nummer 48, dat ook aan de Rue Corbillon ligt. "Twee uur lang zaten we in een soort onweer. Er werd onophoudelijk geschoten. We hebben drie uur in het donker gezeten, niemand heeft ons gebeld, behalve een paar vrienden. We wonen op de 3e etage, de hoogste. We hoorden voetstappen op het dak. Tegen 06.15 uur werd het rustiger. Tussen 07.30 en 08.00 uur klonken weer twee nieuwe ontploffingen. Een kwartier geleden begon het weer. Ik zie politiemensen met hun wapens in de aanslag."

In een filmpje hebben we de verhalen van andere getuigen samengevat.

'Ik mocht mij niet bewegen van de politie'

Dagelijks leven ontregeld

In Saint-Denis is het dagelijks leven behoorlijk ontregeld. In en rond het afgezette gebied in het centrum zijn winkels en scholen gesloten. Lijn 13 van de Parijse metro, die normaal rijdt tot aan de universiteit van Saint-Denis, stopt nu aan de stadsgrens.

Vijf agenten lichtgewond

Vijf agenten van de speciale politie-eenheid RAID zijn bij de actie in Saint-Denis lichtgewond geraakt, zegt de politie. De actie duurt ondertussen voort.

Saint-Denis ligt boven Parijs

Saint-Denis is een voorstad aan de noordkant van Parijs. In Saint-Denis ligt ook het Stade de France, waar vrijdagavond drie terroristen zich opbliezen. Het afgezette gebied ligt daar niet ver vandaan.

Bijzondere taferelen in Saint-Denis

Op tal van plekken staan militairen. Ze zijn tot aan hun tanden bewapend.

Miliairen in Saint-Denis

Boeing van Air France staat nog aan de grond

De Boeing 777 van Air France die vannacht werd omgeleid naar Halifax (Canada), staat daar nog steeds. In het toestel is geen bom gevonden, maar het vervolg van de reis naar Parijs laat nog een tijdje op zich wachten. Volgens een passagier duurt het nog uren.

Actie duurt voort

Speciale politie-eenheden zijn nog steeds in het centrum van Saint-Denis. Er zou nog een verdachte in de woning zitten die al sinds 04.20 uur is omsingeld.

Politiehond gedood

Bij de politie-actie is naar verluidt ook een politiehond gedood.

Nog een verdachte in appartement

In de woning in Saint-Denis zou nog zeker één verdachte zitten. Maar wie het is...? Ook over de identiteit van de mensen die zijn gearresteerd, is nog niets bekend.

Is Abaaoud aangehouden?

Er zijn berichten dat Abdelhamid Abaaoud is aangehouden in Saint-Denis. De berichten zijn totaal onbevestigd. Andere journalisten melden juist op basis van bronnen bij justitie dat Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen van vrijdag, geen deel uitmaakt van de vijf gearresteerden.

VIJF ARRESTATIES IN SAINT-DENIS

Het aantal arrestaties in Saint-Denis is opgelopen tot vijf. Dat meldt de openbaar aanklager. Er zijn nog geen details over de identiteit van de aangehouden personen.

Verdacht pakketje

Een deel van station Gare du Nord in Parijs is afgesloten. Er is een verdacht pakketje gevonden. Alleen in het ondergrondse deel van het station zijn delen ontruimd.

Buurtbewoners over de politie-actie

Oogetuigen Saint-Denis

Toestel Air France weer op weg

De Airbus A380 van Air France die vannacht in Salt Lake City aan de grond werd gezet na een bommelding, is weer opgestegen en op weg naar Parijs. Het andere toestel van Air France dat was omgeleid, een Boeing 777 van Washington naar Parijs, staat nog aan de grond in Halifax. In beide toestellen is niets verdachts gevonden.

Scholen Saint-Denis blijven dicht

Scholen in het centrum van de Parijse voorstad blijven vandaag dicht. In Saint-Denis is nog steeds een grote leger- en politiemacht op de been. Er wordt jacht gemaakt op verdachten van de aanslagen van vrijdag.

Amateurbeelden

Op YouTube verschijnen beelden die inwoners van Saint-Denis vanochtend vroeg hebben gemaakt. Er is niet veel te zien, maar er zijn wel veel schoten en explosies te horen.

"Niets lijkt erop dat het klaar is"

In het centrum van Saint-Denis staan tientallen ambulances en politie- en legervoertuigen, zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. "Die blijven op hun plek. Niets wijst erop dat de actie klaar is."

Vier agenten gewond

Bij de acties in Saint-Denis zijn zeker vier politiemensen gewond geraakt. Wat voor verwondingen ze hebben, weten we niet.

Mattijs van de Wiel in Saint-Denis

Franse politie staat op scherp in Saint-Denis

Spoedberaad bij Hollande

Premier Valls en minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zijn nu bij president Hollande op het Élysée-paleis. Ze hebben spoedoverleg over de situatie in Saint-Denis.

Zwaarbewapende militairen op straat

Ze bewaken onder meer kruispunten rond het afgezette gebied in Saint-Denis, getuige deze foto.

Update van Frank Renout

De acties zijn in de afrondende fase, zegt correspondent Frank Renout. Volgens hem zijn er in ieder geval twee aanhoudingen verricht.

Burgemeester: blijf binnen

De burgemeester van Saint-Denis vraagt bewoners van het centrum om binnen te blijven vanwege de politie-actie die nog steeds gaande is. Dat geldt vooral voor bewoners van de Rue de la République en de Rue Corbillon.

Ook arrestaties

In de Parijse voorstad zijn ook mensen aangehouden, melden Franse media. Details daarover ontbreken nog.

TWEE DODEN IN SAINT-DENIS

De politie zegt tegenover persbureau AFP dat bij de acties van vanmorgen twee doden zijn gevallen, waaronder een vrouw die zichzelf heeft opgeblazen. Het tweede slachtoffer is volgens lokale media een terrorist die is gedood door een sluipschutter.

Meer over Abaaoud

Van Abaaoud zijn maar een paar foto's openbaar. Een daarvan is deze, uit een tijdschrift van Islamitische Staat. Abaaoud zou ook luisteren naar de naam Abu Umar al-Baljiki.

Abaaoud in Syrië

Europe 1: drie doden

Europe 1 meldt dat bij de actie in Saint-Denis drie doden zijn gevallen. Drie verdachten zijn volgens de zender gearresteerd. Ook hiervoor geldt: de autoriteiten hebben nog niets bevestigd.

'Vrouw blaast zich op bij winkelcentrum'

Bij een winkelcentrum in Saint-Denis zou een vrouw een bomgordel hebben laten ontploffen. Het bericht is nog niet bevestigd, maar wordt door meerdere Franse media gebracht.

Hollande bijgepraat

President Hollande en premier Valls worden volgens Franse media op dit moment bijgepraat over de politie-actie in Saint-Denis.

Ron Linker: verrassing als hij in Frankrijk zit

De man die nu in Saint-Denis omsingeld zou zijn, Abdelhamid Abaaoud, is volgens correspondent Ron Linker "een zware jongen". Abaaoud is een Syriëganger en bevriend met onder anderen de Thalys-schutter. Als hij inderdaad in Frankrijk zit, zou dat zeer verbazingwekkend zijn, zegt Linker.

Nieuwe explosies

Bij het huis in Saint-Denis dat door de politie is omsingeld, zijn opnieuw ontploffingen gehoord. Ook zou weer worden geschoten.

Persbureau AFP verspreidt foto's van de politie-actie in Saint-Denis. Op twee foto's is een man te zien, die met zijn handen omhoog op agenten afloopt en daarna lijkt te worden gefouilleerd. Wie de man is en of hij verdachte is, is onduidelijk.

  • AFP
    Politie-acties in Saint-Denis
  • AFP
    Politie-acties in Saint-Denis

Politie: kom niet te dichtbij

De Franse politie roept buurtbewoners in Saint-Denis op om op afstand te blijven en het politiewerk niet te verstoren.

Mobieltje terroristen gevonden

Het onderzoek naar de aanslagen van vrijdagavond vordert. De radiozender France Info meldt de vondst van een mobieltje.

Ondertussen in Hannover

In Hannover, waar gisteravond de interland Duitsland-Nederland op het allerlaatste moment werd afgeblazen vanwege de terreurdreiging, komt het dagelijks leven op gang. Er zijn nog overal agenten, ziet verslaggever Paul Sanders.

Ron Linker over Abdelhamid Abaaoud

Franse politie omsingelt mogelijk brein achter aanslagen

Abaaoud zat in Syrië

De laatste bekende positie van Abdelhamid Abaaoud was Syrië. Daar zou hij aan het begin van dit jaar naartoe zijn gevlucht, nadat in het Belgische Verviers een terreurcel was ontmanteld. In Syrië zou Abaaoud hebben opgetreden in propagandafilmpjes van Islamitische Staat. Ook zou hij te zien zijn geweest als beul. Abaaoud is bevriend met Salah Abdeslam, naar wie ook wordt gezocht.

Brein aanslagen mogelijk in Saint-Denis

Franse media melden dat het vermoedelijke brein van de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, zich zou schuilhouden in Saint-Denis. Hij zou daar samen met vier anderen in een huis zitten. Van officiële zijde is nog niets gemeld over de politie-acties van vanochtend.

Video van de schotenwisseling

Een buurtbewoner heeft opnames gemaakt van de schotenwisseling. In de verte zijn harde knallen te horen.

Schoten in Saint-Denis

Goedemorgen!

De Franse politie voert op dit moment een grote actie uit in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Er is ruim een uur lang geschoten. Tegen wie de actie precies is gericht, is onduidelijk. Ook is nog onbekend of er arrestaties zijn verricht.

In Saint-Denis staat het Stade de France, waar vrijdagavond drie terroristen zich opbliezen. De stad grenst in het zuiden direct aan Parijs.