NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Dit was dag 2 na de aanslagen in Parijs

Lees alle gebeurtenissen van zondag na in ons liveblog. Het blog is nu gesloten.

Liveblog gesloten
 • Overzicht van de zondag

  We sluiten dit Liveblog af met een overzicht van de gebeurtenissen op de tweede dag na de aanslagen in Parijs. Nieuws over de aanslagen is te volgen via de reguliere berichtgeving op deze website. 

 • Hoe de aanslagen in Parijs over het internet gingen

 • 'Politie had gezochte verdachte al vast na aanslag'

  De Franse politie heeft de verdachte waarvoor een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd een paar uur na de aanslagen aangehouden en weer vrijgelaten. Dat verklaren vier Franse functionarissen tegenover persbureau AP. 

  Franse agenten zouden bij de grens met België een Volkswagen Polo hebben tegengehouden. In de auto zat de gezochte Saleh Abdeslam, samen met twee andere inzittenden. De agenten checkten zijn identiteitsbewijs en lieten hem vervolgens doorrijden. Ten tijde van de aanhouding was al bekend dat hij de Volkswagen had gehuurd die betrokken was bij de aanslagen.

 • G20: krachtig antwoord op aanslagen Parijs

  De wereldleiders die in Turkije bijeen zijn voor de tweedaagse G20-top hebben een krachtig antwoord beloofd op de terreuraanslagen van vrijdag in Parijs, zonder dat duidelijk is geworden hoe de strijd tegen Islamitische Staat wordt geïntensiveerd.

  Lees verder: G20: krachtig antwoord op aanslagen Parijs

 • Fransen bombarderen Raqqa

  De Fransen hebben luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa, een bolwerk van IS. Onder meer een controlepost, een rekruteringscentrum, een trainingskamp en munitiedepots zouden zijn geraakt. 

  Bij de bombardementen waren zeker tien Franse vliegtuigen betrokken die twintig bommen hebben geworpen.

  Lees verder: Frans vergeldingsbombardement op Raqqa

 • Zee van kaarsen op Place de la République

  Op Place de la République zijn de afgelopen dagen heel veel bloemen gelegd en kaarsen neergezet. Een impressie.

  1/5 AFP
  2/5 AFP
  3/5 AFP
  4/5 AFP
  5/5 AFP
 • 'Irak waarschuwde voor aanslagen'

  Iraakse veiligheidsdiensten hebben een dag voor de aanslagen in Parijs leden van de coalitie die strijdt tegen IS gewaarschuwd voor ophanden zijnde aanslagen. Dat meldt persbureau AP. Anonieme bronnen zeggen tegen het persbureau dat de leider van IS daartoe opdracht zou hebben gegeven. De aanslagen moesten plaatsvinden in landen die tegen IS vechten.

  Een functionaris van de Franse veiligheidsdiensten zegt tegen AP dat er elke dag berichten binnenkomen van dezelfde strekking.

 • Hoeveel slachtoffers maakten terroristische aanslagen in West-Europa?

  Een overzicht van het aantal slachtoffers dat viel bij terroristische aanslagen in de afgelopen 20 jaar.

  Terroristische aanslagen in West-Europa in de afgelopen 20 jaar NOS
 • Wat is er aan de hand in het Belgische Molenbeek?

  In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs richten opsporingsdiensten zich niet alleen op de Parijse hoofdstad, maar ook op Molenbeek. Een Brusselse deelgemeente met ongeveer 94.000 inwoners. Dit zou de gemeente zijn waar in ieder geval een van de aanslagplegers en mogelijk andere handlangersvandaan komen. Molenbeek is vaker in verband gebracht met terrorisme. Wat is daar aan de hand?

  Lees verder: Wat is er aan de hand in het Belgische Molenbeek?

 • Stadhuis Gouda in kleuren Franse vlag

  Ook het stadhuis van Gouda kleurt blauw, wit en rood als eerbetoon aan Parijs.

 • Eagles of Death Metal stijgt in hitlijsten

  De band die speelde in de Bataclan-concertzaal vrijdagavond in Parijs stijgt in de hitlijsten. Het album Zipper Down van de Eagles of Death Metal steeg vandaag van plek 30 naar 16 in de Itunes Main Chart en staat op nummer 1 in de Itunes Rock Chart. Fans zijn een campagne om het nummer Save a Prayer op nummer 1 in de Britse hitlijsten te krijgen deze week. Via Facebook roepen ze op om het nummer te kopen. 

 • Ook minister Schippers bij Duitsland-Nederland

  Minister Edith Schippers van Sport is dinsdagavond namens de Nederlandse regering aanwezig bij de oefeninterland tussen Duitsland en Nederland. Ze sluit zich hiermee aan bij het initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die het duel in Hannover met haar voltallige ministersploeg bijwoont.

  Lees verder: Ook minister Schippers bij Duitsland-Nederland

 • Herdenking onder gekleurde Martinitoren in Groningen

  Honderden mensen hebben vanavond op de Grote Markt in Groningen stil gestaan bij de aanslagen in Parijs. Burgemeester Peter den Oudsten sprak.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Herdenking onder gekleurde Martinitoren in Groningen
 • Wandelingen in Arnhem en Amsterdam voor slachtoffers Parijs

  In Arnhem heeft een groep van 150 tot 200 vluchtelingen vanmiddag een mars gelopen om steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. De vluchtelingen verblijven in de oude koepelgevangenis in Arnhem.

  Lees verder: Wandelingen in Arnhem en Amsterdam voor slachtoffers Parijs

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vluchtelingen de straat op voor Parijs
 • 'Franse regering heeft contact gelegd met Spanje'

  De Spaanse krant El Pais meldt dat de Spaanse regering bericht zou hebben gekregen van de Franse regering dat de man die door de Fransen gezocht wordt richting Spanje zou zijn gevlucht. Voor de man is vanavond een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Er zijn volgens de krant geen concrete aanwijzingen dat dit ook echt zo is.