liveblog
NOS NieuwsAangepast

Terrorisme in Parijs

liveblog gesloten

Nieuw blog

We sluiten dit liveblog. Volg alle ontwikkelingen over de aanslagen in het nieuwe blog, dat zojuist geopend is.

Rio rouwt mee

Het beroemde standbeeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro heeft vannacht de Franse kleuren gekregen, om aandacht te vragen voor de gebeurtenissen in Parijs.

Concert U2 afgelast

U2 zou vanavond optreden in Parijs, maar de band heeft de show afgelast. "We zijn geschokt door de gebeurtenissen en hebben ze met groot ongeloof gevolgd", schrijft de Ierse band in een verklaring. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle slachtoffers."

Op vijf plekken zijn aanslagen geweest

Een overzicht van wat we tot nu toe weten:

De plaatsen waar vrijdagavond de aanslagen zijn gepleegd

Acht terroristen dood

Het Franse persbureau AFP meldt op basis van een bron binnen het onderzoek dat acht terroristen zijn omgekomen.

Zeker 120 doden, ruim 200 gewonden

Bij de terreuraanslagen in Parijs zijn voor zover nu bekend 120 doden gevallen. De autoriteiten zeggen dat ruim tweehonderd mensen gewond zijn geraakt. Tachtig van hen zijn zwaargewond.

Vier terroristen gedood in Bataclan

De politie in Parijs zegt dat bij de bevrijdingsactie in het Bataclan-theater vier terroristen zijn omgekomen. Drie van hen bliezen zichzelf op; een vierde is door de politie gedood.

'Handlangers van daders op de vlucht'

De openbaar aanklager in Frankrijk meldt volgens persbureau AFP dat handlangers van de daders mogelijk nog op de vlucht zijn.

Veilig op Facebook

Op Facebook kunnen mensen die in Parijs zijn aangeven of ze veilig zijn. Op een speciale pagina kunnen gebruikers dat met één klik hun vrienden laten weten.

Parijs zaterdag plat

Het openbare leven in Parijs ligt de komende dag stil, twittert de gemeente. Onder andere scholen, musea, bibliotheken en zwembaden blijven dicht.

Eurostar reist

De Eurostar-treinen tussen Londen en Parijs zullen morgen gewoon rijden. Wel kunnen passagiers die een kaartje hebben gekocht maar niet meer naar Parijs willen hun geld terugkrijgen. Ook moeten reizigers een uur eerder inchecken vanwege veiligheidsmaatregelen.

Meer terroristen gedood

Volgens de laatste berichten in de Franse media zouden er zeker vier terroristen zijn gedood en misschien wel vijf. Het is niet duidelijk waar die daders zijn doodgeschoten. Bij het Bataclan zijn zeker drie terroristen gedood. Er was sprake van dat de explosies bij het Stade de France zelfmoordaanslagen waren.

Hollande bij Bataclan

President Hollande is met enkele ministers aangekomen bij het Bataclan Theater. "We zullen het voortouw nemen in de strijd en we zullen meedogenloos zijn", zei hij ter plekke. "Terroristen die tot zulke gruweldaden in staat zijn moeten weten dat ze zullen worden geconfronteerd met een vastberaden en verenigd Frankrijk", twitterde het presidentiële paleis.

België verscherpt grenscontroles

België gaat de grens met Frankrijk verscherpt in de gaten houden. Al het verkeer via lucht en spoor wordt extra gecontroleerd. Het kabinet sluit niet uit dat er nog meer maatregelen zullen volgen.

Premier Michel heeft zijn kabinet morgen in spoedberaad bijeengeroepen om te praten over het geweld bij hun zuiderburen.

Wat we nu weten

Er zijn volgens de Parijse politie op zeven plekken aanslagen gepleegd. Het zou dan gaan om zeker twee explosies bij het Stade de France, twee schietpartijen in een uitgaansgebied en het bloedbad in het Theater Bataclan. Het is niet duidelijk welke twee plekken ontbreken in deze lijst. Er waren berichten over schietpartijen bij Les Halles en het Louvre, maar daar is verder niet over vernomen.

Bij de aanslagen zijn volgens de gemeente Parijs zeker 140 mensen omgekomen. Het zou gaan om zeker 100 in de concertzaal en 40 bij de andere incidenten door Parijs.

Morgen zijn er extra uitzendingen van de NOS. Op NPO1 zijn vanaf 08.00 extra tv-bulletins. Het NOS Radio 1 Journaal begint vroeger, om 06.30 uur.

Personenverkeer aan banden?

In de officiële aankondiging van de noodtoestand geldt dat die geldt voor het complete Franse vasteland en Corsica. Er wordt expliciet genoemd dat Franse agenten nu meer bevoegdheden hebben. Zo kunnen ze in grijpen in het personenverkeer en veiligheidszones inrichten.

Er zijn 1500 militairen ingezet om de politie in Parijs te ondersteunen.

Parijs: 140 doden

De gemeente Parijs meldt dat er nu in totaal 140 doden zijn geteld. Dat zou dan gaan om 40 slachtoffers bij de schietpartijen door de hele stad en de explosies bij het Stade de France en zeker 100 bij het Bataclan.

Ook Obama niet naar G20

Ook de Amerikaanse president Obama meldt dat hij verstek zal laten gaan bij de G20-top in Turkije. Een reden is nog niet bekendgemaakt.

Openbare bijeenkomsten afgelast

Alle openbare bijeenkomsten zijn tot nader order afgelast, meldt de Parijse politie. Eerder werd al gemeld dat

Hollande naar Bataclan

Franse media melden dat president Hollande vannacht nog een bezoek zal brengen aan het Theater Bataclan, waar waarschijnlijk de meeste doden zijn gevallen. Hij is nu nog in spoedberaad met het kabinet. Eerder kwam burgemeester Hidalgo van Parijs al daar aan. Ook ministers Manuel Valls, Bernard Cazeneuve en Christiane Taubira komen mee.

Minder politie bij Bataclan

Ooggetuige Andrew Smith meldt dat er ineens veel minder politie op de been is bij zijn huis, dicht bij het Theater Bataclan. Wel komen nu de ambulancediensten in actie.

Angst voor wraakacties op azc's

Bronnen bij de politie melden aan de NOS dat de NCTV en de korpsleiding politieagenten hebben opgeroepen om asielzoekerscentra extra scherp in de gaten te houden uit vrees voor wraakacties uit extreemrechtse hoek, en daarbij dat ze vooral op hun eigen veiligheid moeten letten.

Zanger ontsnapt

De zanger van de band Eagles Of Death Metal zou zijn ontsnapt toen de aanval op het theater begon, melden familieleden. Op de Facebook-pagina van de band staat dat nog niet duidelijk is waar de andere leden zijn.

'Zo'n 100 doden in Bataclan'

Het Franse persbureau AFP meldt op basis van een politiebron dat er circa honderd doden zijn gevallen in het Theater Bataclan.

Getuigen zeggen dat de daders langdurig schoten op het publiek en daarna mensen die op de grond lagen werden geëxecuteerd.

Er konden 1500 mensen in de zaal en volgens de organisatie was het concert uitverkocht.

Luchthavens blijven open

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken blijven Franse luchthavens open en mogen ook treinen ook doorrijden. Dit ondanks dat de grenzen zijn gesloten omdat de noodtoestand in het hele land geldt.

Mannschaft wil weg

De Duitse voetbalploeg wil zo snel mogelijk vertrekken uit Parijs. De wereldkampioen speelde vrijdag een oefeninterland in het Stade de France tegen Frankrijk, toen buiten het stadion bommen afgingen. Volgens het Duitse persbureau DPA zaten spelers rond middernacht nog altijd in het Stade de France.

'Tientallen doden in Bataclan

Franse media melden dat er veel doden zijn in Theater Bataclan. Het zou gaan om tientallen slachtoffers. Volgens een Franse politiebron hebben de daders er een slachtpartij aangericht.

Het officiële dodental is nu 39, maar Franse media melden dat er al zeker zestig doden zijn geteld, de slachtoffers van Bataclan nog niet meegerekend.

Grenzen nog niet dicht

Onderweg naar Parijs meldt NOS-correspondent Joris van Poppel nog niks van de controles.

Hollande niet naar G20

President Hollande zegt een bezoek aan de G20-top in Turkije af, komende zondag. In plaats daarvan houdt hij morgenochtend spoedoverleg over op het l'Élysée. Minister Fabius gaat in zijn plaats naar Antalya.

Nederlandse met de schrik vrij

De Nederlandse Suzan Yücel wilde eten in het restaurant Le Petit Cambodge, waar een van de aanslagen plaatsvond. "Twee mensen net voor ons kregen direct een tafel, dus wij moesten twintig minuten wachten. Toen besloten we om aan de overkant een biertje te doen", zegt ze tegen persbureau ANP.

"Na ongeveer tien minuten hoorden we harde knallen en begon iedereen te rennen. Dus je rent maar mee. We hadden geen idee wat het was. Terwijl we renden, hoorden we opnieuw knallen. We renden een ander restaurant in, waar we na ongeveer tien minuten, misschien een kwartier hoorden dat er mensen waren doodgeschoten, precies in het restaurant waar we zouden zitten."

Veel slachtoffers bij Bataclan

Er zijn veel mensen gewond geraakt bij de aanslag op het Bataclan. Gewonden worden opgevangen in provisorische opvang in de omliggende flats. Volgens ooggetuigen worden er ook doden weggereden op brancards.

'2 terroristen gedood in Bataclan'

Franse media melden dat de bestorming van het Bataclan is beëindigd. Er zouden twee terroristen zijn gedood. Details ontbreken nog.

Wereldleiders betonen afschuw

Naast Obama reageren meer wereldleiders geschokt op de gebeurtenissen in Parijs. Er zijn steunbetuigingen van de Duitse bondskanselier Merkel, de Braziliaanse president Rousseff, VN-chef Ban Ki-Moon en de Belgische en Spaanse koningen.

Vijf keer eerder noodtoestand

Het is de zesde keer in de geschiedenis dat Frankijk de noodtoestand uitroept en alle grenzen sluit, meldt het ANO.

2005: Aanhoudende rellen door jongeren in Parijs en andere grote steden.

1984: Een afscheidingsbeweging komt in opstand in Nieuw-Caledonië, een Frans gebiedsdeel ten oosten van Australië.

1961: Poging van generaals in de kolonie Algerije om president Charles de Gaulle af te zetten. Generaals waren tegen geheime onderhandelingen met onafhankelijkheidsbeweging.

1958: Opstand in Algerije.

1955: Opstand in Algerije.

Metroverkeer hervat

Het is niet duidelijk waarom het verkeer werd stilgelegd en nu, enkele minuten later, weer wordt opgestart. Mogelijk wil men het publiek de kans geven thuis te komen. Parijse taxi's bieden aan om mensen gratis naar huis te brengen.

Metro gesloten

De Franse zender BF MTV meldt dat het verkeer op vijf metrolijnen uit voorzorg is gestaakt. Alle stations zijn gesloten.

Hollande tweet

Hoewel we zijn geconfronteerd met terreur, zijn we een volk dat weet hoe we ons moeten verdedigen, onze troepen mobiliseren en, nogmaals, we zullen de terroristen verslaan.

2 of 3 gijzelnemers

Een Franse journalist die uit het Bataclan is ontsnapt, zegt dat er twee of drie daders de zaak binnenliepen en 10 tot 15 minuten willekeur begonnen te schieten op de menigte met automatische vuurwapens. Ze herlaadden zelfs enkele keren. Ze waren volgens hem niet gemaskerd.

Knallen bij Bataclan

Er zijn berichten over knallen en schoten bij het Theater Bataclan. Wat er precies gebeurt is niet duidelijk. Verslaggever Matthijs van der Wiel meldt dat er mogelijk een operatie gaande is, maar hij kan niet zien wat er precies gebeurt.

Advies van de politie

De politie adviseert organisatoren van bijeenkomsten om de toegang goed te controleren. Als er hulp nodig is, wordt die geboden, aldus de politie. Activiteiten in de open lucht zijn afgelast.

Mediastilte

De politie roept de media op niets te melden over de gijzeling in het Bataclan Theater. Dat zou de gijzelnemers in de kaart kunnen spelen. Het lijkt erop dat Franse zenders daar rekeningen meer houden en spaarzaam omgaan met beeld van daar.

Gijzeling niet voorbij

Twitteraar Andrew Smith, die in de buurt van het Theater Bataclan zit, verduidelijkt dat de gijzeling nog niet voorbij is.

#porteouvert

Parijzenaren hebben de hashtag #porteouvert in het leven geroepen. Ze openen hun deuren voor mensen die snel van straat af willen.

'We dachten dat het vuurwerk was'

De Nederlandse ooggetuige Simon Kuper zegt dat toeschouwers in het Stade de France in eerste instantie dachten dat er vuurwerk was afgegaan. "De wedstrijd was 20 minuten bezig toen we een knal hoorden. Er werd wat gejuicht omdat je dat wel vaker hoort bij voetbalwedstrijden. Vijf minuten later hoorden we nog een knal en wisten we dat het wat anders was."

Volgens hem wilde veel toeschouwers na de wedstrijd niet meteen het stadion uit. De politie moest ongeveer 3000 mensen overtuigen dat het veilig was weg te gaan.

'Daders waren kalm'

CNN sprak met getuigen van de gijzeling in het theater. "Ze waren heel kalm en herlaadden drie, vier keer." Andere ooggetuigen zeggen dat de daders "Wij doen dit voor Syrië" riepen.

Naar NPO1

De live-uitzending van de NOS schakelt nu over naar NPO1 van NPO2. Morgenochtend zijn er extra tv-bulletins vanaf 08.00 uur op NPO1.

De extra uitzending op NPO Radio 1 gaat sowieso tot 02.00 uur door.

Wat we weten

Dit is wat we nu weten: er zijn meerdere aanslagen gepleegd in Parijs. Er waren zeker drie schietpartijen op verschillende plekken in Parijs. In de buurt van het Stade de France, waar Frankrijk tegen Duitsland speelde, gingen meerdere explosies af. Ook daarbij zijn doden gevallen. Daarnaast is er een gijzeling gaande in het theater Bataclan, waar een Amerikaanse band speelde. Er zijn berichten over schietpartijen op andere plekken in de Franse hoofdstad, maar die zijn onbevestigd.

Het officiële dodental staat nu op 35. In de Franse media wordt gesproken over meer dan zestig doden.

De noodtoestand is uitgeroepen in het hele land en de grenzen van Frankrijk zijn gesloten.

Franse grenzen dicht

Alle Franse grenzen gaan dicht, zegt president Hollande. Hij voegt eraan toe dat de noodtoestand in heel Frankrijk is uitgeroepen.

Hollande spreekt

"C'est une horreur", zei de Franse president. Volgens hem worden alle middelen ingezet om de daders op te pakken. Zo zijn er al militairen opgeroepen.

'Gegijzelden komen naar buiten'

Een Britse twitteraar zegt dat hij uitzicht heeft op het Bataclan Theater en dat er enkele gijzelaars naar buiten zijn gekomen. Hij zegt dat hij bewust geen foto's twittert van de mensen, die totaal overstuur zijn.

Obama: aanslag op mensheid

De Amerikaanse president Obama zegt dat de aanslagen "niet een aanslag zijn op Parijs alleen, niet op Frankrijk alleen, maar op de gehele mensheid". Hij zegt dat de Franse waarden, die de VS deelt, de terreur en haat van de daders zal overleven. Hij noemde situatie hartverscheurend.

In het Bataclan theater was een concert bezig van de rockband Eagles of Death Metal. CNN heeft getuigen gesproken, volgens de zender zouden zes tot acht gijzelnemers in het theater zijn die nu verwikkeld zijn in een vuurgevecht met de politie. Ook Franse bronnen melden dat.

Leger op Franse straten

Verslaggever Mattijs van de Wiel ziet dat er inmiddels ook militairen op straat zijn in Parijs, mitrailleurs in de aanslag. Ook worden de café's nu vervroegd gesloten. Van der Wiel hoorde van een horeca-uitbater dat hij met zijn gasten een tijd in het donker heeft gezeten, uit angst voor een volgende aanslag.

Reactie Rutte

De integrale reactie van premier Rutte: "Minister-president Rutte laat weten dat hij geschokt is door het nieuws uit Parijs. 'De situatie is nog zeer onoverzichtelijk maar het is duidelijk dat er veel slachtoffers te betreuren zijn. Dat is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We volgen de situatie nauwlettend, ook via onze ambassade in Parijs, en de Fransen kunnen op onze steun rekenen.'"

60 doden

Het dodental loopt snel op, Franse media spreken inmiddels over zestig doden. Daarnaast zijn er waarschijnlijk 100 mensen gegijzeld in het Theater Bataclan. Het hoofd van de politie wil die getallen niet bevestigen. Het officiéle dodental staat daarom nog op 18.

Dreigingsniveau Nederland ongewijzigd

Een eerste reactie van het ministerie van Veiligheid en Justitie: "We volgen de situatie nauwgezet. Onze diensten staan in contact met de Fransen. Dreigingsniveau in Nederland blijft ongewijzigd op substantieel."

Niet hinderen

Nog altijd raden de autoriteiten aan om binnen te blijven, omdat nog steeds niet duidelijk is waar de daders zich bevinden. Daarnaast kan publiek de reddingsacties hinderen, waarschuwt de brandweer.

Terreur-aanklager neemt zaak over

De speciale aanklager voor terreurzaken heeft de leiding genomen van het onderzoek naar de aanslagen. Burgemeester Hidalgo van Parijs is inmiddels aangekomen bij Theater Bataclan. Tegen middernacht komt de Franse regering in spoedberaad bijeen.

Nederlandse getuige

Klokhuis-presentator Maurice Lede was in de Parijse Rue de Charonne, toen daar vanavond een aanslag plaatsvond. "Het is echt bizar om mee te maken."

'Nieuwe schietpartij'

Op Twitter en in de Franse media zijn berichten van een vierde schietpartij. Die zijn nog niet bevestigd. Le Figaro meldt dat er bij het drukke Les Halles het vuur is geopend.

zelfmoordaanslagen

Een Franse politiewoordvoerder zegt nu dat de explosies bij het Stade de France zelfmoordaanslagen waren. Er zouden drie mensen bij om het leven zijn gekomen en tientallen mensen gewond zijn geraakt.

Stadion nog altijd vol

Op beelden van binnen in het Stade de France is te zien hoe de toeschouwers inmiddels het veld op zijn gestroomd waar zonet nog de wedstrijd Frankrijk-Duitsland werd gespeld. "Surrealistisch beeld", zegt een twitteraar.

Gijzeling Bataclan

Er is een veiligheidszone ingesteld rond het Theater Bataclan, waar getuigen twee daders met wapens naar binnen zagen gaan. Er zouden mensen zestig mensen nog binnen zijn. Andere bronnen hebben het over honderd gegijzelden.

France 24 haalt een twitteraar aan die zegt dat hij met zijn moeder in het theater zat. Volgens hem openden de daders het vuur nadat ze Allah Akbar hadden geroepen.

Dodental loopt op

Volgens Franse media zijn er inmiddels al 26 doden geteld

Explosie te horen in stadion

NCTV

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in Parijs nauwlettend in de gaten, zegt een woordvoerder

Extra uitzendingen

Vanwege de aanslagen in Parijs maakt de NOS een extra uitzending op NPO 2.

Charlie Hebdo?

In de Franse media wordt uiteraard onmiddellijk een verband gelegd met de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en joodse supermarkt begin dit jaar. Meteen wordt echter ook gezegd dat het nog te vroeg is om dat soort conclusies te trekken. Er is nog niks bekend over het motief van de daders.

Doden bij Stade de France

Volgens Le Monde zijn er bij de explosies bij het Stade de France zeker drie doden gevallen. De wedstrijd die daar binnen werd gespeeld ging gewoon door. Niemand mag het stadion vooralsnog verlaten.

Binnenblijven

De France tv-zender France 24 raadt Parijzenaren aan om binnen te blijven omdat nog steeds niet duidelijk is wie er achter de aanslag zit. Voor zover bekend zijn de daders nog niet aangehouden.

Kaart van de aanslagen

De aanslagen waren op drie plekken in Parijs

Gemaskerde mannen

Volgens de eerste ooggetuigenverslagen openden gemaskerde mannen het vuur op het terras van een restaurant. Ze kwamen uit verschillende richtingen en schoten volgens de getuigen meer dan honderd keer. Daarna namen ze de benen. Het was erg druk op straat omdat het een uitgaansavond is.

'Gijzeling in Bataclan

De Franse media berichten over een gijzeling in het theater Bataclan. Dat ligt vlak bij de andere plekken van de schietpartijen.

Eerste beelden

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wat we nu weten

Bij meerdere schietpartijen in Parijs zijn zeker 18 mensen om het leven gekomen, zegt de politie van Parijs. Ook zijn er berichten over explosies in de buurt van het Stade de France, waar een oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland wordt gespeeld.