liveblog
NOS NieuwsAangepast

Terrorisme in Parijs

liveblog gesloten

Nieuw blog

We sluiten dit liveblog. Volg alle ontwikkelingen over de aanslagen in het nieuwe blog, dat zojuist geopend is.

Rio rouwt mee

Het beroemde standbeeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro heeft vannacht de Franse kleuren gekregen, om aandacht te vragen voor de gebeurtenissen in Parijs.

Concert U2 afgelast

U2 zou vanavond optreden in Parijs, maar de band heeft de show afgelast. "We zijn geschokt door de gebeurtenissen en hebben ze met groot ongeloof gevolgd", schrijft de Ierse band in een verklaring. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle slachtoffers."

Op vijf plekken zijn aanslagen geweest

Een overzicht van wat we tot nu toe weten:

NOS / Els Engel
De plaatsen waar vrijdagavond de aanslagen zijn gepleegd

Acht terroristen dood

Het Franse persbureau AFP meldt op basis van een bron binnen het onderzoek dat acht terroristen zijn omgekomen.

Zeker 120 doden, ruim 200 gewonden

Bij de terreuraanslagen in Parijs zijn voor zover nu bekend 120 doden gevallen. De autoriteiten zeggen dat ruim tweehonderd mensen gewond zijn geraakt. Tachtig van hen zijn zwaargewond.

Vier terroristen gedood in Bataclan

De politie in Parijs zegt dat bij de bevrijdingsactie in het Bataclan-theater vier terroristen zijn omgekomen. Drie van hen bliezen zichzelf op; een vierde is door de politie gedood.

'Handlangers van daders op de vlucht'

De openbaar aanklager in Frankrijk meldt volgens persbureau AFP dat handlangers van de daders mogelijk nog op de vlucht zijn.

Veilig op Facebook

Op Facebook kunnen mensen die in Parijs zijn aangeven of ze veilig zijn. Op een speciale pagina kunnen gebruikers dat met één klik hun vrienden laten weten.

Parijs zaterdag plat

Het openbare leven in Parijs ligt de komende dag stil, twittert de gemeente. Onder andere scholen, musea, bibliotheken en zwembaden blijven dicht.

Eurostar reist

De Eurostar-treinen tussen Londen en Parijs zullen morgen gewoon rijden. Wel kunnen passagiers die een kaartje hebben gekocht maar niet meer naar Parijs willen hun geld terugkrijgen. Ook moeten reizigers een uur eerder inchecken vanwege veiligheidsmaatregelen.

Meer terroristen gedood

Volgens de laatste berichten in de Franse media zouden er zeker vier terroristen zijn gedood en misschien wel vijf. Het is niet duidelijk waar die daders zijn doodgeschoten. Bij het Bataclan zijn zeker drie terroristen gedood. Er was sprake van dat de explosies bij het Stade de France zelfmoordaanslagen waren.

Hollande bij Bataclan

President Hollande is met enkele ministers aangekomen bij het Bataclan Theater. "We zullen het voortouw nemen in de strijd en we zullen meedogenloos zijn", zei hij ter plekke. "Terroristen die tot zulke gruweldaden in staat zijn moeten weten dat ze zullen worden geconfronteerd met een vastberaden en verenigd Frankrijk", twitterde het presidentiële paleis.

België verscherpt grenscontroles

België gaat de grens met Frankrijk verscherpt in de gaten houden. Al het verkeer via lucht en spoor wordt extra gecontroleerd. Het kabinet sluit niet uit dat er nog meer maatregelen zullen volgen.

Premier Michel heeft zijn kabinet morgen in spoedberaad bijeengeroepen om te praten over het geweld bij hun zuiderburen.

Wat we nu weten

Er zijn volgens de Parijse politie op zeven plekken aanslagen gepleegd. Het zou dan gaan om zeker twee explosies bij het Stade de France, twee schietpartijen in een uitgaansgebied en het bloedbad in het Theater Bataclan. Het is niet duidelijk welke twee plekken ontbreken in deze lijst. Er waren berichten over schietpartijen bij Les Halles en het Louvre, maar daar is verder niet over vernomen.

Bij de aanslagen zijn volgens de gemeente Parijs zeker 140 mensen omgekomen. Het zou gaan om zeker 100 in de concertzaal en 40 bij de andere incidenten door Parijs.

Morgen zijn er extra uitzendingen van de NOS. Op NPO1 zijn vanaf 08.00 extra tv-bulletins. Het NOS Radio 1 Journaal begint vroeger, om 06.30 uur.

Personenverkeer aan banden?

In de officiële aankondiging van de noodtoestand geldt dat die geldt voor het complete Franse vasteland en Corsica. Er wordt expliciet genoemd dat Franse agenten nu meer bevoegdheden hebben. Zo kunnen ze in grijpen in het personenverkeer en veiligheidszones inrichten.

Er zijn 1500 militairen ingezet om de politie in Parijs te ondersteunen.

Parijs: 140 doden

De gemeente Parijs meldt dat er nu in totaal 140 doden zijn geteld. Dat zou dan gaan om 40 slachtoffers bij de schietpartijen door de hele stad en de explosies bij het Stade de France en zeker 100 bij het Bataclan.

Ook Obama niet naar G20

Ook de Amerikaanse president Obama meldt dat hij verstek zal laten gaan bij de G20-top in Turkije. Een reden is nog niet bekendgemaakt.

Openbare bijeenkomsten afgelast

Alle openbare bijeenkomsten zijn tot nader order afgelast, meldt de Parijse politie. Eerder werd al gemeld dat

Hollande naar Bataclan

Franse media melden dat president Hollande vannacht nog een bezoek zal brengen aan het Theater Bataclan, waar waarschijnlijk de meeste doden zijn gevallen. Hij is nu nog in spoedberaad met het kabinet. Eerder kwam burgemeester Hidalgo van Parijs al daar aan. Ook ministers Manuel Valls, Bernard Cazeneuve en Christiane Taubira komen mee.

Minder politie bij Bataclan

Ooggetuige Andrew Smith meldt dat er ineens veel minder politie op de been is bij zijn huis, dicht bij het Theater Bataclan. Wel komen nu de ambulancediensten in actie.

Angst voor wraakacties op azc's

Bronnen bij de politie melden aan de NOS dat de NCTV en de korpsleiding politieagenten hebben opgeroepen om asielzoekerscentra extra scherp in de gaten te houden uit vrees voor wraakacties uit extreemrechtse hoek, en daarbij dat ze vooral op hun eigen veiligheid moeten letten.

Zanger ontsnapt

De zanger van de band Eagles Of Death Metal zou zijn ontsnapt toen de aanval op het theater begon, melden familieleden. Op de Facebook-pagina van de band staat dat nog niet duidelijk is waar de andere leden zijn.