NOS Nieuws Buitenland Aangepast

EU-top: 1 miljard voor betere opvang vluchtelingen in de regio

De EU gaat een miljard euro uittrekken voor de opvang van vluchtelingen buiten Europa. Ook moeten de buitengrenzen van Europa beter worden bewaakt. Dat hebben regeringsleiders besloten op de EU-top.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Hierbij beëindigen we het liveblog. Volg de rest van de berichtgeving via nos.nl

 • Rutte: geld voor kleding en voedsel

  De 1 miljard euro die beschikbaar wordt gesteld voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië is onder meer bedoeld voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en vluchtelingenorganisatie UNHCR, zei EU-president Donald Tusk na afloop van de top.

  Premier Rutte zei dat er met name voedsel en kleding moeten worden gekocht. "Vooral omdat de winter eraan komt.''

 • Merkel: constructieve top

  De Duitse bondskanselier Merkel sprak na afloop van een "belangrijke, en zeer constructieve top". "Het is geen allesomvattend plan wat er ligt, maar we hebben belangrijke stappen gemaakt".

  Merkel zei verder dat er algemene overeenstemming is bij de regeringsleiders dat er een gezamenlijk Europees beleid moet komen.  Dat moet nog verder worden uitgewerkt, voor nu zijn de volgende concrete besluiten genomen:

  Er gaat 1 miljard vanuit de EU naar Jordanië, Libanon en Turkije om de situatie in de vluchtelingenkampen daar te verbeteren. Zo hoopt de EU de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. Daarnaast komen er zogenoemde 'hotspots' in Griekenland en Italië, en eventueel ook in Bulgarije - waar vluchtelingen zich moeten registreren. Vanuit daar wordt dan hun asielprocedure in gang gezet.

 • Top afgelopen

  Het is afgelopen, meldt de woordvoerder van Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Zometeen persconferenties van afzonderlijke regeringsleiders.

 • Laatste lezing van de tekst?

  Regeringsleiders mogen nog een laatste keer naar de slotverklaring kijken.

 • Toch niet afgelopen?

  Volgens de woordvoerder van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, is het toch nog niet afgelopen.

 • Eerste auto's

  De eerste auto's komen aan om de regeringsleiders op te pikken. Het lijkt nu snel afgelopen te zijn.

  De eerste auto's arriveren Joris van Poppel/NOS
 • Tweede ronde?

  Verschillende geluiden over het verloop van de top. Het zou nu snel afgelopen zijn, anderen denken dat het nog wel even kan duren.

 • Blijven Hongarije en Slowakije dwarsliggen?

  Grote vraag is of Slowakije en Hongarije - die gisteren een verplichte herverdeling van vluchtelingen in de maag kregen gesplitst - nu willen meewerken aan de toekomst van het Europese asielbeleid.  In tegenstelling tot gisteren is er nu wel unanimiteit nodig.

  Correspondent Arjan Noorlander: "Iedereen moet meedoen, ook landen die boos zijn over gisteren. Maar de onderwerpen die nu op tafel liggen, een  betere bewaking van de Europese grenzen en aanpak in de regio, zijn wel minder controversieel".

 • Merkel leest Orban de les

 • Oorlogsmisdadigers onder Syrische vluchtelingen?

  Het is vrijwel onmogelijk om erachter te komen of er oorlogsmisdadigers onder de Syrische vluchtelingen zijn”, zegt strafrechtdeskundige Joris van Wijk van de Vrije Universiteit in Nieuwsuur.Volgens hem kunnen opsporingsdiensten niet bepalen of de vluchtelingen de waarheid spreken over hun verleden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zijn er oorlogsmisdadigers onder de vluchtelingen?
 • Minister Koenders: vluchtelingencrisis grootste test voor Europa

  Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de vluchtelingencrisis de grootste test voor de EU sinds de oprichting. Hij vindt dat er wereldwijd te laat is gereageerd op de crisis ondanks eerdere waarschuwingen van onder meer de VN. "We zijn teveel op onszelf gericht geweest". Dat burgers vertrouwen houden in Europa, is volgens Koenders het belangrijkst.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het belangrijkste is dat de burger vertrouwen houdt in Europa"
 • 'Emotie staat besluitvorming in de weg'

  Bij de vluchtelingencrisis spelen emoties een veel grotere rol dan bij andere Europese dossiers, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Het besluit van Duitsland om de grenzen open te gooien voor Syriërs, was een emotioneel besluit. Later ook de oproep van Merkel om hulp bij de enorme toestroom naar Duitsland. Daar reageerden andere landen ook weer emotioneel op". Volgens Noorlander kunnen deze emoties besluitvorming in de weg staan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  "Je ziet veel emotie in minder ratio"
 • Achter de schermen bij de top

 • 'We doen ons best om verplichte quota tegen te gaan'

  In Brussel vergaderen de EU-leiders over de vluchtelingenproblematiek. Slowakije stapt naar de rechter om de verplichte herverdeling van vluchtelingen aan te vechten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We doen ons best om verplichte quota tegen te gaan'
 • Meer berichten tonen