NOS Nieuws Politiek Aangepast

Kamermeerderheid voor extra geld asielzoekers

De Algemene Beschouwingen zijn afgelopen. Er komt meer geld voor opvang van asielzoekers. Lees het liveblog hier terug en bekijk de video's en foto's.

Liveblog gesloten
 • Afsluitend interview met premier Rutte

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Afsluitend interview met premier Rutte
 • Het debat is afgelopen

  Het debat is al een tijdje afgelopen. Premier Rutte is nog steeds bezig met het geven van interviews in de plenaire zaal. We sluiten dit liveblog toch af.

 • Wilders over 'fascistoïde' uitspraak: oproep om mij wat aan te doen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wilders: PvdA'er Vos is niet goed bij zijn hoofd
 • De Kamer heeft gestemd over de moties

  Motie 34300-8 is aangenomen: er komt een onderzoek naar de gevolgen van loondoorbetaling bij ziekte van werknemers voor het mkb.

  Motie 34300-22 is aangenomen: het kabinet moet in overleg treden met de Raad voor de Rechtspraak over de voorgenomen bezuinigingen.

  Motie 34300- 23 is aangenomen: het kabinet moet op zoek naar extra geld voor de eerstejaarsopvang van vluchtelingen en opvang in de regio. 

  (Dit lijstje is niet volledig.)

 • Fotoboekje van de Algemene Politieke Beschouwingen

  1/7 Overleg in vak K ANP
  2/7 Met GroenLinks-leider Jesse Klaver op de foto ANP
  3/7 Roemer, Samsom en Zijlstra ANP
  4/7 PVV-leider Wilders met de debatprijs die hij heeft gewonnen ANP
  5/7 Premier Rutte verlaat de zaal tijdens een schorsing ANP
  6/7 De VVD-ers staatssecretaris Dijkhoff en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ANP
  7/7 Kamervoorzitter Van Miltenburg ANP
 • Bij GroenLinks houden ze de spanning er in

 • En de uitnodiging aan de politiebonden is nog niet eens de deur uit

 • De stemming over de moties begint rond 23.00 uur

  Er is een aantal moties van de oppositie die steun krijgen van VVD of PvdA of van allebei. Die moties worden dus naar alle verwachting aangenomen door een Kamermeerderheid. Het kabinet moet wat er in die motie staat dan gaan uitvoeren, tenzij er een goede reden is om dat niet te doen, en de Kamer gaat bijvoorbeeld akkoord met uitstel.

  Oud-CDA-politicus Willem Aantjes vindt dat er vandaag teveel moties zijn ingediend:

 • Alle moties op een rij, wat is het oordeel van de premier?

  Op de site van de Tweede Kamer zijn alle moties terug te lezen die Kamerleden willen indienen. De stemming is vanavond aan het einde van het debat. De moties van vanavond hebben het serienummer 34300.

  Premier Rutte geeft nu per motie een oordeel. Dat kan zijn dat hij de motie ontraadt, wat betekent dat het kabinet het idee in de motie niet goed vindt, of dat er geen geld voor is. Een ander oordeel kan zijn dat Rutte het ziet als 'een ondersteuning van het beleid'. Hij vindt dan dat het kabinet eigenlijk al van plan was te doen wat er in de motie staat. Meestal laat hij het dan aan de Kamer over om er toch over te gaan stemmen.

  Soms houden Kamerleden hun motie aan. Dat betekent dat zij hem niet in stemmen brengen, omdat het kabinet bijvoorbeeld al duidelijk heeft toegezegd dat de indiener zijn of haar zin krijgt. De indiener houdt dan de motie achter de hand voor als dat toch niet gebeurt.

  Bij de stemming vanavond steken de fracties hun hand op als ze voor een motie zijn. Kamervoorzitter Van Miltenburg noemt die fracties dan op, de griffie helpt bij het bepalen van het aantal stemmen. Daarna geeft zij het oordeel 'aangenomen' of 'verworpen'. Als een fractie of een Kamerlid denkt dat het van een paar stemmen afhangt, of als het een principiële kwestie betreft, dan kan er een hoofdelijke stemming worden aangevraagd. De namen van alle aanwezige Kamerleden worden dan voorgelezen waarna die persoon voor of tegen moet zeggen. Daarna wordt het aantal stemmen voor en tegen genoemd.

 • PvdA'er Vos blijft bij 'fascistoïde' uitspraak over Wilders

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  PvdA'er Vos blijft bij 'fascistoïde' uitspraak over Wilders
 • Premier Rutte leest de ingewikkelde begroting over de Groene Draeck voor

  Premier Rutte leest de ingewikkelde begroting voor over het onderhoud van de Groene Draeck, een boot van prinses Beatrix, haar ooit geschonken door 'alle Nederlanders'. D66-leider Pechtold vraagt zich af hoe het kan dat er honderdduizenden euro's aan onderhoud worden uitgegeven terwijl de boot zelf dat niet eens waard is. "Het lijkt inmiddels de JSF wel."

  Toen de boot in 1957 aan de toenmalige kroonprinses Beatrix werd geschonken, is afgesproken dat het onderhoud voor rekening van de Staat zou komen. Pechtold: "Inmiddels ga je denken: geef die boot dan écht." 

  Rutte en Pechtold krijgen tijdens hun gesprek de slappe lach. "Kunnen we afspreken dat we dit schriftelijk afronden?" vraagt Rutte terwijl hij de tranen uit zijn ogen veegt. Dat vindt Pechtold een goed idee.

  Willem-Alexander, Máxima en Beatrix op de Groene Draeck ANP

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte en Pechtold krijgen slappe lach over de Groene Draeck
 • Scholen krijgen hulp bij opvang asielkinderen

  Het kabinet belooft dat scholen die ineens te maken krijgen met asielkinderen die in de buurt worden opgevangen, hulp krijgen vanuit het ministerie van Onderwijs.

 • Minister Van der Steur nodigt morgen alle politiebonden uit

  Premier Rutte maakt bekend dat minister Van der Steur morgen weer alle politiebonden uitnodigt om te komen praten over een nieuwe cao. De politiebonden hadden gisteren protesten georganiseerd rond het gebouw van de Tweede Kamer. Op de vraag van SP-leider Roemer of dat een "open uitnodiging" is, met andere woorden of alles weer mogelijk is, wil premier Rutte geen antwoord geven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: morgen alle politiebonden uitnodigen
 • Premier Rutte staat klaar om weer te beginnen

  De andere ministers druppelen binnen.

 • Het debat is geschorst tot 21.40 uur

  Daarna reageert premier Rutte op de vragen en de moties van de fracties.