NOS Nieuws Politiek Aangepast

Emotionele reacties op Wilders in Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert tijdens de Algemene Beschouwingen over de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid en de actualiteiten.

Liveblog gesloten
 • Het debat is voor vandaag afgelopen

  Kamerlid Klein was de laatste spreker van vandaag. Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft de vergadering gesloten. Morgen vanaf 10.30 uur komt premier Rutte namens het kabinet aan het woord. 

 • Kamerlid Klein heeft kritiek op ouderenbeleid kabinet

  Kamerlid Klein, voorheen van 50Plus, heeft geen goed woord over voor het kabinetsbeleid voor oudere werknemers en gepensioneerden. Niet alleen voor hun pensioen maar ook voor hun kansen op de arbeidsmarkt doet het kabinet te weinig.

 • Een Kamerbode zet de agenda op 17 september 2015

  Het is middernacht. Door het afscheuren van een kalenderblaadje staat de agenda in de plenaire zaal nu op 17 september 2015.

 • Kamerlid Van Klaveren: Tweede Kamer heeft 148 socialisten

  Kamerlid Van Klaveren, voorheen van de PVV, zegt dat de Tweede Kamer 148 socialisten kent. Hij vindt dat alle Kamerleden behalve hij en zijn collega Bontes, ook voormalig PVV-Kamerlid, verantwoordelijk zijn voor het weggeven van belastinggeld. "Alsjeblieft uitkeringstrekker, alsjeblieft zielige asielzoeker, alsjeblieft Griekse regering".

 • Kamerlid Kuzu noemt de PVV-fractie vak X

  Kamerlid Kuzu, voorheen van de PvdA, noemt de PVV-fractie vak X. "Het vak van de xenofoben". Hij vindt dat de andere partijen teveel achter PVV-leider Wilders aanlopen en vergelijkt ze met schapen. "Is er alleen plek voor witte schapen? Of ook voor zwarte schapen? Wij zijn allemaal Nederlanders en Nederland is van ons allemaal. Wen er maar aan". Hij vraagt zich hardop af of de Tweede Kamer wel een goede afspiegeling is van de maatschappij. Hij gaf vijfjes en zesjes als rapportcijfer aan leden van het kabinet en noemde minister Dijsselbloem een technocraat.

 • Krol van 50Plus: koopkracht gepensioneerden te laag

  Kamerlid Krol van 50Plus wil dat het kabinet van alle maatregelen die gepensioneerden raken, aangeeft of dit structurele of eenjarige maatregelen zijn. Hij is het er niet mee eens dat zij meer koopkracht moeten inleveren dan werkenden. "Het zijn geen profiteurs. Ze hebben het allemaal zelf opgebouwd."

  D66-leider Pechtold wil nog een keer weten wat Krol en Nagel in het Torentje deden en of zij daar iets hebben gekregen in ruil voor steun aan het Belastingplan. Krol: "Wij hebben gevraagd om 1 miljard euro lastenverlichting voor ouderen, en dat zie ik in deze begroting niet terug. Wij vinden het dus onvoldoende."

 • PvdD-leider Thieme: geen gezeik iedereen rijk

  PvdD-leider Thieme vindt dat het kabinet mens en dier overlevert aan de markt. "Alles wat het leven de moeite waard maakt en betekenis geeft wordt vermarkt. Het lijkt of het alleen nog gaat om het motto van Jacobsen en Van Es van Koot en Bie: Geen gezeik iedereen rijk, samen voor ons eigen."

  Thieme sluit traditioneel af met de woorden: "En daarom, dames en heren, ben ik voorts van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie."

 • Van der Staaij spreekt zich uit tegen abortus

  SGP-leider Van der Staaij gebruikt een deel van zijn inbreng van de Algemene Politieke Beschouwingen om zich uit te spreken tegen abortus. Hij is in een abortuskliniek geweest en zegt dat de artsen daar hun legitimatie krijgen van de politiek. Hij vindt dat er daarom opnieuw over de abortuswetgeving moet worden nagedacht. "Het is na twaalf weken al een kindje met vingertjes en alles erop en eraan". D66-leider Pechtold vindt dat Van der Staaij teveel spreekt alsof het besluit tot een abortus een gemakzuchtig besluit is. 

  Van der Staaij haalt een Amerikaanse geleerde aan: "Die zegt dat abortus moord is". Dat gaat Pechtold te ver: "Verschuilt u zich niet achter een Amerikaan. Durf dan zelf te zeggen dat het moord is. En dan vindt u mij tegenover zich want het is geen moord. Het is het recht van de vrouw". Van der Staaij gaat echter niet op deze uitdaging in. Eerder vroeg ook ChristenUnie-leider Slob voor "aandacht voor ongeboren kinderen". In de Kamer is er geen meerderheid die de abortuswetgeving wil beperken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  SGP-leider Van der Staaij spreekt zich uit tegen abortus
 • SGP-leider Van der Staaij: de wereld bloedt uit duizend wonden

  "De wereld bloedt uit duizend wonden", zegt SGP-leider Van der Staaij. Als het gaat om de vluchtelingenstromen vanuit oorlogsgebieden zegt hij dat zijn partij staat voor "het barmhartig bieden van herbergzaamheid". Aan de andere kant wil hij ook duidelijke grenzen stellen aan migranten die hier niet mogen blijven.

 • GroenLinks-leider Klaver: wanneer gaat de minister-president het land in

  GroenLinks-leider Klaver vindt dat Nederland meer het voortouw moet nemen in het Europese vluchtelingenoverleg. Hij vindt dat het kabinet te veel afwacht wat andere landen doen. En hij vindt dat premier Rutte ook in eigen land op zoek moet naar begrip. 

  "Wanneer gaat de minister-president het land in? Dat is des te meer belangrijk na de vertoning die we vanavond hebben gezien." Hij doelt daarmee op de inbreng van PVV-leider Wilders die zei dat Nederland geen asielzoekers meer kan ontvangen omdat dat "culturele zelfmoord" zou zijn. Wilders riep met zijn inbreng veel emoties op bij zijn collega-Kamerleden.

 • Slob: nooit gedacht dat ik fan van de paus zou worden

  ChristenUnie-leider Slob vindt het ongeloofwaardig dat het kabinet zegt de klimaatdoelstellingen na te streven "terwijl de kolencentrales staan te roken". Slob prijst de paus omdat hij zich inzet voor het milieu. "Ik had nooit gedacht dat ik nog eens fan van de paus zou worden."

  Staatssecretaris Mansveld van Milieu heeft vanmorgen in het Vaticaan een ontmoeting gehad met paus Franciscus. Ze sprak met hem over de aankomende VN-klimaattop in Parijs. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  CU-leider Slob: nooit gedacht dat ik fan van de paus zou worden
 • Ook CU-leider Slob vindt dat er te weinig geld gaat naar Veiligheid en Justitie

  ChristenUnie-leider Slob is het eens met D66-leider Pechtold dat de bezuinigingen op het Openbaar Ministerie te ver gaan. "Er ligt een vernietigend rapport." Ook vindt hij dat het kabinet met een oplossing moet komen om met de politiebonden een CAO te sluiten. 

  De politiebonden voerden vandaag actie rond het gebouw van de Tweede Kamer. Agenten blokkeren vier ministeries, uit onvrede over het uitblijven van een goede cao. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ging naar de actievoerders toe om met ze te praten. Volgens Van der Steur heeft hij de bonden verscheidene keren gezegd dat hij bereid is om met hen om tafel te gaan, maar is daarop niet gereageerd.

 • Pechtold: geen vertrouwen in begroting Veiligheid en Justitie

  D66-leider Pechtold spreekt duidelijk uit dat hij geen enkel vertrouwen heeft in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij vond al dat er teveel op de rechtsspraak werd bezuinigd. Het rapport van gisteren over de negatieve gevolgen van de bezuinigingen bij het Openbaar Ministerie gaan hem helemaal te ver.

  Volgens de onderzoekers loopt het OM bij dit tempo van bezuinigingen "tegen de grenzen aan van verantwoord bezuinigen". De helft van de bezuinigingen zou daarom moeten worden doorgeschoven. Dat zou ertoe leiden dat Van der Steur de komende drie jaar met een gat van 50 miljoen euro in zijn begroting komt te zitten. 

  VVD en PvdA hebben al gezinspeeld op een oplossing, omdat anders de begroting misschien onvoldoende steun krijgt in de Eerste Kamer.

 • D66 wil dat Nederland meer doet aan klimaat- en energiebeleid

  D66-leider Pechtold: "Klimaat en energie is ons verdienmodel. Het levert innovatie op. Het levert banen op. Hebben wij een groenrechtse premier ja of nee?" Hij vindt dat er te weinig wordt geinvesteerd in onderwijs en innovatie. Ook verwijt D66 het kabinet dat het geen duidelijk Europees beleid heeft.

 • D66-leider Pechtold: het is een veeg teken

  D66-leider Pechtold zegt dat het een veeg teken is "dat de helft van Nederland niet gelooft dat 'ie het volgend jaar beter krijgt". Hij vindt dat het kabinet doet aan illusiepolitiek door een deel lastenverlichting aan burgers te geven terwijl er nog veel werkelozen zijn.