liveblog

Zeges voor PSV, Feyenoord en Heracles

liveblog gesloten

Klaar in Almelo

Klaar in Almelo! Heracles maakt een feest van de opening van het nieuwe stadion: NEC wordt met 3-0 verslagen.

Doelpunt Heracles!

En dat is drie voor Heracles tegen de tien man van NEC: Wout Weghorst (74') kan eenvoudig de 3-0 binnenschieten, op aangeven van Tannane. Het feest voor Heracles is compleet.

NEC ontsnapt

NEC ontsnapt als Tannane ontsnapt. De Marokkaan stormt alleen op het NEC-doel af en wordt ten val gebracht door NEC-verdediger Buysse. De Belg lijkt Tannane wel degelijk te raken, maar scheidsrechter Kamphuis wuift de Heracles-protesten weg.

Met nog 20 minuten te spelen leidt Heracles nog steeds met 2-0 tegen de tien man van NEC.

Rode kaart NEC

Nog meer ellende voor NEC tegen Heracles: Marcel Appiah krijgt een rode kaart van scheidsrechter Kamphuis na een onbenullige en harde overtreding. Of de charge echt rood waard was, daar valt misschien over te discussiëren. NEC moet in ieder geval verder met tien man bij een 2-0 achterstand.

NEC-keeper Halldórsson gaat in de 53ste minuut in de fout na een afstandsschot van Darri. Hij werkt de bal niet goed weg en in de rebound kan Bruns eenvoudig scoren. Heracles leidt met 2-0 tegen NEC.

De bal rolt weer in Almelo

De tweede helft van Heracles-NEC is begonnen. Kunnen de Nijmegenaren iets aan de 1-0 achterstand doen?

Kazim-Richards: iedereen doet vast weer bla bla bla

Rust in Almelo

Heracles kan het publiek in het vernieuwde stadion in de eerste helft bekoren: het is 1-0 bij rust tegen NEC door een magnifieke vrije trap van Bel Hassani.

Bijna rust in Almelo

Na een fase waarin NEC wat opkrabbelde, heeft Heracles vlak voor de rust de controle weer overgenomen. De Heraclieden hebben twee kansen kunnen noteren en opnieuw waren dat afstandsschoten, dit keer van Darri en Bel Hassani.

De tussenstand: 1-0 voor Heracles.

Van Bronckhorst niet blij met reactie Kazim

Van Bronckhorst: reactie Kazim was niet goed

NEC krabbelt op

Na een half uur spelen wordt NEC iets sterker, zonder dat de Nijmegenaren doelrijpe kansen weten te creëren. Heracles is het laatste kwartier ook niet verder gekomen dan een afstandsschot met rechts van Darri dat door NEC-keeper Halldórsson werd gepareerd.

De tussenstand na ruim een half uur spelen: 1-0 voor Heracles.

Sterk Heracles

De eerste wedstrijd in het vernieuwde stadion gaat vooralsnog naar wens bij Heracles. De ploeg laat de bal goed rondgaan en is duidelijk sterker dan NEC, dat er nog nauwelijks uit is gekomen.

Na de fenomenale 1-0 van Tannane zijn er nog twee kansen voor Heracles geweest, beide door schoten van afstand. De poging van Bruns, via een NEC-verdediger, en de vrije trap van Fledderus werden alle twee gepakt door keeper Halldórsson.

Michiel Kramer spreekt

Kramer: beetje een droomscenario dit

Het eerste doelpunt in het vernieuwde Heracles-stadion is al na 5 minuten een feit! Oussama Tannane schrijft Heracles-historie met een schitterende vrije trap. De Heraclieden leiden met 1-0 tegen NEC.

De bal rolt in Almelo

Na de feestelijke opening van het vernieuwde stadion zijn Heracles Almelo en NEC begonnen aan de wedstrijd.

Wedstrijdverslag FC Utrecht-sc Heerenveen

Simon Thern in duel met Nacer Barazite

Klaar in Utrecht

Het laatste fluitsignaal klinkt door de Galgenwaard. In een weinig enerverende wedstrijd spelen FC Utrecht en sc Heerenveen met 1-1 gelijk.

Klaar in Leeuwarden

We sluiten de boeken in Leeuwarden. Feyenoord had het lastig tegen Cambuur, maar wint op karakter met 2-0 door goals van Kramer en Kuijt.

Doelpunt Feyenoord!

Feyenoord krijgt nog een cadeautje tegen Cambuur: een onterechte penalty. Scheidsrechter Van Boekel wijst naar de stip vanwege vermeend hands van Erik Bakker, maar de Cambuur-middenvelder raakte de bal toch gewoon met het hoofd.

Dirk Kuijt benut het buitenkansje in blessuretijd adequaat: 2-0 voor Feyenoord.

Doelpunt Heerenveen!

Heerenveen komt uit het niets op gelijke hoogte met FC Utrecht. Bij een van de weinige kansen voor de Friezen na rust komt de bal met enig geluk voor de voeten van Luciano Slagveer, die mooi binnenschiet. De stand is 1-1.

Doelpunt/geen doelpunt

Cambuur lijkt in de 80ste minuut op gelijke hoogte te komen met Feyenoord als Vermeer de bal na een aanvallende actie van Barto laat glippen. Van Beek weet de bal uit de doelmond te schieten, maar is het op of achter de doellijn?

Helaas is er geen doellijntechnologie in Friesland.

Een droomdebuut voor Michiel Kramer: hij kopt in de 77ste minuut de 1-0 tegen Cambuur binnen uit een voorzet van Basaçikoglu.

Weinig vertier in de Galgenwaard

De tweede helft van Utrecht-Heerenveen is weinig opwindend. Heerenveen komt matig voor de dag en de Friese aanvallers komen er niet aan te pas tegen de hechte Utrechtse defensie, waar vooral Van der Maarel sterk speelt.

Omdat Utrecht verder ook niet echt aandringt, is er weinig te beleven voor de neutrale toeschouwer.

Daar is Kramer!

Na ruim een uur spelen komt Michiel Kramer in de ploeg bij Feyenoord voor Kazim-Richards, die twee minuten eerder nog een enorme kans miste. Alleen voor Nienhuis schoof hij de bal naast het doel.

De Feyenoord-fans zijn blij, maar Kazim-Richards is duidelijk niet blij met de wissel. Hij schopt voor de reservebank een kratje met bidons ondersteboven.

Feyenoord zit overigens in een sterke fase en drukt Cambuur ver naar achteren. Zo was er nog een gevaarlijk schot van Toornstra en een handsbal van Peersman die misschien strafschopwaardig was geweest.

De tussenstand is nog steeds 0-0.

Cocu is blij met Narsingh

Nieuw stadion

Om 16.45 uur begint Heracles-NEC in het vernieuwde stadion in Almelo. De feestelijke heropening van het Heracles-stadion is al begonnen.

Kansen in Friesland

Ook de tweede helft van Cambuur-Feyenoord is vooralsnog zeer aantrekkelijk. In de eerste tien minuten waren er al twee grote kansen. Eerst stormt Basaçikoglu alleen op het Cambuur-doel af, maar zijn inzet rolt voorlangs. Een minuutje later is er een poeier van Van de Streek op het Feyenoord-doel, maar de bal zeilt over.

De tussenstand: 0-0.

Kramer loopt warm!

Er gaat gejuich op in het Feyenoord-vak in Leeuwarden: aanwinst Michiel Kramer loopt warm, evenals Eric Botteghin.

De ballen rollen weer

De tweede helft van SC Cambuur-Feyenoord (0-0) en FC Utrecht-sc Heerenveen (1-0) is begonnen.

Bij Cambuur is de geblesseerde Marlon Pereira vervangen door Kai Heerings. Geen wissels bij de andere ploegen.

Rust in Utrecht

Door een benutte penalty van Haller leiden de Domstedelingen met 1-0 tegen sc Heerenveen.

Rust in Leeuwarden

Feyenoord heeft het niet makkelijk in Leeuwarden. De ruststand van het duel met Cambuur is desondanks 0-0.

Doelpunt Utrecht!

Sébastien Haller schiet Utrecht vijf minuten voor rust uit een penalty beheerst op 1-0 tegen sc Heerenveen.

De strafschop was door scheidsrechter Kuipers toegekend na een onhandige handsbal van Lucas Bijker. De Heerenveen-verdediger krijgt bovendien de gele kaart.

Evenwicht in Leeuwarden

Van enig krachtsverschil is geen sprake in Friesland. Cambuur heeft het meeste balbezit en is af en toe behoorlijk gevaarlijk over de flanken. Feyenoord komt er op zijn tijd ook aardig uit en dat leidde tot een kansje voor Kazim en een afstandsschot van El Ahmadi.

De toeschouwers in Leeuwarden vervelen zich in ieder geval niet. De tussenstand is 0-0.

Aftasten in de Galgenwaard

Bij FC Utrecht-sc Heerenveen is er nog weinig belangwekkends gebeurd, op een pijnlijke botsing tussen Cavlan en Janssen na. Beide spelers kunnen verder. Na tien minuten aftasten is Heerenveen de ploeg die bepaalt. FC Utrecht loopt vooral naar achteren.

Cambuur raast uit

Cambuur begon ongemeen fel aan het duel met Feyenoord en zette de Rotterdammers meteen flink onder druk. Na een kleine tien minuten lijken de Friezen een beetje uitgeraasd en neemt Feyenoord de controle weer enigszins over.

De tussenstand na tien minuten: 0-0.

De bal rolt in Utrecht

Ook in Utrecht is afgetrapt voor het duel tussen de plaatselijke FC en sc Heerenveen.

De bal rolt in Leeuwarden

Het is half 14.30 uur: SC Cambuur-Feyenoord is begonnen.

Kramer en Botteghin op de bank

Feyenoord begint met Jan-Arie van der Heijden in de basis aan de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. De transfervrij aangetrokken verdediger vormt in Leeuwarden het centrum met Sven van Beek. Terence Kongolo verhuist naar de linkerkant, wat ten koste gaat van Miquel Nelom.

Trainer Giovanni van Bronckhorst heeft zijn elftal verder ongewijzigd gelaten ten opzichte van de eerste competitiewedstrijd vorige week tegen FC Utrecht (3-2). Michiel Kramer en Eric Botteghin zitten op de bank.

Bij Cambuur vormen Calvin Mac-Intosch en Marvin Peersman het nieuwe centrale duo achterin. Etiënne Reijnen werd deze week verkocht aan FC Groningen. Kai Heerings is gepasseerd.

Klaar in Eindhoven

Het is klaar in Eindhoven. PSV liet Groningen lang in leven, maar wint met 2-0 door twee goals van Luciano Narsingh.

Grootste kans Groningen

Vijf minuten voor tijd krijgt FC Groningen zijn grootste, en eigenlijk enige echte kans. PSV-keeper Zoet redt knap op een krachtige kopbal van De Leeuw.

Was die bal erin gegaan, dan was Groningen-keeper Padt mogelijk nog mee naar voren gekomen in de slotfase. Dat onheil blijft PSV nu bespaard.

De tussenstand vlak voor tijd: 2-0.

PSV scoort!

Luciano Narsingh maakte de 1-0, kreeg daarna een reeks kansen om de score te verdubbelen, en uiteindelijk is het toch raak. In de 76ste minuut schiet hij PSV knap op 2-0. De Eindhovenaren lieten Groningen lang in leven, maar de wedstrijd lijkt nu wel beslist.

Meteen daarna wordt de man van de wedstrijd door trainer Cocu naar de kant gehaald en vervangen door Gastón Pereiro, gehuld in een Batman-masker vanwege zijn gebroken neus.

Spanning in Eindhoven

FC Groningen, voor rust nog machteloos, kruipt steeds meer uit zijn schulp bij de 1-0 achterstand tegen PSV. Af en toe is er zelfs even sprake van druk op het Eindhovense doel, maar Michael de Leeuw kan steeds net niet bereikt worden.

Maar ook PSV komt er nog geregeld gevaarlijk uit. Zo was er opnieuw een grote kans voor Narsingh na een mooie pass van Lestienne, maar de maker van de 1-0 besloot voor eigen geluk te gaan, terwijl een passje naar de vrijstaande De Jong niet had misstaan.

De tussenstand met nog een kwartier: 1-0 voor PSV.

Leuke fase

We zitten na een kwartier in de tweede helft in een leuke fase in Eindhoven. FC Groningen laat zich meer zien en zoekt naar mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar PSV blijft de betere ploeg.

Namens de landskampioen had Luciano Narsingh al twee behoorlijke kansen. In de 56ste minuut dook hij alleen voor Padt om na een fraaie pass van Guardado, maar greep de Groningen-keeper goed in. Drie minuten later belandde een afstandsschot van Narsingh in het dak van het doel.

De tussenstand in Eindhoven blijft: 1-0.

Groningen sterker

FC Groningen komt na rust een stuk beter uit de startblokken dan in de eerste helft. Tot doelrijpe kansen heeft dat nog niet geleid, wel heeft Lorenzo Burnet alweer de vierde Groningse gele kaart op zak.

De tussenstand in Eindhoven: 1-0 voor PSV.

De bal rolt weer

De tweede helft van PSV-FC Groningen (1-0) is in gang gezet. Laten de Groningers nog iets zien in Eindhoven en krijgt PSV spijt van het feit dat er in de eerste helft maar één keer is gescoord?

Bij FC Groningen is Jesper Drost in de ploeg gekomen voor Jarchinio Antonia.

Rust in Eindhoven

Het is rust in Eindhoven. PSV is oppermachtig tegen FC Groningen, maar leidt 'slechts' met 1-0 door een doelpunt van Luciano Narsingh.

Kappelhof ontsnapt

Johan Kappelhof ontsnapt aan een rode kaart. Hij haalt Guardado op volle snelheid onderuit met een hoog geheven been en mag blij zijn met een gele kaart.

Twee minuten later krijgen Guardado en Rusnák een gele kaart na een opstootje. De gemoederen zijn wat verhit geraakt na de overtreding van Kappelhof. De Groningers lijken wel wakker geworden en laten zich de laatste tien minuten een beetje zien in Eindhoven.

De stand vlak voor rust: 1-0 voor PSV.

Hoe is het in Friesland?

Om 14.30 uur: SC Cambuur - Feyenoord.

Groningen machteloos

Na een half uur spelen is het spelbeeld in Eindhoven nog ongewijzigd: PSV heeft de bal, domineert en prikt af en toe voorzichtig door de Groningse defensie heen. De Groningers maken een machteloze en krachteloze indruk en hebben nog niets laten zien.

De tussenstand na een half uur: 1-0.

PSV heerst

De landskampioen heerst sinds de vroege voorsprong tegen FC Groningen en heeft al een paar kleine mogelijkheden gehad om de voorsprong uit te breiden. FC Groningen slaagt er niet in over de middenlijn te komen. Bryan Linssen heeft intussen een gele kaart gekregen vanwege vasthouden.

De tussenstand na ruim een kwartier in Eindhoven: 1-0.

Doelpunt PSV!

Luciano Narsingh duikt in de zevende minuut alleen op voor het doel van FC Groningen na een magnifieke pass van Maxime Lestienne. De vleugelaanvaller wurmt zich kundig langs keeper Padt en scoort: PSV al vroeg op 1-0.

Aftrap

De bal rolt in Eindhoven! Landskampioen PSV is begonnen aan het duel met bekerwinnaar FC Groningen.

PSV weer met Brenet, Groningen met Reijnen

Trainer Phillip Cocu begint in het competitieduel tegen FC Groningen met dezelfde elf spelers als tegen ADO Den Haag (2-2). Dat betekent dat ook verdediger Joshua Brenet weer in de basis staat.

Door een knieblessure kan Cocu nog steeds niet beschikken over Jetro Willems. De aangewezen vervanger Simon Poulsen moet nog wennen aan het spel van PSV, daarom begon Joshua Brenet als linksback tegen ADO Den Haag. Maar dat was ook geen groot succes. De nieuwe Mexicaanse centrumverdediger Héctor Moreno zit nog niet bij de wedstrijdselectie.

FC Groningen nam afgelopen week afscheid van verdediger Eric Botteghin. Zijn vervanger Etiënne Reijnen, die werd gehaald bij SC Cambuur, begint meteen in de basis. Aanvoerder Rasmus Lindgren ontbreekt vanwege een liesblessure.

Groningen krijgt kans op snelle revanche

Exact veertien dagen na de nederlaag in de strijd om de Johan Cruijff-schaal krijgt FC Groningen vanmiddag de kans op revanche. De ploeg van Erwin van de Looi bood begin augustus in de Amsterdam Arena goed tegenstand, maar verloor uiteindelijk met 3-0 van PSV.

Lees een voorbeschouwing op het duel van 12.30 uur.