NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Bouwkranen vallen op huizen Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn zijn tijdens werkzaamheden twee grote bouwkranen en een brugdeel omgevallen. Daarbij is één gewonde gevallen. Hoewel het er niet op lijkt dat er meer slachtoffers zijn, kan dat nog niet worden uitgesloten.

Liveblog gesloten
 • Reconstructie kraanongeluk in beeld

  Beelden van de voorbereidingen op het installeren van een nieuwe brug. Daarmee begon het in Alphen aan den Rijn. Maar het ging mis: twee kranen en een brugdeel vielen om en kwamen terecht op enkele panden. De ravage was groot, maar het aantal slachtoffers lijkt mee te vallen: er is één gewonde onder het puin vandaan gehaald. Wel sneuvelde een hond. 

  Bekijk hier een reconstructie van de dag in beeld.

  Hiermee sluiten we het liveblog. Meer nieuws over het ongeluk in Alphen aan den Rijn is te lezen in de reguliere berichtgeving op deze site.

 • USAR stopt met zoeken

  Het team met reddingswerkers van de USAR (Urban Search and Rescue Team) stopt met zoeken naar slachtoffers. Volgens een woordvoerder is het vrijwel zeker dat er niemand is omgekomen bij het ongeluk. Er wordt ook niemand vermist.

 • Bewakingsbeelden in een café, kraan valt op pand

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Een van de kranen belandt in een café
 • Strafrechtelijk onderzoek naar oorzaak ongeluk

  Officier van justitie Nooy zegt dat het OM een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar het ongeluk met de kranen. Er zijn drie mensen aangemerkt als verdachte. Zij hebben zich zelf gemeld bij de politie. Voor een schuldvraag is het nog te vroeg, zegt Nooy.

 • Spies: geen mededelingen over slachtoffers

  De persconferentie is begonnen. Spies begint te zeggen dat er geen nieuwe feiten zijn over slachtoffers. Ze verzoekt omstanders nogmaals om niet naar de plek van het ongeluk te komen, opdat hulpverleners daar alle ruimte hebben. Na Spies spreekt een woordvoerder van de politie. Hij benadrukt de noodverordening. Mensen die niet in het getroffen gebied wonen hebben daar niets te zoeken en zullen worden geweerd.

 • Persconferentie burgemeester Spies om 22.00 uur

  Burgemeester Spies zal om 22.00 uur een persconferentie geven samen met de officier van justitie en de politie. De persconferentie is live te volgen op NPO Nieuws en NPO Radio 1.

 • Informatienummer tot 23.00 uur

  Het gemeentelijke telefoonnummer voor informatie 14 0172 is tot 23.00 uur vanavond bereikbaar, zegt de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarna weer vanaf 08.30 uur morgenochtend. Veiligheidsregio Hollands-Midden heeft een telefoonnummer voor verwantencontact ingeschakeld: 088 269 00 00.

 • Niet thuis overnachten

  De bewoners van 51 huizen mogen vannacht niet thuis slapen, meldt verslaggever Jeroen de Jager. Het is niet bekend waar zij kunnen overnachten.

 • 400 mensen in De Goede Herderkerk

  In De Goede Herderkerk, waar betrokkenen worden opgevangen, is slachtofferhulp aanwezig. Volgens de gemeente hebben ruim 400 mensen zich daar gemeld. Burgemeester Spies is inmiddels gearriveerd in Alphen aan den Rijn en wordt bijgepraat over de situatie. Het is nog niet bekend hoe laat zij een persconferentie gaat geven.

 • Luchtfoto's na het ongeluk

 • USAR: reddingshond slaat aan

  Hulpdienst Urban Search And Rescue (USAR) meldt dat er een hond aanslaat bij het zoeken. Dat kan betekenen dat er een levend slachtoffer onder het puin ligt, maar ook dat hij een ander spoor ruikt.

 • Zeker één gewonde, hond dood

  Er is een man onder het puin vandaan gehaald. Hij is met heupklachten naar het ziekenhuis gebracht. Een hond die bekneld zat, heeft het volgens de brandweer niet overleefd.

 • Gaslek

  Vanwege een gaslek is het gas in de omgeving van de Julianabrug afgesloten. Er is geen brandgevaar, twittert de gemeente Alphen aan den Rijn.

 • Gehele persconferentie

  Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn. Dat is in het kort de boodschap van de persconferentie van loco-burgemeester Kees van Velzen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn'
 • Instortingsgevaar

  Het is moeilijk om een beeld te krijgen van het precieze aantal slachtoffers, zegt de gemeente Alphen aan den Rijn. Door instortingsgevaar is het moeilijk om alle gebouwen te doorzoeken.

 • Meer berichten tonen