liveblog
NOS NieuwsAangepast

Storm in Nederland

liveblog gesloten

Nergens meer code rood of oranje

Het KNMI heeft ook in Friesland code oranje ingetrokken. Alleen voor het Waddengebied geldt nog code geel, vanwege de harde windstoten. De rest van het land is weer helemaal groen. Ook Rijkswaterstaat adviseert nergens meer om niet de weg op te gaan.

Omdat er daarmee ook een einde is gekomen aan de ernstigste hinder, sluiten we dit liveblog af. We houden u op nos.nl uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

A44 nog dicht tot morgenochtend

Omdat er nog op verschillende plekken wordt opgeruimd, blijft de A44 tussen Amsterdam en Den Haag tot morgenochtend 06.00 uur afgesloten. De A12 is naar verwachting nog dicht tot zeker 22.00 uur.

Ruwe landing Schiphol

Treinverkeer

De rest van de dag is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Lelystad en Almere. Dat komt doordat door de storm 300 meter bovenleiding naar beneden is gekomen. De NS waarschuwt: "Reist u zondagochtend vroeg op dit traject? Check dan voor vertrek of de bovenleiding is hersteld."

De grootste problemen op het spoor doen zich nu vooral nog voor in Noord- en Oost-Nederland, al waarschuwt de NS nog wel dat op sommige andere plekken ook vanavond nog opgeruimd moet worden, wat tot vertragingen kan leiden.

Zwaartse windstoten in IJmuiden

De zwaarste windstoot was vandaag in IJmuiden: daar werd een windstoot van 121 kilometer per uur gemeten. Bij het meetpunt Terschelling viel tot nu toe de meeste regen: meer dan 29 mm.

Vooral veel auto's in de kreukels

Er zijn honderden bomen omgewaaid in de storm, helaas stond daar geregeld een auto onder. Een klein overzichtje van gehavende Volkswagens, Citroëns, Porsches en andere vierwielers.

 • NOS Ooggetuige / Yvette Corzilius
  Een Volkswagen Passat
 • NOS Ooggetuige / Olivier
  Een Suzuki Swift in Haarlem
 • NOS Ooggetuige / Olivier
  Een Suzuki Swift in Haarlem
 • NOS Ooggetuige / t.e.witteveen
  Een BMW 1-serie in Zürich, Friesland
 • NOS Ooggetuige
  Een Volvo Amazon (zeker 45 jaar oud) in Apeldoorn
 • NOS Ooggetuige
  Een Volvo Amazon (zeker 45 jaar oud) in Apeldoorn
 • ANP
  Een Citroën C1 in Amsterdam
 • NOS Ooggetuige
  Een BMW X1 in Amsterdam
 • NOS Oogetuige
  Een Volkswagen Golf en een Citroën C1 in Amsterdam
 • NOS Ooggetuige
  Een Porsche Cayman S in Amsterdam

Aangepast weeralarm

Omdat de storm verder naar het noorden trekt, heeft het KNMI het weeralarm aangepast. Alleen in Noord-Holland geldt daarom nog code rood. In Friesland en Flevoland is code oranje van kracht. In Zuid-Holland en Zeeland is het weeralarm terug naar code geel.

Tentjes achter elkaar de bomen in

Camping Stortemelk ligt vlak aan zee en is daardoor flink getroffen door de zomerstorm van vandaag. Vooral de lichtgewicht koepeltentjes moesten het ontgelden. Alles wat geen stormtent was, is in flarden gegaan, zegt de campinggast.

Uitgeweken naar Eelde

Een weekendje Amsterdam is voor reizigers uit Birmingham en Warschau begonnen in Groningen. Hun KLM-vluchten moesten uitwijken vanwege de harde wind op Schiphol. Ze zijn geland op vliegveld Eelde. De passagiers zijn daarna met bussen naar Amsterdam gebracht.

Stormvloedkering misschien dicht

Op dit moment kan er geen boot meer van het IJsselmeer naar Kampen varen, omdat de balgstuw bij Ramspol misschien dicht gaat. De balgstuw is een opblaasbare dam, tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Als het water binnen een uur een halve meter stijgt wordt hij automatisch opgeblazen. Dat gebeurt niet vaak; Rijkswaterstaat rekent op eens in de tien à vijftien jaar. Dit jaar werd hij al een keer opgeblazen, tijdens een storm in maart.

Reddingsboten in problemen

Bij Blaricum zijn twee reddingsboten zelf in de problemen gekomen. Tijdens een inzet op het Gooimeer raakten de boten onbestuurbaar door waterplanten en sloegen door de hard wind op de dijk. Pogingen om de boten los te krijgen, mislukten door het slechte weer. Hoeveel schade boten hebben opgelopen is daardoor ook nog niet bekend.

Niks krig oons d'r onder

Het was billen knijpen in Lichtenvoorde vanmiddag. De bezoekers van de Zwarte Cross verzamelden zich in de tent om te schuilen voor de storm. Het optreden van Kovacs ging door het slechte weer niet door, andere updates en aanpassingen kun je hier vinden.

Alleen nog code rood in Noord-Holland

Omdat de storm verder naar het noorden trekt, heeft het KNMI het weeralarm in Zuid-Holland teruggeschaald naar code geel. Alleen in Noord-Holland geldt daarom nog code rood. In Friesland en Flevoland is code oranje van kracht.

Het advies van Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan, geldt alleen nog de provincies waar code rood of oranje geldt.

NS: nog de hele avond problemen

De NS heeft de hele avond nodig om bij te komen van de de storm, zegt de treinvervoerder in een verklaring: "Het is de verwachting dat we de hele zaterdagavond nodig hebben om op te ruimen en schade te herstellen", staat op NS.nl: "Als u vanavond nog met de trein op pad gaat, houdt dan de reisplanner in de gaten en luister op de stations naar de omroepberichten."

Den Haag: kraan wankelt

Een hijskraan dreigde door de harde wind om te waaien bij station Hollands Spoor in Den Haag. De politie sloot de omgeving daarom af.

Wankele kraan dreigt om te vallen in Den Haag

Balen voor festivals

Een hele waslijst aan evenementen is afgelast vanwege de storm. Dat is niet alleen vervelend voor de bezoekers, maar net zo zeer voor de organisatoren. Zij hebben ziel en zaligheid in hun festivals gestoken.

Je bent er zo lang mee bezig, en dit was hét moment dat alles samen zou komen. Om dan op de laatste dag af te moeten gelasten, is heel moeilijk.

Sebastiaan Groosman, festival Weitjerock in Zeeland

Brandweer is druk

Omgevallen bomen zorgen voor veel overlast in Amsterdam. De brandweer heeft daar al meer dan honderd schademeldingen binnen gekregen, zegt stadszender AT5.

Twee gewonden in Amsterdam door boom op auto

Op het Zoutkeetsplein in Amsterdam zijn twee inzittenden van een auto gewond geraakt toen er een boom op de auto terecht kwam. De bestuurder moest door de brandweer worden bevrijd. Het is niet bekend hoe de slachtoffers eraan toe zijn.

Boom waait op woonboot in Amsterdam

Boom waait om in Amsterdam

Aan de Brouwersgracht in Amsterdam kwam een omgewaaide boom op een woonboot terecht. Daar zaten op dat moment drie Zweedse toeristen in. Ze bleven ongedeerd en worden momenteel door de brandweer bevrijd. De drie drinken ondertussen een glaasje wijn om van de schrik te bekomen.

Storm in Nederland: door het hele land overlast

Het is een van de grootste zomerstormen ooit. Door hevige windstoten waaiden bomen om, werden vluchten geannuleerd en evenementen afgelast.

Veel schade door hevige zomerstorm

NS opent liveblog

De NS is een liveblog begonnen om reizigers op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het spoor. Ook verwijst de treinvervoerder naar een lange lijst op de storingspagina: daar staan momenteel 22 meldingen.

"We doen er alles aan om de reisplanner zo goed mogelijk up to date te houden, maar vanwege het grote aantal wijzigingen lukt dat niet altijd. Luister op de stations ook naar de omroepberichten."

Dode door boom op auto in Wolfheze

In Wolfheze is een man om het leven gekomen door het noodweer, laat de brandweer weten. De man uit Strijen zat in zijn auto op het parkeerterrein van het Bilderberg Hotel in Wolfheze, toen een boom op zijn auto viel. Het slachtoffer verbleef met zijn familie in dat hotel.

Weeralarm ingetrokken voor Zeeland

Het KNMI heeft het weeralarm voor de provincie Zeeland afgezwakt naar code geel. Code rood geldt nog voor Noord Holland en Zuid Holland. In Utrecht, Flevoland en Friesland geldt momenteel code oranje.

Er gaat niets boven Groningen

Coen Jansen
In Groningen geen storm

Terwijl de storm over het land raast en veel schade en overlast veroorzaakt, kregen we deze foto gemaild door Coen Jansen. Hij zit in Groningen lekker in het zonnetje naar de Tour te kijken. Dat kan overigens wel eens gaan veranderen: uit het zuidwesten van Friesland komen inmiddels de eerste berichten van overlast door het weer.

Programma Zwarte Cross stilgelegd

Het leek de hele dag wel mee te vallen qua overlast bij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, maar zojuist kregen bezoekers van het festival dit pushbericht:

Loes Runneboom
Bericht van de organisatie van de Zwarte Cross
Iris Wederom
Gehavend kampeerterrein bij de Zwarte Cross

Lange rijen op Schiphol

Hugo Janssen
Drukte op Schiphol

Geen treinverkeer van en naar Den Haag Hollands Spoor

Vlak bij station Den Haag Hollands Spoor dreigt een bouwkraan om te vallen. Op last van de politie is het treinverkeer van en naar Den Haag HS stilgelegd. Volgens de brandweer is er een expert onderweg om de gevaarlijke situatie op te lossen. Hoelang dat gaat duren, is nog niet bekend.