NOS Nieuws Politiek Aangepast

Debat over de Griekse deal, schuldkwijtschelding en twijfels

Premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën hebben vanmiddag in de Tweede Kamer tekst en uitleg gegeven over het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Lees hier het afgesloten liveblog.

Liveblog gesloten
 • Het debat is afgelopen

  Het debat in de Tweede Kamer met premier Rutte en minister Dijsselbloem is afgelopen. Formeel hoeft de Tweede Kamer vandaag geen toestemming te geven aan het kabinet om door te gaan met de onderhandelingen over Griekenland. Dat kan het kabinet zelf beslissen. Pas als over een paar weken de onderhandelingen met Griekenland zijn afgerond, en het akkoord is omgezet in een officieel Memorandum of Understanding, moet de Kamer een oordeel geven. Overigens heeft het kabinet voldoende steun en is er geen meerderheid die Rutte en Dijsselbloem wil terugfluiten.

 • Rutte: oppassen voor verbrokkeling eurozone

  Premier Rutte verdedigt nog eenmaal de inzet van het kabinet dat Griekenland binnen de eurozone blijft maar wel strenge maatregelen over zich heen krijgt. "Ik begrijp heel goed dat er landen zijn die de eurozone vergelijken met Hotel California: je kan er wel in maar er niet meer uit. Maar akkoord gaan met te slappe voorwaarden, en lage eisen stellen aan landen, zorgt voor een verbrokkeling van de hele eurozone."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: oppassen voor verbrokkeling eurozone
 • Minister Dijsselbloem naar Berlijn

 • Ook Dijsselbloem: kwijtschelden schulden niet mogelijk

 • 'Kwijtschelding Griekse schulden nu niet mogelijk'

  Rutte: "Er kan geen schuld worden kwijtgescholden als een land in de eurozone zit. Dus als Griekenland dat wil moet er een andere keuze gemaakt worden." Volgens Rutte kan het in oktober dus alleen maar gaan over schuldenverlichting en niet over kwijtschelding. Dat kan door bijvoorbeeld de leentermijn te verlengen, of nieuwe afspraken te maken over de rente. Schuldkwijtschelding kan alleen als Griekenland besluit de eurozone te verlaten, aldus de premier.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'kwijtschelding Griekse schulden nu niet mogelijk'
 • Havik Rutte: Pechtold is een parelduikertje

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Havik' Rutte: Pechtold is een parelduikertje
 • ChristenUnie: dit is doormodderen

  ChristenUnie-Kamerlid Schouten blijft er ook na de uitleg van het kabinet bij dat een 'Grexit' de enige juiste oplossing is. "Dit is doormodderen".

 • GroenLinks: hoop iets gegroeid

  GroenLinks-Kamerlid Grashoff is blij met de toezegging van minister Dijsselbloem dat het IMF zich in oktober gaat bezighouden met de verlichting van de Griekse schuldenlast. "Mijn hoop is vandaag iets gegroeid".

 • PVV: grote broek is afgezakt

  "De VVD heeft een grote broek aangetrokken over Griekenland en die is vandaag afgezakt", zegt PVV-Kamerlid Van Dijck. Volgens hem doet de VVD altijd stoer, maar steunt de partij uiteindelijk altijd een steunpakket voor Griekenland.

 • CDA: twijfels niet weggenomen

  Het CDA wil dat het kabinet een 'Grexit' achter de hand houdt als Griekenland de afspraken niet snel nakomt. Het CDA is ook bang dat als het pas in oktober gaat over schuldenverlichting, het IMF (Internationaal Monetair Fonds) dan misschien is afgehaakt. De eurolanden zouden er dan alleen voor komen te staan.

 • Pechtold: wens kabinet veel succes

  D66-leider Pechtold spreekt nogmaals zijn instemming uit met het akkoord met Griekenland en de koers van premier Rutte en minister Dijsselbloem. Ook wil hij in oktober graag verder praten over schuldenverlichting voor de Grieken. Over de haalbaarheid om 50 miljard euro op te halen met de verkoop van Griekse staatsbedrijven heeft hij wel twijfels.

 • PvdA: stabiliteit in de regio

  PvdA-Kamerlid Maij vindt het belangrijk dat er hoe dan ook goede afspraken met Griekenland worden gemaakt en dat Griekenland een euroland blijft, omdat er al genoeg ellende in de aangrenzende landen is. "Oorlog, migratie. Laten we ervoor zorgen dat Europa een stabiele regio blijft."

 • Pechtold: VVD laat alles open en dat kan niet

  D66-leider Pechtold wil weten of de VVD nu voor of tegen de basisafspraken met Griekenland is. "U zegt tegen uw eigen premier die het zelf een geloofwaardig pakket noemde: 'Wij weten het nog zo net niet'. Hij wil dat de VVD een uitspraak doet. VVD-Kamerlid Harbers: "Dit is totaal bezopen. Andere parlementen moeten misschien vooraf hun mening geven, in Nederland hoeft dat pas nadat de onderhandelingen zijn afgerond." Hij wil niet zeggen of de VVD het eens is met de inzet van premier Rutte en minister Dijsselbloem.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pechtold: VVD laat alles open en dat kan niet
 • Dijsselbloem: eerdere uitspraak over schulden echt niet mogelijk

  Verschillende Kamerleden willen vandaag al van het kabinet horen of Nederland zal meewerken aan een verlichting of gedeeltelijke kwijtschelding van Griekse schulden. GroenLinks-Kamerlid Grashoff: "Hoe kunnen we over een maand nu oordelen over een Memorandum of Understanding (MoU) terwijl we pas later horen hoe er zal worden omgegaan met de Griekse schuldenlast?" Volgens Dijsselbloem kan dat niet anders omdat het hele proces in kleine stapjes gaat en pas na een stap weer over de volgende stap wordt gesproken. "Als er een MoU is dan zullen we opnieuw een schuldenanalyse gaan maken, de eurolanden en het IMF. Pas dan kunnen we weer verder praten over de schuldenverlichting." 

 • Ook Dijsselbloem wil pas in oktober praten over schuldverlichting

  Minister Dijsselbloem verzekert de Tweede Kamer dat de discussie over de houdbaarheid van de Griekse schulden in het najaar zal worden gevoerd. De hele discussie hangt volgens hem af van de economische ontwikkelingen in de komende maanden, de inflatie en het doorvoeren van hervormingen. Pas in het najaar gaat het IMF precies uitrekenen wat nodig is om de schulden aflosbaar te maken. In alle gevallen is het "conditioneel en op termijn". Daarmee bedoelt Dijsselbloem dat er altijd eisen aan een schuldverlichting zullen worden gesteld en dat aan de afspraken een termijn hangen.