NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aanslag op strand Tunesië

Volg de laatste ontwikkelingen over de aanslag op het strand bij de Tunesische plaats Sousse.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Het liveblog over de aanslag in de Tunesische stad Sousse stopt. Bij de aanslag op het strand bij twee hotels kwamen zeker 37 mensen om het leven en raakten 36 mensen gewond. De meeste slachtoffers zijn toeristen. Het zou onder anderen gaan om Belgen, Duitsers, Russen en Tunesiërs. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

  Reisorganisatie TUI schrapt om veiligheidsredenen tot 4 juli alle vluchten naar Tunesië. In totaal zitten er nu 520 Nederlanders via TUI in het land. De organisatie zet extra toestellen in om reizigers die eerder naar huis willen, terug te vliegen.

  Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederlanders in Tunesië extra alert moeten zijn. Hij adviseert de reisadviezen van het ministerie goed in de gaten te houden.

 • Sander van Hoorn: relatie aanslagen niet duidelijk

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sander van Hoorn: relatie aanslagen niet duidelijk
 • 'Dader gooide twee granaten'

 • 'Hij kwam vanuit zee en begon te schieten'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hij kwam vanuit zee en begon te schieten'
 • Koenders roept Nederlanders op tot waakzaamheid

  "Waakzaamheid is zeer geboden," aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Nederlandse vakantiegangers moeten de adviezen van Buitenlandse Zaken goed in de gaten houden.

  Er zijn 425 Nederlanders in die regio en geen aanwijzingen van Nederlandse slachtoffers. Hij vindt dat iedereen zelf moet beslissen nu te vertrekken uit Tunesië. "Dat is een individuele afweging", aldus de minister.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koenders over de situatie in Tunesië
 • Britten en Duitsers onder doden Tunesië

  Bij de aanslag zijn vooral Britten omgekomen, zeggen Tunesische autoriteiten. Onder de slachtoffers zijn ook toeristen uit Duitsland en mogelijk België. 

 • Ook Witte Huis veroordeelt aanslag

  Net als VN-chef Ban Ki-moon veroordeelt de VS de aanslagen in Frankrijk, Koeweit en Tunesië van vandaag. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze gruwelijke aanvallen in alle drie de landen", staat in een verklaring.

 • Dodental verder gestegen

  De autoriteiten komen nu met het aantal van 37 doden. Hoeveel mensen er gewond zijn, is nog onduidelijk.

 • Ban Ki-moon veroordeelt aanslag

  VN-chef Ban Ki-moon heeft de aanslagen van vandaag scherp veroordeeld. De secretaris-generaal wil dat de daders van de "gruweldaden" in Tunesië, Frankrijk en Koeweit snel berecht worden. Ban benadrukte dat aanvallen als deze de vastberadenheid om terrorisme te bestrijden niet verzwakt, maar juist versterkt.

  Het dodental van de aanslag in Tunesië is inmiddels opgelopen naar 32, meldt de Tunesische overheid.

 • Toeristen verlaten hotel

  Voor de toeristen bij het Tunesische strand zit na de aanslag de vakantie erop. De meesten vliegen morgen terug, sommigen kunnen al vanavond op het vliegtuig stappen. Het Riu Imperial Marhaba-hotel stroomt leeg.

 • VTM: ook Belgen omgekomen

  Het aantal doden na de aanslag is opgelopen tot 28. Daarbij zouden ook Belgen zijn, meldt de Belgische omroep VTM.

 • Blog focust zich op Tunesië

  Vanaf dit moment gaat het liveblog alleen nog over de aanslag in Tunesië. De ontwikkelingen over de aanslagen in Koeweit en Frankrijk kunt u in de reguliere berichtgeving volgen.

 • Nederlander in Tunesië: ik durf m'n hotel niet uit

  Voor het boeken wist de Nederlandse toerist Jonathan Hafkamp dat er in Tunesië er een verhoogde kans is op aanslagen. "Dat neem je dan maar voor lief, want er zijn meer landen die dat hebben", zei hij in een interview bij NOSop3

  Ook al is zijn hotel 30 kilometer verwijderd van de aanslag, toch zit de schrik er goed in. Hij is dan ook niet van plan om zonder reden zijn hotel te verlaten. "Het voelt niet fijn om naar het strand te gaan, als is de kans dat er nu nog wat gebeurt vrij klein."

 • Hoogste staat van paraatheid in Franse regio

  De Franse president Hollande heeft voor de regio Rhône-Alpes de hoogste staat van paraatheid afgekondigd voor de komende drie dagen. Hij wil daarmee de veiligheid in de regio waarborgen. In een persconferentie noemde Hollande de aanslag "een laffe moord" op een man van 50 jaar. 

  Er zijn ondertussen meer details bekend over de lugubere moord van vanochtend bij de gasfabriek in Saint-Quentin-Fallavier. De dader werkte voor de  fabriek, en zou met zijn baas op weg naar klanten zijn geweest. 

  Vermoedelijk heeft de dader zijn chef in de auto onthoofd en reed hij daarna met het onthoofde lichaam naast hem, op een aantal gasflessen in. Het onthoofde hoofd werd later op een hek bij de fabriek teruggevonden, melden Franse media. Op het hek waren twee islamitische vlaggen geknoopt.

 • Ook Polen schrapt vluchten Tunesië

  Een van de grootste Poolse reisorganisaties, Itaka, heeft al zijn vluchten op Tunesië per direct opgeschort. Het is nog onduidelijk of er onder de slachtoffers ook Polen zijn.