liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederland viert Koningsdag

liveblog gesloten

Einde liveblog en terugblik

De koning is vertrokken uit Dordrecht. Voor hem zit het erop. In de rest van het land gaan de Koningsdagfeesten nog even door. Hiermee sluiten we dit liveblog af.

Vanavond om 19:00 uur op NPO 1 blikken we terug op Koningsdag 2015 en zetten alle hoogtepunten voor u op een rij.

Koning weg, bezem erdoor

Terwijl de koning zijn dankwoord uitsprak, werd het Dordtse Scheffersplein alweer opgeruimd en omgetoverd tot terras.

Geke Jonkers / NOS
Het Scheffersplein is alweer omgetoverd tot terras

Druk op Amsterdamse grachten

Niet alleen in de straten, maar ook op de Amsterdamse grachten is het druk. Boten varen in colonne door de binnenstad.

Jelle van der Linde / NOS
Drukte op de Amsterdamse grachten

Koninklijke familie vertrekt

Het bezoek aan Dordrecht is voorbij. Het koninklijk gezelschap gaat de bus in en vertrekt uit de Drechtstad.

'Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier....'

De koning bedankt de Dordtenaren hartelijk voor Koningsdag. "We zijn trots op jullie", zei hij tegen de inwoners. "Wat Dordrecht gedaan heeft is ongelofelijk geweest. De lat is hoog gelegd."

Daarna vroeg Willem-Alexander aan de mensen op het plein de volgende zin af te maken: "Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier...?", vroeg de Koning. Over het hele plein klonk "het wordt!"

"Jullie hebben de lat heel hoog gelegd'

Burgemeester Dordrecht dankt koning

De koning, koningin, prinsesjes en andere leden van de koninklijke familie staan op het podium. Burgemeester Arno Brok van Dordrecht dankt de koning hartelijk voor de eer dat zijn stad Koningsdag 2015 heeft mogen organiseren. "We hebben alles laten zien waar wij hier in Dordrecht en de Drechtsteden trots op zijn." "Weet dat velen om u heen staan en u steunen in het ambt dat u is toevertrouwd."

'Sexy als ik dans'

De Dordtse muzikant Nielson treedt samen met andere artiesten op met het nummer Sexy als ik dans. Na het nummer zal de koning het podium opgaan en daar spreken.

Koning komt aan op Statenplein

Het Statenplein is de laatste locatie die het koninklijk gezelschap aandoet. Normaal is er twee keer per week een markt, maar vandaag is het hele plein omgetoverd tot festivalterrein. Op het plein staan naar schatting zo'n 4000 mensen en er zijn verschillende optredens.

Koninklijk gezelschap in Hof van Nederland

Het koninklijk gezelschap waant zich terug in de tijd in het onlangs tot museum verbouwde Hof van Nederland. Acteurs uit de film De Vrije Staten scheppen het decor waarin Koning Willem-Alexander een verklaring van vrijheid zal ondertekenen. Met het zetten van zijn handtekening is ook het nieuwe museum symbolisch geopend.

Het Hof heeft een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse geschiedenis. Zo werd er in 1572 de eerste vrije Statenvergadering gehouden waar plannen werden gesmeed tegen de Spaanse overheersing. Daarnaast werd de vrijheid van godsdienst ingesteld.

Koningsdagfeesten komen op gang

Op verschillende plaatsen in het land komt de feesten die ter gelegenheid van Koningsdag zijn georganiseerd goed op gang. Zo stroomt het Chasséveld in Breda langzaam vol met mensen die het festival 538Koningsdag willen bijwonen. Voor het festival zijn 40.000 kaarten verkocht. Ook in de rest van de stad is het druk.

Ook bij het AFAS Stadion in Alkmaar staan veel feestende mensen. Radiozender Slam!FM houdt daar een festival waar zo'n 25.000 mensen worden verwacht.

'Politie waarschuwt voor vals geld op vrijmarkten'

Volgens RTV Noord wordt er op verschillende vrijmarkten in de provincie Groningen met vals geld betaald.

Koningspaar blij met Koningsdag 'nieuwe stijl'

Koning Willem-Alexander is tevreden met de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'."Het mooie van deze dag is dat de traditie doorgaat, met een paar elementen erbij", zei de koning. "De mooie dingen moet je natuurlijk niet veranderen."

Ook de prinsesjes vonden de Grande Parade "geweldig", zei koningin Máxima. "Ze vonden het ontzettend leuk en leerzaam om te zien wat voor verschillende boten en schepen er bestaan en wat er allemaal in Dordrecht gebeurt."

Koning: traditie gaat door met een paar nieuwe elementen

Oranjelikeur en Dordtse frikandel voor de koning

De Oranjes maken op het Scheffersplein in Dordrecht uitgebreid kennis met typische producten uit Dordrecht en de regio. Delicatessen als Oranjelikeur, paardenworst en de Dordtse frikandel kunnen rekenen op de koninklijke belangstelling.

Koningspaar krijgt 'Amalia-viool'

De Dordtse vioolbouwer die een viool voor prinses Amalia heeft gemaakt, is ook aanwezig op het Scheffersplein. Ze overhandigt de viool aan de koning en koningin. "Het is een prachtig instrument", zegt koning Willem-Alexander. Het paar krijgt de viool voor het instrumentenfonds, waar Máxima zich voor inzet.

Máxima krijgt Amalia-viool aangeboden

'Geweldig ontvangst en een beetje mooi weer'

De prinsen Pieter-Christiaan en Maurits zijn onder de indruk van het bezoek aan Dordrecht.

'Geweldig ontvangst en een beetje mooi weer'

Koekhappen en handelen

De koning zal naar verwachting niet gaan koekhappen dit jaar, maar in het Amsterdamse Vondelpark doen de kinderen daar volop aan mee. Er wordt ook volop gehandeld.

ANP
Een kind doet mee aan een spelletje koekhappen op de vrijmarkt in het Vondelpark
ANP
Kinderen vermaken zich op de vrijmarkt in het Vondelpark

Koninklijke familie in elektrische bus

Het koninklijk gezelschap is met een elektrische bus op weg naar het Scheffersplein. Daar staan ondernemers die hun lokale producten aan de koning laten zien.

Niet alleen Willem-Alexander viert zijn verjaardag

'Breede rivieren traag door oneindig laagland'

De koninklijke familie werd bij de Grote Kerk ontvangen met een nieuw muziekstuk Herinnering aan Holland dat is geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van de beroemde Nederlandse dichter Hendrik Marsman: "Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan."

Erehaag bij Dordtse Grote Kerk

De Oranjes worden bij aankomst bij de Grote Kerk verwelkomd door een erehaag van leden van de roeivereniging. In de kerk krijgen ze een minivoorstelling van het Bach Festival dat elke twee jaar in Dordrecht wordt gehouden. In de Grote Kerk staat een speciaal Bachorgel.

Koekhappen op oranje boot Team Brunel in Volvo Ocean Race

Viert een Nederlandse boot op de Atlantische Oceaan ook Koningsdag? Jazeker. De bemanning van de boot van Team Brunel van schipper Bouwe Bekking staat middenin de zesde etappe van de Volvo Ocean Race stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Koningsdag op de Brunel-boot

Koningsdag Grave na brand aangepast

De viering van Koningsdag in Grave is vanwege de brand bij Theater Palazzo aangepast. De burgemeester vindt het niet gepast om het normale Koningsdagprogramma door te laten gaan.

Koning en gevolg lopen door de Groothoofdspoort

Ooit kwam Willen van Oranje door deze poort Dordrecht binnen.

Koning en gevolg lopen door de Groothoofdspoort

Pleinen Dordrecht stromen vol

Niet alleen langs de route waar de koning en koningin langslopen staat het vol. Ook de pleinen waar het koninklijk gezelschap straks komt, staan veel enthousiaste bezoekers.

Geke Jonkers / NOS
Het Scheffersplein in Dordrecht loopt vol

Water te hoog, boot meert af

Het wordt klunen voor de koninklijke familie. Het water staat te hoog, waardoor ze niet onder de Roobrug door kunnen varen. Ze stappen daarom even af, om na de brug weer op een andere boot de route te vervolgen.

Koninklijke familie moet 'klunen' in Dordrecht

Lukt het de koninklijke familie om per boot door te varen?

Het koninklijk gezelschap vaart Dordrecht binnen. Op de route komen ze verschillende bruggen tegen. Op een na kunnen die open, maar hoe gaat het bij de Roobrug? Een paar uur geleden lag die er nog zo bij:

NOS
Hoogwater bij de Roobrug, een paar uur geleden

Koninklijke familie per boot Dordrecht in

ANP
Zwaaien naar de vol gestroomde kades

Amsterdam stroomt langzaam vol

De NS heeft rond 11.00 uur ongeveer 45.000 reizigers naar Amsterdam gebracht. Dat zijn ongeveer net zoveel reizigers als vorig jaar.

Jelle van der Linde / NOS
In Amsterdam komen steeds meer mensen aan op het Centraal Station
Jelle van der Linde / NOS
Mensen lopen vanaf het Centraal Station het centrum in