liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederland viert Koningsdag

liveblog gesloten

Einde liveblog en terugblik

De koning is vertrokken uit Dordrecht. Voor hem zit het erop. In de rest van het land gaan de Koningsdagfeesten nog even door. Hiermee sluiten we dit liveblog af.

Vanavond om 19:00 uur op NPO 1 blikken we terug op Koningsdag 2015 en zetten alle hoogtepunten voor u op een rij.

Koning weg, bezem erdoor

Terwijl de koning zijn dankwoord uitsprak, werd het Dordtse Scheffersplein alweer opgeruimd en omgetoverd tot terras.

Het Scheffersplein is alweer omgetoverd tot terras

Druk op Amsterdamse grachten

Niet alleen in de straten, maar ook op de Amsterdamse grachten is het druk. Boten varen in colonne door de binnenstad.

Drukte op de Amsterdamse grachten

Koninklijke familie vertrekt

Het bezoek aan Dordrecht is voorbij. Het koninklijk gezelschap gaat de bus in en vertrekt uit de Drechtstad.

'Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier....'

De koning bedankt de Dordtenaren hartelijk voor Koningsdag. "We zijn trots op jullie", zei hij tegen de inwoners. "Wat Dordrecht gedaan heeft is ongelofelijk geweest. De lat is hoog gelegd."

Daarna vroeg Willem-Alexander aan de mensen op het plein de volgende zin af te maken: "Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier...?", vroeg de Koning. Over het hele plein klonk "het wordt!"

"Jullie hebben de lat heel hoog gelegd'

Burgemeester Dordrecht dankt koning

De koning, koningin, prinsesjes en andere leden van de koninklijke familie staan op het podium. Burgemeester Arno Brok van Dordrecht dankt de koning hartelijk voor de eer dat zijn stad Koningsdag 2015 heeft mogen organiseren. "We hebben alles laten zien waar wij hier in Dordrecht en de Drechtsteden trots op zijn." "Weet dat velen om u heen staan en u steunen in het ambt dat u is toevertrouwd."

'Sexy als ik dans'

De Dordtse muzikant Nielson treedt samen met andere artiesten op met het nummer Sexy als ik dans. Na het nummer zal de koning het podium opgaan en daar spreken.

Koning komt aan op Statenplein

Het Statenplein is de laatste locatie die het koninklijk gezelschap aandoet. Normaal is er twee keer per week een markt, maar vandaag is het hele plein omgetoverd tot festivalterrein. Op het plein staan naar schatting zo'n 4000 mensen en er zijn verschillende optredens.

Koninklijk gezelschap in Hof van Nederland

Het koninklijk gezelschap waant zich terug in de tijd in het onlangs tot museum verbouwde Hof van Nederland. Acteurs uit de film De Vrije Staten scheppen het decor waarin Koning Willem-Alexander een verklaring van vrijheid zal ondertekenen. Met het zetten van zijn handtekening is ook het nieuwe museum symbolisch geopend.

Het Hof heeft een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse geschiedenis. Zo werd er in 1572 de eerste vrije Statenvergadering gehouden waar plannen werden gesmeed tegen de Spaanse overheersing. Daarnaast werd de vrijheid van godsdienst ingesteld.

Koningsdagfeesten komen op gang

Op verschillende plaatsen in het land komt de feesten die ter gelegenheid van Koningsdag zijn georganiseerd goed op gang. Zo stroomt het Chasséveld in Breda langzaam vol met mensen die het festival 538Koningsdag willen bijwonen. Voor het festival zijn 40.000 kaarten verkocht. Ook in de rest van de stad is het druk.

Ook bij het AFAS Stadion in Alkmaar staan veel feestende mensen. Radiozender Slam!FM houdt daar een festival waar zo'n 25.000 mensen worden verwacht.

'Politie waarschuwt voor vals geld op vrijmarkten'

Volgens RTV Noord wordt er op verschillende vrijmarkten in de provincie Groningen met vals geld betaald.

Koningspaar blij met Koningsdag 'nieuwe stijl'

Koning Willem-Alexander is tevreden met de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'."Het mooie van deze dag is dat de traditie doorgaat, met een paar elementen erbij", zei de koning. "De mooie dingen moet je natuurlijk niet veranderen."

Ook de prinsesjes vonden de Grande Parade "geweldig", zei koningin Máxima. "Ze vonden het ontzettend leuk en leerzaam om te zien wat voor verschillende boten en schepen er bestaan en wat er allemaal in Dordrecht gebeurt."

Koning: traditie gaat door met een paar nieuwe elementen

Oranjelikeur en Dordtse frikandel voor de koning

De Oranjes maken op het Scheffersplein in Dordrecht uitgebreid kennis met typische producten uit Dordrecht en de regio. Delicatessen als Oranjelikeur, paardenworst en de Dordtse frikandel kunnen rekenen op de koninklijke belangstelling.

Koningspaar krijgt 'Amalia-viool'

De Dordtse vioolbouwer die een viool voor prinses Amalia heeft gemaakt, is ook aanwezig op het Scheffersplein. Ze overhandigt de viool aan de koning en koningin. "Het is een prachtig instrument", zegt koning Willem-Alexander. Het paar krijgt de viool voor het instrumentenfonds, waar Máxima zich voor inzet.

Máxima krijgt Amalia-viool aangeboden

'Geweldig ontvangst en een beetje mooi weer'

De prinsen Pieter-Christiaan en Maurits zijn onder de indruk van het bezoek aan Dordrecht.

'Geweldig ontvangst en een beetje mooi weer'

Koekhappen en handelen

De koning zal naar verwachting niet gaan koekhappen dit jaar, maar in het Amsterdamse Vondelpark doen de kinderen daar volop aan mee. Er wordt ook volop gehandeld.

Een kind doet mee aan een spelletje koekhappen op de vrijmarkt in het Vondelpark
Kinderen vermaken zich op de vrijmarkt in het Vondelpark

Koninklijke familie in elektrische bus

Het koninklijk gezelschap is met een elektrische bus op weg naar het Scheffersplein. Daar staan ondernemers die hun lokale producten aan de koning laten zien.

'Breede rivieren traag door oneindig laagland'

De koninklijke familie werd bij de Grote Kerk ontvangen met een nieuw muziekstuk Herinnering aan Holland dat is geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van de beroemde Nederlandse dichter Hendrik Marsman: "Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan."

Erehaag bij Dordtse Grote Kerk

De Oranjes worden bij aankomst bij de Grote Kerk verwelkomd door een erehaag van leden van de roeivereniging. In de kerk krijgen ze een minivoorstelling van het Bach Festival dat elke twee jaar in Dordrecht wordt gehouden. In de Grote Kerk staat een speciaal Bachorgel.

Koekhappen op oranje boot Team Brunel in Volvo Ocean Race

Viert een Nederlandse boot op de Atlantische Oceaan ook Koningsdag? Jazeker. De bemanning van de boot van Team Brunel van schipper Bouwe Bekking staat middenin de zesde etappe van de Volvo Ocean Race stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Koningsdag op de Brunel-boot

Koningsdag Grave na brand aangepast

De viering van Koningsdag in Grave is vanwege de brand bij Theater Palazzo aangepast. De burgemeester vindt het niet gepast om het normale Koningsdagprogramma door te laten gaan.

Koning en gevolg lopen door de Groothoofdspoort

Ooit kwam Willen van Oranje door deze poort Dordrecht binnen.

Koning en gevolg lopen door de Groothoofdspoort

Pleinen Dordrecht stromen vol

Niet alleen langs de route waar de koning en koningin langslopen staat het vol. Ook de pleinen waar het koninklijk gezelschap straks komt, staan veel enthousiaste bezoekers.

Het Scheffersplein in Dordrecht loopt vol

Water te hoog, boot meert af

Het wordt klunen voor de koninklijke familie. Het water staat te hoog, waardoor ze niet onder de Roobrug door kunnen varen. Ze stappen daarom even af, om na de brug weer op een andere boot de route te vervolgen.

Koninklijke familie moet 'klunen' in Dordrecht

Lukt het de koninklijke familie om per boot door te varen?

Het koninklijk gezelschap vaart Dordrecht binnen. Op de route komen ze verschillende bruggen tegen. Op een na kunnen die open, maar hoe gaat het bij de Roobrug? Een paar uur geleden lag die er nog zo bij:

Hoogwater bij de Roobrug, een paar uur geleden

Koninklijke familie per boot Dordrecht in

Zwaaien naar de vol gestroomde kades

Amsterdam stroomt langzaam vol

De NS heeft rond 11.00 uur ongeveer 45.000 reizigers naar Amsterdam gebracht. Dat zijn ongeveer net zoveel reizigers als vorig jaar.

In Amsterdam komen steeds meer mensen aan op het Centraal Station
Mensen lopen vanaf het Centraal Station het centrum in

Prinsesjes genieten van de Grande Parade

Prinsesjes genieten van waterballet

Piet Hein vaart langs

Ook de Piet Hein, het schip dat prinses Juliana en prins Bernhard cadeau kregen bij hun huwelijk in 1937 vaart mee in de Grande Parade.

Het koninklijke jacht Piet Hein op archiefbeeld

'Arrestatie verwarde man Dordrecht'

De verwarde man werd door de politie gearresteerd bij het stadhuis. Hij beweerde de koning te zijn. Dat meldt het AD.

Hoogwater in de haven van Dordrecht

Hoogwater bij de Roobrug

Waterscouts passeren koninklijke familie

Niet alleen grote schepen varen langs het koninklijk gezelschap. Ook kleinere scoutingvletten komen langs. Ze laten hun zeilen zakken als eerbetoon aan de koning. De koninklijke familie heeft een bijzondere band met scouting; Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland.

Grande Parade van start

De koninklijke familie zit klaar voor de vlootschouw, die zojuist van start is gegaan. Zo’n vijftig historische en moderne schepen varen langs op het punt waar drie rivieren bij elkaar komen: de oude Maas, de Noord en de Beneden-Merwede.

Prinses Ariane, prinses Amalia, prinses Alexia en koningin Maxima (achtergrond) arriveren per boot tijdens Koningsdag

Koning twittert eigen foto

Bij binnenkomst in Dordrecht heeft koning Willem-Alexander maandag foto's van het publiek gemaakt vanaf de waterbus, voordat hij voet aan wal zette op het Groothoofd.

Koning en koningin komen aan in Dordrecht

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hun drie dochters en andere leden van de koninklijke familie zijn aangekomen in Dordrecht. De waterbus waarmee ze de haven invoeren werd vergezeld door zeven stoomslepers. Ook was er een 'fly-by' van vier historische Fokkers.

Koning aangekomen in Dordrecht

Koning groet de koning

Tientallen Dordtenaren met de achternaam De Koning begroeten maandag koning Willem-Alexander. De gemeente Dordrecht heeft alle Dordtenaren met die achternaam uitgenodigd om in een speciaal vak aan de Mattenkade de koning te verwelkomen. Bij het vak is een spandoek opgesteld met de tekst 'De Koning groet de koning'. Dat meldt het ANP.

Koning en koningin naderen Dordrecht

De koning en de koningin zijn onderweg naar Dordrecht. Ze kunnen elk moment aankomen in Dordrecht. De stad heeft de primeur met de eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Koning Willem-Alexander bezoekt niet twee gemeenten, zoals Beatrix vroeger, maar één stad die een economische en culturele spilfunctie heeft in de regio. Oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen zullen we vandaag niet te zien krijgen.

Bekijk live de aankomst van de koninklijke familie in Dordrecht op NPO 1 en NPO Nieuws.

Koning vaart Dordrecht binnen

Eerste oranjevierders komen aan in Amsterdam

De eerste bezoekers komen via Centraal Station Amsterdam binnen. De verwachting is dat er op deze Koningsdag weer honderdduizenden mensen naar Amsterdam gaan.

'Het mag iets warmer worden, maar ik klaag niet'

Boten maken zich op voor Grande Parade

In Dordrecht maken schepen zich op voor de Grande Parade: een vlootschouw met tientallen schepen. Ook de Ark van Noach doet mee aan de parade.

Boten voor de Grande Parade verzamelen zich, waaronder de Ark van Noach

'Het zonnetje schijnt, dus het komt helemaal goed'

Dordrecht stroomt vol met publiek voor het bezoek van de koning en koningin aan de stad. In de stad worden vandaag zo’n 100.000 toeschouwers verwacht.

'Het zonnetje schijnt, dus het komt helemaal goed'

Koningsdag 'nieuwe stijl' anders dan gewend

'Het wordt anders dan we gewend zijn'

NOS-dorp in Dordrecht

Dordrecht is vandaag het decor voor Koningsdag ‘nieuwe stijl'. In twee uur tijd krijgt de stad, samen met gemeenten uit de regio, de gelegenheid zich te presenteren aan koning Willem-Alexander en zijn familie.

Op de Botermarkt in Dordrecht is tijdelijk een ‘NOS-dorp’ ingericht om Koningsdag in beeld te brengen. De beelden van 19 camera’s worden hiervandaan geregisseerd. Een cameraman met een ‘steadycam’ volgt de koning van dichtbij tijdens de wandeling in Dordrecht. Doordat de camera vast zit op een harnas aan het lichaam van de cameraman zijn de beelden ook tijdens het lopen schokvrij. De luchtbeelden van de Grande Parade en de vaartocht door de stad komen van een camera aan een helikopter.

Een cameraman met een ‘steadycam’ volgt de koning van dichtbij tijdens de wandeling in Dordrecht

Eerste republikein gespot in Dordrecht

In Dordrecht zijn enkele leden van het Nieuw Republikeins Genootschap. Ze demonstreren niet. "Een demonstratie is een groep mensen, wij zijn geen groep mensen. Hier en daar staan wat van onze leden."

Republikeinen tussen Orangisten in Dordt

Prinses Aimee en prins Floris afwezig

Vanwege het overlijden van de vader van prinses Aimée ontbreken prins Floris en prinses Aimée bij de viering van Koningsdag in Dordrecht.

Eerste oranjefans in Dordrecht

Bij het Groothoofd in Dordrecht hebben zich de eerste rijen oranjefans verzameld voor de aankomst van de koninklijke familie. Daar wordt rond elf uur de jarige koning Willem-Alexander en de koninklijke familie verwacht.

Koningsnacht druk, maar geen incidenten

De vrijmarkten in diverse steden en andere festiviteiten voor Koningsdag zijn vannacht over het algemeen goed verlopen. Volgens de politie was het overal druk, maar waren er niet veel meer incidenten dan op andere weekenddagen.

Vanwege de aardbeving in Nepal heeft SOS Kinderdorpen een oproep gedaan aan kinderen die in Utrecht of elders spulletjes verkopen op de vrijmarkt. De hulporganisatie vraagt de kinderen met hun opbrengst de hulpactie voor Nepal te steunen.

De vrijmarkt in Utrecht was druk; zowel op de kade als op de singel

Wat doet de NOS vandaag?

De NOS zendt Koningsdag in Dordrecht rechtstreeks uit op televisie van 10.45 – 13.15 uur. Ook op de radio wordt uitgebreid verslag gedaan van de festiviteiten.

Bekijk de uitzending live op NPO 1 en NPO Nieuws.

Kysia Hekster vertelt programma Koningsdag
De route die de koninklijke familie aflegt in Dordrecht

Koningsdag 2015!

In veel steden is het de hele dag feest ter ere van de verjaardag van de koning. Die viert zijn verjaardag zelf in Dordrecht. Via dit liveblog houden wij u de hele dag op de hoogte van alle gebeurtenissen op deze feestelijke dag. En het koninklijke gezin is er klaar voor: