NOS Nieuws Buitenland Cultuur & Media Aangepast

De Oscars van minuut tot minuut

Zie hier alle belangrijke momenten uit de Oscarnacht.

Liveblog gesloten
 • Liveblog afgesloten

  Presentator Neil Patrick Harris sluit - om in de internationale stemming te blijven - in het Spaans af met buenas noches, en daarmee komt ook een einde aan dit liveblog. 

 • Beste Film

  Aan Sean Penn de eer om de laatste categorie van de avond bekend te maken. "Wie heeft deze klojo zijn werkvergunning gegeven?", roept Penn uit voordat hij bekendmaakt dat Beste Film naar Birdman gaat, van de Mexicaan Iñárritu.

  De regisseur maakt een grapje over het feit dat vorig jaar ook al een Mexicaan won, toen Alfonso Cuarón voor Gravity. "Er zullen nu wel immigratieregels voor Hollywood komen. Twee Mexicanen achter elkaar is verdacht."

  Michael Keaton, die de prijs voor Beste Acteur aan zijn neus voorbij zag gaan, mag ook nog even een dankwoord geven. "Het is een hele eer. Laten we wel wezen, het is heerlijk hier te zijn."

  Iñárritu sluit af met een twee politieke oproepen. Hij hoopt dat Mexico de regering krijgt "die het land verdient", en dat Amerika een goede oplossing vindt voor het immigratieprobleem. "Ik hoop dat de immigranten hetzelfde respect krijgen als de immigranten die hen voorgingen en deze natie van immigranten opbouwden."

  Michael Keaton en regisseur Iñárritu van Birdman AFP
 • Beste Actrice

  Na vier eerdere nominaties wint Julianne Moore de Oscar voor haar vertolking van een vrouw die op jonge leeftijd alzheimer krijgt. "Ik heb ooit gelezen dat je vijf jaar langer leeft als je een Oscar wint, dus ik wil jullie graag bedanken, want mijn man is jonger dan is."

  "Ik ben blij dat we met deze film aandacht konden vragen voor een ziekte als alzheimer. Door zo'n ziekte kun je je geïsoleerd en gemarginaliseerd voelen. Door zo'n film kun je je gezien voelen en dat kan leiden naar een geneesmiddel."

  Julianne Moore is Beste Actrice AFP
 • Beste Acteur

  Eddie Redmayne wint Beste Acteur, voor zijn rol als de aftakelende Stephen Hakwing in The Theory of Everything. Redmayne krijgt een grote omhelzing van presentator Cate Blanchett als hij het podium op komt. 

  "Ik kan niet zeggen hoe ik me voel. Deze Oscar...", weet hij uit te brengen voordat hij ongecontroleerd begint te lachen. "Ik ben me ervan bewust dat ik een gelukkig man ben."

  "Deze Oscar is voor alle mensen die vechten tegen ALS. En hij behoort vooral toe aan het bijzondere gezin van Stephen Hawking. Ik zal er op letten. Ik zal hem poetsen en alles geven wat hij wil."

  Eddie Redmayne wint Beste Acteur AFP
 • Beste Regie

  Beste Regie gaat dit jaar naar Alejandro Iñárritu voor Birdman. Hij verklapt dat hij een geheim wapen heeft: hij won een eerdere prijs toen hij een Raymond Carver-shirt en een Bily Wilder-das omhad, en nu heeft hij de onderbroek van Michael Keaton uit de film aan. "Hij zit strak en hij ruikt naar ballen, maar het werkt", zegt Iñárritu, terwijl hij de Oscar omhoog houdt. 

  Iñárritu noemt de prijs een paradox. "Echt kunst, echt individuele expressie, zoals van mijn mede-genomineerden, kan niet vergeleken worden, gelabeld, verslagen worden voor een prijs. Ze bestaan. Ons werd zal beoordeeld worden door de tijd."

  Daarna bedankt hij in het Spaans zijn Mexicaanse landgenoten. 

  Overigens is een volkswijsheid dat de winnaar van de Beste Regie vaak ook naar huis gaat met Beste Film. Dat zullen we over enkele minuten weten. 

  Alejandro G. Inarritu AFP
 • Scripts

  Birdman wint de prijs voor Beste Originele Script. Schrijver en regisseur Alejandro González Iñárritu bedankt zijn co-auteurs. "Deze reis begon drie jaar geleden toen ik hen vroeg mijn gekke idee te volgen. En omdat zij ook gek zijn, hebben we samen Birdman geschreven."

  Iñárritu bedankt verder zijn cast, onder wie maestro der maestro's Michael Keaton. "Zij hebben deze film vleugels gegeven."

  Daarna wint de Turing-biografie The Imitation Game de prijs voor Beste Bewerkte Script. Schrijver Graham Moore heeft ongetwijfeld een van de mooiste en meest emotionerende toespraken van de avond. "Alan Turing heeft nooit op zo'n podium kunnen staan en kunnen uitkijken over al die verontrustend mooie gezichten. Dat is het meest oneerlijke dat ik ooit heb gehoord."

  "Daarom wil ik graag dit zeggen in deze korte tijd: toen ik 16 was, probeerde ik zelfmoord te plegen omdat ik met gek en anders voelde en nergens thuishoorde. Nu sta ik hier en wil ik graag dit moment opdragen aan alle kinderen die denken dat ze gek en anders zijn en nergens thuis horen. Dat doe je wel. Blijf gek en anders. En als jij hier staat, draag dan die boodschap verder over."

 • Beste Muziek

  Omdat Hollywood graag terug mag kijken, zingt Lady Gaga een medley van liedjes uit The Sound of Music. Die film kwam 50 jaar geleden uit. Daarna komt Julie Andrews het toneel op. "Niet te geloven dat het al 50 jaar geleden is. Ik knipperde met mijn ogen en ben nu hier."

  Andrews kondigt daarna de Oscar voor Beste Muziek aan: Alexandre Desplat verslaat zichzelf. Hij was ook genomineerd voor The Imitation Game, maar wint door The Grand Budapest Hotel. Hij bedankt regisseur Wes Anderson, voor "het prachtige uitzicht vanuit het Grand Budapest Hotel".

  Vier wie meetelt: dit was de vierde Oscar voor GBH, en de film maakt nu ook nog kans op Beste Originele Script, Regie en Film. 

 • Wraak

  Een momentje van wraak voor Idina Menzel. John Travolta vermangelde vorig jaar haar naam (Adele Dazeem), nu kondigt zij hem aan als Glom Gazingo. Harris grapt nog wat verder dat als Travolta Benedict Cumberbatch zegt, hij eigenlijk Ben Affleck bedoelt. Als Menzel zegt dat ze dit de rest van haar leven zal blijven horen, verzucht Travolta: "Vertel mij wat". 

  Menzel leest daarna voor (Travolta durft het dit keer niet) dat Common en John Legend de Oscar krijgen voor Glory, de titelsong van Selma. Legend herinnert eraan dat Martin Luther Kings strijd voor burgerrechten, waar de film over gaat, nog altijd voortduurt. "Selma is nu."

  Adele Dazeem en Glom Gazino AFP
  1/2 Common en John Legend AFP
  2/2 Common en John Legend zingen Glory AFP
 • Kritiek om In Memoriam

 • Oscar voor Snowden-docu

  Een documentaire over Edward Snowden wint Beste Documentaire. Citizenfour volgt de lotgevallen van de NSA-klokkenluider in de aanloop naar de publicatie van de stukken gebaseerd op zijn gelekte materiaal. 

  "De onthullingen van Snowden gaan niet alleen over privacy", stelt regisseur Laura Poitras. "Dit gaat over democratie. Als beslissingen die ons allen aangaan in het geheim worden genomen, verliezen we de mogelijkheid die beslissingen te controleren." Ze bedankt Snowden en alle andere klokkenluiders om hun moed.

  Harris merkt nog even fijntjes op dat Snowdon vanavond niet aanwezig kon zijn in Los Angeles, "for some treason". De woordspeling (treason betekent landverraad) valt niet heel goed in de zaal en op sociale media.

 • Montage

  Weer een technische Oscar, die voor montage. Deze gaat ook naar Whiplash, waarmee de film nu samen met The Grand Budapest Hotel op nummer één staat, met ieder drie Oscars. De winnaar bedankt JK Simmons, "omdat je elke dag goud naar de montageruimte bracht". Ook bedankt hij regisseur Damien Chazelle: "Je gooide nooit een stoel naar mijn hoofd, maar je dwong me wel steeds beter te worden".

 • Cinematografie

  Birdman haalt zijn eerste Oscar binnen, voor Cinematografie. Spijtig nieuws voor cinematograaf Roger Deakins, die twaalf nominaties in deze categorie op zijn naam heeft staan maar nog nooit won.

 • Update

  Opnieuw een prijs voor The Grand Budapest Hotel, nu voor Art Direction. De teller staat op drie voor de film, tot nu de meeste voor een film.

 • Animatie

  Disney blijft Oscars binnenhalen, want ook Big hero 6 mag naar huis met een gouden beeldje, voor Animatiefilm. 

  Regisseur Don Hall met zijn enthousiaste team AFP
 • Geen Nederlandse Oscar

  Na wat grapjes over het feit dat Kevin Hart (energiek en klein van stuk) de prijs voor animated short uitreikt, blijkt dat Marieke Blaauw, Joris Oprins en Job Roggeveen naast een gouden beeldje grijpen. In plaats van A single life wint de Disney-film Feast

  Hier had Joris Oprins kunnen staan AFP