Kamerdebat aanslagen in Parijs

Aangepast
Politiek

De Tweede Kamer heeft zes uur gedebatteerd over de terroristische aanslagen in Parijs en de gevolgen daarvan voor Nederland.

Liveblog gesloten
 • Kamerdebat over de aanslagen in Parijs is afgelopen

  Het Kamerdebat is afgelopen. Over de ingediende moties gaan de Kamerleden dinsdag stemmen. Het kabinet heeft aangegeven met het beleid voor terrorismebestrijding door te gaan op de ingeslagen weg. 

 • VVD: meer bewapening is nodig, Opstelten; kijken of het nodig is

  VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil nog eens benadrukken dat zijn partij politie en militairen extra bewapening wil geven. Minister Opstelten verduidelijkt op verzoek van Pechtold zijn standpunt. "Ik ga kijken of er aanpassingen nodig zijn. Niemand gaat het veld in zonder de uitrusting die hij nodig heeft." Opstelten gaat praten met de politiebonden over het onderwerp. 

 • ChristenUnie: extra geld beveiliging joodse instellingen

  Slob is niet tevreden met de belofte van het kabinet om te zorgen extra beveiliging van joodse instellingen. Het kabinet moet met de instellingen gaan praten en kijken naar een "meer substantiële financiering". Dat wil de SGP ook.

 • SGP: extra geld OM

  Van der Staaij wil dat het Openbaar Ministerie extra geld krijgt voor de opsporing van jihadisten. 

 • Thieme: veel spierballentaal gehoord

  Partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren constateert ook dat ze veel spierballentaal heeft gehoord. "De minister spreekt over tandje erbij en uiteindelijk blijkt het allemaal haantjesgedrag." Ze wil niet dat de vrijheid van burgers wordt ingeperkt. 

 • Roemer: veel luchtballonnen opgelaten

  De SP-leider vindt dat politici de afgelopen dagen veel luchtballonnen hebben opgelaten, zoals de geven van mitrailleurs aan militairen en de inzet van het oorlogsrecht. Hij vindt dat het kabinet te weinig maatregelen neemt, onder meer voor betere integratie van allochtone jongeren. 

 • Buma: meer geld AIVD

  Oppositiepartij CDA is niet helemaal tevreden over de antwoorden van het kabinet. Het CDA wil nu al extra geld voor de AIVD. Ook wil het CDA dat reisgegevens wel worden opgeslagen. 

 • Wilders: kabinet negeert de realiteit

  De PVV-leider hekelt nog steeds de aanpak van het kabinet. Hij vindt dat het kabinet geen oog heeft voor de realiteit. "De oorzaak is de islam, maar dat is hier een groot taboe." Wilders wil dat het kabinet Nederland de-islamitiseert, jihadisten nooit meer in Nederland laat, en het leger inzet bij stations en winkelcentra. 

 • Samsom: tevreden over aanpak kabinet

  De PvdA is tevreden dat het kabinet niet met allerlei hardere maatregelen komt na de aanslag van Parijs. "We moeten waken voor lukrake flinkheid", aldus Samsom. "Laten we elkaar bij de les houden en samen zorgen dat we de haat die er is ingeslopen weer uit te krijgen". 

 • Asscher: woede niet richten op moskee om de hoek

  Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is nu aan het woord. Hij begrijpt de woede over de aanslag in Parijs, maar "de woede moet je uiten op de daders en niet op de kassière van de Albert Heijn, de buurman of buurvrouw of de moskee om de hoek."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister Asscher (PvdA) van Integratie
 • Opstelten: geen oorlogsrecht voor jihadisten

  Minister Opstelten vindt het geen goed idee om jihadisten te gaan berechten onder 'oorlogsrecht', zoals de VVD-fractie heeft voorgesteld.

 • Opstelten: politie krijgt geen andere wapens

  Minister Opstelten zegt dat het "niet aan de orde" is dat politieagenten worden uitgerust met automatische geweren of andere zwaardere wapens. D66-leider Pechtold wilde van de minister weten of het voorstel van de VVD-fractie wordt uitgevoerd. Opstelten noemde het voorstel eerder "een goed idee". Pechtold: "Krijgt er de komende week een agent een automatisch wapen?" Opstelten: "Nee. Het is niet aan de orde. Het gaat om het serieus nemen van de zorgen die bij de politie leven." De bonden willen met de minister overleggen over zwaardere wapens. Dat gaat Opstelten wel doen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister Opstelten: politieagenten krijgen geen nieuwe wapens
 • VVD-wens niet in vervulling

 • SP-Kamerlid Leijten: politie wil extra mensen

 • Opstelten: tandje erbij

  D66-leider Pechtold wil van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten wat hij bedoelt met "een tandje erbij" zoals hij in een interview had gezegd. Minister Opstelten zegt dat ze er met elkaar vol ambitie tegenaan gaan. Er komt extra geld voor de beveiliging van joodse instellingen. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie: tandje erbij
 • Meer berichten tonen