liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dag drie van terreur in Frankrijk

liveblog gesloten

Einde liveblog

De gijzelingen vandaag in en bij Parijs zijn aan het einde van de middag beëindigd. Bij de bestorming van de joodse supermarkt zijn vier gegijzelden om het leven gekomen. Ook een gijzelnemer verloor het leven. De twee broers die woensdag de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo pleegden zijn omgekomen bij de gijzeling ten noorden van Parijs. Ze hielden een persoon vast, hij overleefde de gijzeling. We eindigen hier het liveblog over de dag die in het teken stond van de twee gijzelingen.

Premier Rutte 'ontzet'

Premier Rutte heeft met de volgende woorden gereageerd op de gebeurtenissen vandaag in en bij Parijs:

"Ik ben ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens en leef mee met de nabestaanden. Tegelijkertijd ben ik opgelucht dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan dit gijzelingsdrama.

In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur."

Zender sprak met gijzelnemers

De Franse tv-zender BFMTV heeft vandaag telefonisch contact gehad met de broers die de aanslag pleegden op het kantoor van Charlie Hebdo en die vanmiddag zijn omgekomen.

Terrorist: ik werk in opdracht van al-Qaida

Toespraak Hollande

Reuters

De Franse president Hollande heeft zojuist een toespraak gehouden naar aanleiding van de gijzelingen vandaag in en bij Parijs. Hij noemde de gebeurtenissen een "tragedie voor de natie". "Ik betuig mijn solidariteit met de familie van de slachtoffers en de gewonden." Hollande riep net als eerder deze week op tot eenheid: "Dat is ons beste wapen". De president zei dat zijn land nu niet bevrijd is van bedreigingen. Het is volgens hem zaak om vastberadenheid in de strijd tegen racisme en antisemitisme. "Ik roep u op tot waakzaamheid." "Laten we samen opstaan om de waarde van democratie, vrijheid en pluralisme uit te dragen. "We komen hier sterker uit. Vive la République, vive la France.

'Vijftien overlevenden supermarkt'

President Hollande heeft aan de Israëlische premier Nethanyahu laten weten dat er vijftien overlevenden zijn van de gijzeling in de joodse supermarkt, zegt journalist Barak Ravid van de Israëlische krant Haaretz.

Supermarkt: vier gegijzelden gedood en vier gewond

Bij de bestorming van de supermarkt zijn vier gegijzelden gewond geraakt. Eerder werd bekend dat vier andere gegijzelden om het leven zijn gekomen. Op beelden is te zien dat er ook overlevende gegijzelden zijn. Gijzelnemer Amedy Coulibaly, die gisteren een agent doodde, is ook omgekomen. Een tweede gijzelnemer zou zijn aangehouden.

'Gijzeling in Montpellier'

Franse media melden dat er een gijzeling gaande is in een juwelierszaak in de Franse stad Montpellier. Het zou gaan om een uit de hand gelopen overval. Op foto's is te zien dat de politie ter plaatse is.

Toespraak Hollande

President Hollande houdt om 20.00 uur een toespraak:

Opstelten naar terreurconferentie in Parijs

Minister Opstelten doet zondag mee aan een conferentie over terreurbestrijding in Parijs. Na de aanslag op het hoofdkantoor van het weekblad Charlie Hebdo heeft de Franse minister Cazeneuve hiervoor verschillende collega's uitgenodigd. Ook de Britse premier Carmeron komt.

'We hoorden een luide knal'

Joris van Poppel bij de drukkerij

Het einde van de gijzelingen

Einde gijzelingen

Waarschijnlijk ook overlevenden supermarkt

Correspondent Ron Linker bij de supermarkt

Vier gegijzelden winkel gedood

In de joodse winkel zijn vier gegijzelden omgekomen. Ook een gijzelnemer is gedood. Er is onduidelijkheid over het aantal mensen dat tijdens de gijzeling in de supermarkt was.

'Vier gegijzelden gedood'

Persbureau Reuters meldt dat zeker vier gegijzelden in de joodse supermarkt zijn gedood.

Beelden supermarkt

Politie bestormt Joodse supermarkt

'Aanslagplegers Charlie Hebdo gedood'

Update gijzelingen

Frank Renout in Parijs: de gijzeling in de supermarkt lijkt voorbij. Een gijzelnemer zou gevangen zijn, een ander gedood. Een aantal gegijzelden is vrij. In Dammartin zijn de gijzelnemers om het leven gekomen, de gegijzelde is vrij en een agent is zwaargewond.

Bestorming joodse supermarkt Parijs

Intussen heeft de politie de joodse supermarkt in Parijs bestormd, waar vijf mensen worden vastgehouden.

​Franse media: daders aanslag Charlie Hebdo gedood

Franse media: daders aanslag Charlie Hebdo gedood.

Politie bestormt drukkerij Dammartin-en-Goële

De politie is begonnen met de bestorming van de drukkerij waar de broers Kouachi iemand al de hele dag gijzelen.

Spanning bij drukkerij

Het lijkt erop dat er een politie-actie is begonnen bij de drukkerij waar de broers Kouachi iemand al de hele dag zouden gijzelen.

Live beelden Dammartin

Volg op NPO Nieuws live de beelden van de omsingeling in Dammartin-en-Goële

Explosie en schoten gehoord bij drukkerij

Explosie en schoten gehoord bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële.

'Mogelijk scherpschutters in omgeving supermarkt'

Files Porte de Vincennes

Bij Porte de Vincennes zijn wegen afgezet met flinke files als gevolg.

Gespannen sfeer op straat

Beelden van een arrestatie in Porte de Vincennes geven de gespannen situatie weer. Mogelijk is hier sprake van een persoonsverwisseling.