Boris Johnson vandaag in Londen
NOS Nieuws

Johnson krijgt weer meeste stemmen in strijd om opvolging premier May

Boris Johnson heeft opnieuw verreweg de meeste stemmen gekregen om Theresa May op te volgen als partijleider van de Britse Conservatieven en daarmee als premier. De oud-minister van Buitenlandse Zaken kreeg 126 stemmen van zijn collega-parlementariërs. Dat zijn er twaalf meer dan vorige week. Oud-brexit-minister Dominic Raab eindigde met dertig stemmen op de laatste plek en viel af.

Net als vorige week kwam Jeremy Hunt, Johnsons opvolger op Buitenlandse Zaken, op de tweede plek. Hij kreeg 46 stemmen. Daarna volgden de ministers Michael Gove (41 stemmen), Rory Stewart (37) en Sajid Javid (33).

De vijf overgebleven kandidaten gaan vanavond bij de BBC met elkaar in debat. Ook Boris Johnson is daarbij, waar hij zondag nog wegbleef bij een ander tv-debat.

De derde en eventueel vierde stemronde volgen morgen en overmorgen. De kandidaat met de minste stemmen en elke kandidaat die minder dan 33 stemmen krijgt, valt af.

Uiteindelijk blijven twee kandidaten over. De 160.000 leden van de Conservatieven mogen dan de beslissende stem uitbrengen over de opvolger van premier May. De uitkomst wordt naar verwachting in de week van 22 juli duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl