NOS NieuwsAangepast

Zoon Hamas-leider was spion Israël

De zoon van een van de oprichters van de Palestijnse Hamas-beweging heeft tien jaar lang gespioneerd voor Israël. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz op basis van de memoires van de spion, die volgende week verschijnen.

Mosab Hassan Yousef, de zoon van sjeik Hassan Yousef werd in 1996 gerekruteerd door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet. Hij werkte onder de codenaam "de groene prins". 'Groen', vanwege de kleur van de vlag van Hamas, 'prins', omdat hij de zoon is van een van de oprichters van de beweging.

Door zijn hulp werden volgens Haaretz tientallen aanslagen van Palestijnen voorkomen. Verder leidde zijn informatie tot de arrestatie van hooggeplaatste Palestijnen, onderwie Hamascommandant Marwan Barghouti.

Christen "Ik wou dat nu ik Gaza was", zei Yousef tegen de Israëlische krant. "Dan zou ik een legeruniform aan doen en me aansluiten bij het Israëlische leger om Gilad Shalit te bevrijden. Shalit is een Israëlische militair die in 2006 werd ontvoerd. " Ik weet zeker", zei Yousef, "dat de Israëli's veel meer om de Palestijnen geven dan Hamas of Fatah."

In 2007 werd Yousef christen en verhuisde hij naar Californië.

Aanslag De meest recente opvolger van sjeik Hassan Yousef, Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh, werd vorige maand in Dubai vermoord. Israëls inlichtingendienst, de Mossad, wordt ervan verdacht de aanslag te hebben gepleegd.

Hamas won in 2006 de Palestijnse parlementsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl