NOS NieuwsAangepast

25 miljoen euro voor 1000 kilo wolfraam

Daar zit je dan, met je metalen staven. Als je 25 miljoen euro overmaakt voor goud, kun je op z'n minst verwachten dat je waar krijgt voor je geld. In plaats van 998 kilo goud kreeg de Chinese ondernemer Zhao Jingjun 998 kilo wolfraam. Die stukjes metaal waren bedekt met een gouden laagje, dat dan weer wel.

Volgens de politie is het de grootste goudroof in Hong Kong in tien jaar. De zakenman liet de goudstaven met een privé-vliegtuig vanuit Ghana komen. De staven zijn zelfs nog gecontroleerd. Ze moeten daarna dus zijn omgewisseld, waar en wanneer is niet duidelijk. De ondernemer ontdekte dat de staven in zijn kluis van wolfraam waren. Verpakt in een Willy Wonka-achtig gouden laagje.

Nepgoud

Hong Kong is berucht om de goudroven. Het is dan ook niet de eerste keer dat rovers op een creatieve manier aan grote hoeveelheden goud komen. Op ongeveer dezelfde plaats werden vier jaar geleden 265 goudstaven omgeruild. In 2012 werd in Manhattan een juwelier opgelicht met staven nepgoud.

.

Gouden business

Goud stelen is nog altijd een grote misdaad, maar het maken van de nepstaafjes dan weer niet. Bij een Chinees bedrijf kun je doodleuk 'gouden' munten en staven laten maken. Het binnenste is wolfraam, een metaal dat precies even zwaar is als goud. Het laagje eromheen is wel van echt goud. Volgens het bedrijf voelt je product als echt goud aan en maakt het hetzelfde geluid als je er bijvoorbeeld mee op een tafel tikt.

Mocht je dus aan het einde van je geld nog een stuk maand over hebben, is het gieten van wolfraam in een gouden laagje misschien wel een lekkere investering.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl