NOS SportAangepast

Primeur voor SCHC en Schopman

Alsof de duivel ermee gespeeld heeft. Dat zou je kunnen concluderen als je naar de finale van de vrouwen play-offs kijkt. SCHC haalde vorig weekend voor de eerst in de historie van de club de eindstrijd van de play-offs. Daarin speelt de ploeg tegen Den Bosch, de 14-voudig landskampioen.

Voor SCHC-coach Janneke Schopman is het een speciale ontmoeting. Ze neemt afscheid als coach van de Bilthovense ploeg, tegen de club waarmee ze als speelster zeven keer de finale haalde. Schopman: ''Natuurlijk is dat leuk. Ik wil zeker winnen van Den Bosch. Wij zijn er klaar voor!''

Hobbel

Voor Schopman zijn de duels met Den Bosch van dit weekend, meteen haar laatste twee wedstrijden als coach van 'de Stichtsche'. Na de play-offs gaat ze aan de slag als assistent-bondscoach van de Amerikaanse hockeysters en wordt ze coach van Jong Amerika.

In haar laatste seizoen beleeft ze met haar ploeg primeur na primeur. Zo eindigde haar team voor het eerst als koploper na de reguliere competitie. En afgelopen weekend werd in de halve finales Laren verslagen en voor het eerst de finale bereikt. Schopman: "Die halve finale was voor ons altijd een hobbel. Ik ben blij dat het nu gelukt is."

Spanning

Aan de hand van Schopman groeide SCHC de laatste jaren gestaag toe naar de topploeg die het nu is. Bovendien groeide naast vaste Oranje-speelster Carlien Dirkse van den Heuvel, ook Caia van Maasakker en Roos Drost uit tot internationals.

Hoewel voor de meeste speelsters het spelen van de play-off-finale nieuw is, merkt Schopman nog niet veel van spanning bij haar team. "Je merkt wel dat het voor de club bijzonder is. Wij zijn, als ploeg, met ons eigen ding bezig. Ik probeer mijn ervaring als speelster bij Den Bosch wel te gebruiken. Maar je moet als coach vooral kijken naar wat past bij je ploeg. En onze situatie is wel anders dan toen ik nog voor Den Bosch hockeyde."

Best-of-three

Tijdens de competitie wonnen beide teams allebei een keer van elkaar. Steeds eindigde de wedstrijd in 2-1. Schopman verwacht dan ook dat het komend weekend weer een spannende wedstrijd wordt. "Het zit dicht bij elkaar."

Dat de finale niet over de zoals gebruikelijke drie, maar over twee wedstrijden gespeeld wordt, geeft volgens de coach wel een andere dynamiek aan de finale. "Dat zag je in de halve finale tegen Laren. Een 1-0 nederlaag hoeft nu niet meteen dodelijk te zijn. Terwijl je in een best-of-three gewoon moet winnen en het niet uitmaakt of je met 1-0 of met 4-0 verliest."

Zondag wacht dus haar laatste wedstrijden als coach van SCHC. Tegen Den Bosch, de club waar ze zo lang voor speelde. "Toen ik het zondag hoorde, dacht ik wel..het heeft zo moeten zijn. Maar zoals ik al zei...ik wil wel winnen."

Een samenvatting van Den Bosch-SCHC is zaterdag te zien in de reguliere uitzendingen van Studio Sport. Zondag is de wedstrijd live te volgen op nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl