Politici: zorgen over lage opkomst
De fractievoorzitters van de grote partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de verwachte lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Gemeenten krijgen steeds meer bevoegdheden en daarom is het belangrijk dat er een goed bestuur zit, zo benadrukten de partijen tijdens het verkiezingsdebat van het tv-programma Pauw en Witteman.
Stembus
"Deze verkiezingen zijn van cruciaal belang", zei PvdA-leider Samsom. Volgens peilingen gaat mogelijk minder dan 50 procent van de kiezers naar de stembus. "Dat is een echt probleem", stelt D66-leider Pechtold.
"De gemeente wordt de eerste overheid voor mensen. De gemeente is belangrijker dan ooit", aldus CDA-leider Buma. Volgens oppositiepartij SP kan de politiek zichzelf deze desinteresse in de gemeentelijke politiek aanrekenen. "We moeten naar onszelf kijken. We praten over de hoofden heen", zei SP-leider Roemer. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was er een opkomst van 54,1 procent.
Bezuinigen
Tijdens het verkiezingsdebat tussen de vijf partijen VVD, PvdA, CDA, SP en D66 debatteerden de landelijke fractievoorzitters over onder meer werk, accijnsverhoging, zorg, wonen en onderwijs. Af en toe ontstonden er pittige discussies. Oppositiepartijen SP en CDA verwijten de regeringspartijen te veel te bezuinigen en willen de accijnsverhoging onmiddellijk terugdraaien.
Uitnodiging
PvdA-leider Samsom nodigde de SP uit om mee te werken aan de uitvoering van de decentralisatie van de zorg naar gemeenten. "Laten we het samen doen', zei Samsom. SP-leider Roemer ging niet op de uitnodiging in en noemt de zorgplannen "onacceptabel". "Er wordt 1,2 miljard bezuinigd. Gemeenten kunnen dat niet. Er worden vijftig- tot honderdduizend mensen ontslagen. Het is onmogelijk en onverantwoord".
Dreigement
Samsom maakt zich overigens niet ongerust over het dreigement van fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie dat hij de steun aan het kabinet intrekt als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat, zo bleek tijdens het debat. Volgens Samsom heeft Slob dezelfde bezwaren als de PvdA tegen het plan. Volgens Samsom zal staatssecretaris Teeven van Veiligheid aan deze bezwaren tegemoetkomen.
De PVV was ook uitgenodigd voor het debat, maar PVV-leider Wilders wil niet optreden in een VARA-programma.