NOS NieuwsAangepast

De EU heeft er een tropisch eiland bij

Voor witte stranden, palmbomen en snorkelen langs het koraalrif hoef je de Europese Unie niet meer uit. De EU heeft er namelijk een tropisch eilandengroep bij: Mayotte.

De eilanden liggen een eind weg, tussen het Afrikaanse eiland Madagaskar en Mozambique. Daarmee is Mayotte het uiterste punt van de Europese Unie geworden. En lekker handig: je verse kokosnoot kan je op dit eiland gewoon afrekenen met euro's.

De geschiedenis van Frankrijk en Mayotte

Op Mayotte wonen zo'n 186.000 mensen. De officiële taal op het eiland is Frans, maar dat wordt maar door de helft van de inwoners gesproken. Zo'n 97 procent van de bewoners is moslim.

Frankrijk kocht de eilandengroep in 1843, waarmee het een Franse kolonie werd. In 1975 werden de vlakbij liggende Comoren, ook van de Fransen, onafhankelijk. Mayotte besloot bij Frankrijk te blijven.

In 2009 kozen eilandbewoners met grote meerderheid ervoor om definitief onderdeel van Frankrijk te worden, waardoor het officieel een Frans overzees departement werd. Dat betekende wel dat polygamie en de islamitische rechtspraak op het eiland moesten worden afgeschaft. Nu is de eilandengroep dus ook onderdeel van de Europese Unie en krijgen de inwoners geld uit Europa.

Mayotte, het nieuwe Lampedusa?

In vergelijking met landen in Europa is Mayotte arm, maar het gebied is wel rijker dan omringende Afrikaanse landen. De eilandengroep is daardoor al langer een trekpleister voor illegalen. Nu Mayotte onderdeel van de Europese Unie wordt, kun je je afvragen of Mayotte het nieuwe Lampedusa wordt.

Han Entzinger, hoogleraar migratiestudies, denkt dat het wel mee zal vallen. "Je kunt nooit van tevoren zeggen wat de gevolgen voor een toetreden zullen zijn, maar in dit geval zal het vooral gunstig zijn voor de economie en het toerisme. Het is een mooie vakantiebestemming"

Schengen-verdrag

Volgens Entzinger heeft het niet heel veel zin om op Mayotte asiel aan te vragen, omdat het Schengen-verdrag er niet geldt. Je kan dus niet zonder paspoort naar de rest van de Europese Unie reizen. Daarbij komt dat Frankrijk beslist over de asielaanvraag, maar deze wordt op Mayotte zelf behandeld. De migrant gaat dus niet letterlijk Europa in.

"Daarbij komt dat er in de nabije omgeving niet heel veel brandhaarden liggen bij Mayotte, zoals bij Lampedusa", aldus Entzinger. De verwachting is daarom dat de migrantenstroom niet enorm zal toenemen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl