Ook SURFnet vreest NSA
Het plan van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX, het belangrijkste internetknooppunt van Nederland) om een filiaal te beginnen in de Verenigde Staten krijgt geen steun van SURFnet, een van zijn belangrijkste gebruikers.
Vandaag stemmen de leden van de AMS-IX over het voorstel van het management om een vestiging te openen in de Verenigde Staten. Sommigen vrezen dat daarmee de deur voor Amerikaanse geheime diensten als de NSA wordt opengezet.
Afluistermogelijkheden
SURFnet verzorgt internetcommunicatie tussen universiteiten, hogescholen, academische ziekenhuizen en andere wetenschappelijke instellingen. In een mail aan de medeleden legt SURFnet uit dat het tegen het plan is, onder meer omdat er zorgen zijn over de afluistermogelijkheden van de Amerikanen.
"Als op grond van Amerikaanse wetgeving data worden verzameld, is er voor buitenlandse gebruikers maar een heel beperkte bescherming, aangezien grondwettelijke waarborgen voor hen niet van toepassing zijn", schrijft SURFnet.
Wettelijk extremisme
Ook steeds meer deskundigen spreken zich uit tegen het plan van de AMS-IX. Professor Bart Jacobs van de Radboud-universiteit noemt het onbegrijpelijk "dat ons eigen cruciale internetknooppunt AMS-IX" een dependance in Amerika wil openen.
Volgens hem plaatst de AMS-IX zich daarmee vrijwillig onder de Patriot Act, waardoor de Amerikaanse autoriteiten toegang kunnen afdwingen tot ons internetverkeer. "Snowden zal zich afvragen: begrijpen ze het daar in Nederland nu nog niet?"
XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp wil dat "in het licht van toenemend wettelijk extremisme in de VS en recente onthullingen" eerst goed wordt uitgezocht wat de gevolgen kunnen zijn van de AMS-IX plannen.