NOS NieuwsAangepast

"Groot tekort gemeenten dreigt"

In 2017 hebben de gemeenten in Nederland een tekort van 6 miljard euro, als ze niet fors gaan bezuinigen.

De burger zal dat merken, omdat gemeenten minder geld kunnen besteden aan zaken als groenvoorzieningen, buurthuizen en cultuur. Onderhoud aan wegen blijft liggen. Sportclubs zullen een groter beroep op de leden moeten doen. Maar ook de sociale sector ontkomt niet aan bezuinigingen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden in Groningen, in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Thuiszorg

De grootste pijn zit in de sociale sector. Volgens hoogleraar economie Maarten Allers vallen bezuinigingen in de thuiszorg en de sociale werkvoorziening slecht bij de burgers. Maar daar gaat juist veel geld in om, zeggen de onderzoekers, veel meer dan in bijvoorbeeld straatverlichting.

Omdat er eenvoudige bezuinigingen al gerealiseerd zijn, moeten gemeenten wel gaan snijden in deze voorzieningen, denkt Allers. Probleem daarbij is dat de gemeenten in 2015 een aantal taken van het Rijk erbij krijgen.

Financieel afhankelijk

Gemeenten worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg, voor de reïntegratie van mensen uit de bijstand of met een arbeidsbeperking en voor een deel van de thuiszorg (persoonlijke verzorging, zoals hulp bij aan- en uitkleden). De gemeenten moeten hierop in totaal 2,9 miljard bezuinigen.

Gemeenten in Nederland moeten, in tegenstelling tot het Rijk, hun begroting sluitend maken. Dat betekent dat de inkomsten gelijk moeten zijn aan de uitgaven. Gemeenten zijn financieel afhankelijk van het geld dat ze krijgen van Den Haag.

VNG

Voorzitter Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de voorzieningen in gemeenten door de bezuinigingen zwaar onder druk komen te staan. Wij kunnen niet zoals het Rijk de lasten verzwaren en kunnen de begroting alleen maar sluitend krijgen via bezuinigingen, aldus Jorritsma.

Jorritsma roept de regering op om bij de decentralisaties niet met allerlei beleidsregels te komen. We zijn van plan om het met minder geld slimmer aan te pakken door zorg op maat aan te bieden, maar dan moeten we niet aan allerlei extra regels worden gebonden, vindt de voorzitter van de VNG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl