NOS NieuwsAangepast

Artsen: voorzichtig met isolatie

Het isoleren van bestaande woningen kan gevaar opleveren voor de gezondheid van bewoners en werknemers. Het gebruik van glaswol, steenwol en purschuim kan leiden tot huid- en longaandoeningen.

Daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden. Dat schrijven acht vooraanstaande longartsen en vergiftigingsdeskundigen in een brief aan minister Blok van Wonen.

Woonakkoord

Aanleiding voor hun brief is het Woonakkoord dat eerder dit jaar is gesloten. Daarin is afgesproken dat er 150 miljoen euro beschikbaar komt voor het isoleren van bestaande woningen. De artsen vragen de minister rekening te houden met de gezondheidsrisico's.

Ze schrijven: "Alle mogelijke effecten op de gezondheid overziende is het de vraag of na-isolatie op grote schaal uiteindelijk een positief effect oplevert voor onze samenleving" .

Longfibrose

Inademing van glas- en steenwolvezels kan leiden tot longfibrose, een chronische en niet te genezen aandoening die gepaard gaat met ademnood. Purschuim geeft mogelijk klachten aan de bovenste luchtwegen, ogen en huid.

De deskundigen willen dat Blok objectieve voorlichting geeft over de nadelige effecten van het stimuleren van extra isolatie in bestaande woningen. Ze bieden aan daarbij te helpen.

Het NCRV-programma Altijd Wat besteedt vanavond aandacht aan de brief .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl