Jan Cremer-veiling "groot succes"
Een online veiling van objecten en documenten van schrijver Jan Cremer heeft bijna 150.000 euro opgeleverd. Onder de noemer Full disclosure: The art and life (and loves) of Jan Cremer gingen op de veiling brieven, schilderijen, foto's, manuscripten en andere persoonlijke spullen van de schrijver onder de virtuele hamer.
"We zijn extreem blij met deze opbrengst", zegt Piet van Winden, directeur van veilinghuis Adams Amsterdam Auctions. Van Winden verwacht dat het bedrag nog wat verder oploopt, aangezien vandaag nog een 'aftersale' wordt gehouden. "Ik denk dat we uiteindelijk alles zullen verkopen, maar ik weet niet of dat vandaag al gaat gebeuren."
De veiling, die liep van 10 juni tot en met gisteravond, was een groot succes. De voorwerpen op de website zijn door zo'n 200.000 mensen van over de hele wereld bekeken. "Dat zoveel mensen zich opeens met kunst en cultuur zouden bezighouden, daar kan je alleen maar van dromen natuurlijk", zegt Van Winden.
Museumstuk
In totaal werden meer dan 800 voorwerpen geveild. Het allereerste boek van Cremer, De gil na morgen (1958), bracht het meeste geld op. Een particuliere koper legde 12.000 euro neer voor het unieke exemplaar van het nooit verschenen kunstenaarsboek.
Van Winden vindt het jammer dat het topstuk niet is terechtgekomen bij een museum of instituut. "Dit is van een man die de Nederlandse cultuur een totaal ander gezicht gegeven heeft. Zijn eerste boek zou eigenlijk in een museum horen. Maar misschien gebeurt dat nog in de toekomst."
Aansteker en zonnebril
De geveilde objecten vielen ook bij bekende Nederlanders goed in de smaak. "Wij maken eigenlijk nooit de namen van onze kopers bekend", zegt Van Winden. "Maar toen presentator Beau van Erven Dorens als eerste BN'er een aansteker van de schrijver kocht, hebben wij hem gevraagd of we dit naar buiten mochten brengen. En dat mocht."
Later twitterde acteur Huub Stapel dat hij de Ray Ban-zonnebril van Jan Cremer had gescoord. Daarna werd ook bekend dat presentator Jack Spijkerman het adresboekje van de schrijver mee naar huis had genomen.
Kijkdag
De 73-jarige schrijver was zelf erg blij met de veiling van zijn memorabilia. Via een tv hield hij vanuit een hotel in Amsterdam het verloop van de veiling nauwlettend in de gaten.
Het was de eerste keer dat het Amsterdamse veilinghuis alleen online veilde. Niet iedereen, vooral generatiegenoten van Jan Cremer, kon daarmee uit de voeten. Het veilinghuis had daarom een aparte kijkdag georganiseerd en op het kantoor zes computers vrijgemaakt waar mensen onder begeleiding konden bieden.