NOS NieuwsAangepast

In Heerlen de schaamte al voorbij

Huisarts De Wit uit Heerlen bevestigt dat patiënten in achterstandswijken afzien van noodzakelijke zorg. Hij herkent dat mensen hun voorgeschreven maagzuurremmers niet nemen, omdat ze die niet kunnen betalen. Ook andere medicijnen worden niet afgehaald, omdat daarvoor betaald moet worden tot het eigen risico van 350 euro gebruikt is.

De Wit vertelt over een telefoongesprek dat hij eerder deze week voerde tijdens een dienst op de huisartsenpost. "Een man belde. Een vriend van hem was bloed aan het braken. Maar hij wilde niet komen omdat hij bang was dat hij moest betalen. Op een gegeven moment werd de verbinding verbroken. Ik heb teruggebeld en een voicemail ingesproken. Maar daarop heeft de beller niet meer gereageerd."

Niet onderzocht

De Wit ziet ook dat sommige patiënten te weinig komen, omdat ze geen geld hebben voor het buskaartje. Anderen willen niet dat er labonderzoek wordt gedaan, omdat ze dat moeten betalen tot ze hun eigen risico gebruikt hebben.

De huisarts uit Heerlen vertelt ook over een patiënt die een infarct heeft gehad. "Hij is daardoor geestelijk de weg wat kwijt en seksueel ongeremd. De patiënt en zijn partner hebben eigenlijk hulp nodig, maar hebben geen geld om de kosten te betalen die voor eigen rekening komen."

De Wit heeft veel patiënten met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Eigenlijk zouden die gescreend moeten worden, "maar dat kost ze bam, 350 euro eigen risico". Het gevolg is dat veel van deze mensen nooit onderzocht worden.

Schaamte voorbij

Eerst schaamden mensen zich nog voor deze problemen en werd er niet over gesproken. Nu zijn steeds meer patiënten de schaamte voorbij en zeggen ze het ook hardop tegen de dokter dat ze het gewoonweg niet kunnen betalen.

De Wit houdt praktijk op het randje van een achterstandsbuurt en heeft daarom ook patiënten met een hoger inkomen. Hij ziet het verschil: de arme mensen gaan zo'n "zes jaar eerder dood en hebben tien jaar eerder grote gezondheidsproblemen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl