NOS NieuwsAangepast

'Paard op de kaart in Nederland'

Nadat er jaren bijna geen paardenvlees werd gegeten in Nederland, is het edele dier nu opeens ongekend populair. Vanuit het hele land krijgen paardenslachters telefoontjes van restaurants en cafés die paard op de kaart willen zetten.

"Nederland is wakker geschrokken", vertelt Jan van de Veen van Paardenslachterij Van de Veen. Zijn slachterij slacht zo'n 25 Nederlandse paarden per week. "Normaal zijn er daarvan 2 voor de binnenlandse markt. Nu gaan er wel 8 paarden naar Nederlandse klanten."

Ook horecaslager Frans Kaijser krijgt sinds anderhalve week meer aanvragen voor paardenvlees. "Ik slacht eigenlijk zelden paarden. Maar deze week worden het er 2. Mensen beseffen blijkbaar dat ze jaren paardenvlees hebben gegeten zonder het te merken. Nu willen ze het waarschijnlijk ook wel eens in een restaurant proberen."

Paardenvleesgate

Afgelopen weken ontstond er een hoop ophef omdat restaurants en supermarkten paardenvlees verkochten als rundvlees. Er was veel verontwaardiging, maar blijkbaar heeft paardenvleesgate wel de nieuwsgierigheid van vleesetend Nederland gewekt.

"En terecht", aldus de sous-chef van restaurant Speijkerbroek. "Paardenvlees is fantastisch. En in Amsterdam begint het nu echt een beetje op een hype te lijken." Ook bij Steakhouse Piet de Leeuw merken ze de extra aandacht. Willem Jan Tielemans, de advocaat van Piet de Leeuw: "We rekenden op een financiële malaise, maar het tegenovergestelde gebeurt. Mensen komen speciaal voor het paardenvlees langs."

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl