NOS NieuwsAangepast

Gratis studeren aan Stanford of Princeton? Het kan.

Wat nou langstudeerboete? Je kunt gewoon doorstuderen. Gratis en ook nog eens aan de beste universiteiten die er zijn. Het Amerikaanse bedrijf Coursera biedt online lessen aan van professoren van onder anderen Princeton en Stanford. Vandaag heeft het bedrijf de één miljoenste student mogen verwelkomen.

In totaal hebben veertien Noord-Amerikaanse en twee Europese universiteiten de handen ineen geslagen. Via YouTube volg je colleges, kun je met medestudenten in contact komen en word je kennis getest met heuse tentamens. Een diploma krijg je niet, maar na een succesvolle afronding van het programma krijg je wel een certificaat. En een certificaat van een universiteit als Stanford staat natuurlijk altijd leuk op je cv.

1 miljoen

Het grote verschil met de bekende, fysieke universiteit is dat de digitale collegezalen een stuk groter zijn. Je hebt les met misschien wel 160.000 studenten tegelijk, verspreid over de hele wereld.

Het succes van Coursera is groot. Nog geen vier maanden na de officiële lancering zijn er nu één miljoen gebruikers van over de hele wereld. Studenten komen uit 196 verschillende landen en er kan gekozen worden uit 117 verschillende vakken. Van Game-theorie tot Kunstmatige Intelligentie tot de Griekse mythologie: het kan allemaal.

Gratis?

Gratis voor studenten dus, maar hoe krijgt Coursera het voor elkaar dit kosteloos aan te bieden? Natuurlijk heeft het bedrijf niet te maken met vaste lasten zoals studieboeken, kantines of collegezalen. Daarnaast hebben grote bedrijven zo'n 16 miljoen dollar in geïnvesteerd. Zo zijn ook zij onderdeel van de innovatie van het hoger onderwijs, en kunnen ze profiteren van de kennis en kunde die de universiteiten in huis hebben. Harvard doet trouwens niet mee aan Coursera, maar introduceerde in mei dit jaar nog een soortgelijk initiatief: ook gratis en via internet.

In Nederland zijn er zo'n 7000 studenten geregistreerd bij Coursera. Nederlandse universiteiten zijn nog niet in het netwerk opgenomen, maar daar kan verandering in komen. De Open Universiteit van Nederland is één van de partijen die naar de mogelijkheden kijkt.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl