NOS NieuwsAangepast

Geen lening meer bij huurschuld

Huishoudens die hun huur of energierekening niet kunnen betalen, krijgen binnenkort geen lening meer bij de bank of andere kredietverstrekkers. Nog dit jaar begint een proef waarbij betalingsachterstanden in een landelijk systeem geregistreerd worden, zegt de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK).

Als een huishouden niet meer kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen, bijvoorbeeld de huur of lopende schuldregelingen, dan wordt dat geregistreerd in het zogeheten Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS).

Gedragscode

Bij het afsluiten van een nieuwe lening of het kopen op afbetaling, wordt de consument gevraagd om gegevens uit het LIS te delen met de kredietverlener, zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock. "Als de consument toestemming geeft, ziet de kredietverlener of de consument nog in staat is om schulden af te betalen."

Als banken en kredietverleners geen toestemming krijgen om informatie uit het LIS in te zien of als blijkt dat de consument niet meer kan voldoen aan betalingsverplichtingen, gaat een lening niet door. "Banken en kredietverleners hebben in een gedragscode staan dat ze alleen verantwoord willen lenen", zegt de Kock.

Proef

Eerdere plannen om informatie over betalingsachterstanden op te slaan in een landelijk systeem, werden door het College Bescherming Persoonsgegevens geweigerd. Het CBP staat nu wel positief tegenover het plan, maar wil dat er eerst een proef wordt uitgevoerd.

De NVVK zegt dat niet alle betalingsachterstanden in het systeem worden opgeslagen. Het gaat vooralsnog om onder meer huur- en hypotheekachterstanden, leningen bij gemeenten en thuiswinkelbedrijven en achterstanden op de energierekening. Telefoonrekeningen die niet zijn betaald worden bijvoorbeeld niet in het informatiesysteem opgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl