NOS NieuwsAangepast

Stukjes hersenen Einstein te zien

Het Amerikaanse Mütter Museum in Philadelphia heeft voor het eerst delen van de hersenen van Albert Einstein tentoongesteld. Het gaat om 46 ultradunne plakjes tussen glazen plaatjes.

De hersenen van het genie werden na zijn dood in 1955 bij de autopsie verwijderd voor de crematie van het lichaam. De lijkschouwer zei dat hij toestemming van de geleerde had gekregen om de hersenen te bestuderen, maar zijn familie bestrijdt dat.

Hoewel de lijkschouwer zijn baan kwijtraakte over het incident, behield hij de hersenen. Hij liet het in stukken prepareren voor verder onderzoek en leende het materiaal af en toe uit.

Cadeau

De collectie die nu in handen is gekomen van het museum werd door de eigenaar cadeau gedaan aan de man die de preparaties uitvoerde. Het gaat om stukjes hersenen van 20 tot 50 micron dik, minder dan de helft van een menselijke haar.

Het museum laat 45 van de plakjes in de doos zien waarin ze bewaard werden. De laatste is onder een microscoop gelegd zodat bezoekers het brein van dichtbij kunnen bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl