Het chemiebedrijf Chemours
NOS Nieuws

Staatsecretaris Jansen stelt omwonenden Chemours teleur: 'Europees verbod effectiever'

Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu (PVV) kan omwonenden van de Dordtse chemiefabriek Chemours geen garantie geven dat er een landelijk PFAS-verbod komt. Hij geeft de voorkeur aan een Europees verbod, maar dat is er voorlopig nog niet. Bewoners en gemeenten van de chemiefabriek reageren teleurgesteld.

Jansen ging vandaag in Dordrecht met hen in gesprek. "Ik kan ze alleen een hart onder de riem steken en vertellen met welke stappen wij bezig zijn", zei hij na afloop.

Hij begrijpt dat het geduld van de inwoners opraakt, maar denkt dat een Europees PFAS-verbod effectiever is dan een verbod op nationaal niveau. "Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig om die voor elkaar te krijgen."

'Nederland moet voorop lopen'

"Kom op, het wordt tijd dat er nu daadwerkelijk actie genomen wordt", reageert Joop Keesmaat van de Actiegroep Stop PFAS. Het ergert hem dat er steeds opnieuw hetzelfde wordt herhaald. "Ik vind dat Nederland gewoon voorop moet lopen."

Als er geen landelijk verbod op PFAS-komt dan blijven de gemeentes kampen met de vervuiling, zegt wethouder Tanja de Jonge van de gemeente Dordrecht. "Wij zijn heel duidelijk geweest. We willen een nationaal PFAS-verbod."

Extra controles

Wel wil Jansen meer geld uittrekken voor controles door de omgevingsdiensten op de PFAS-uitstoot. Daar is de wethouder blij mee. "Dat is ook echt nodig, want er zijn nu gewoon veel te weinig metingen door het jaar heen." Daardoor is het onduidelijk wat er precies wordt uitgestoten, wat ook de handhaving lastiger maakt, zegt De Jonge.

Al jarenlang protesteren omwonenden van de Chemours tegen de fabriek. Vorig jaar deden bijna 3000 mensen in en rond Dordrecht gezamenlijk aangifte tegen de directie van de chemiefabriek. Ze zeggen gezondheidsschade te hebben door het handelen van Chemours.

Een maand geleden schreef Jansen aan de Tweede Kamer dat alle bedrijven die PFAS uitstoten per direct aan de slag moeten om de uitstoot drastisch terug te dringen. Allerlei stoffen die onder PFAS vallen, komen vanaf nu in de categorie "zeer zorgwekkende stoffen".

Chemours weet al tientallen jaren dat de PFAS de omgeving vervuilde en dat dat gevaarlijk is voor het personeel en het milieu, toonde Zembla in juni vorig jaar aan. Desondanks deed het bedrijf daar niets aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl