Nieuw sanctiepakket EU tegen Rusland, vooral gericht tegen schaduwvloot
De Europese Unie komt met een nieuw pakket aan maatregelen tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het is het vijftiende sanctiepakket sinds het uitbreken van de oorlog, in februari 2022. Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen zei dat het pakket vooral gericht is tegen de zogenoemde 'schaduwvloot' van Rusland.
Vanwege de ban op olie en gas uit Rusland in de Europese Unie gebruikt Rusland tientallen schepen die zonder duidelijke registraties en vlaggen olie en gas vervoeren. Met deze schaduwvloot lukt het om sancties te omzeilen. Ook varen die schepen door naar landen die geen sancties hebben ingesteld, zoals India en China.
De schepen zijn vaak in slechte staat en vormen een groot financieel en ecologisch risico voor landen aan de Noord- en Oostzee. De EU gaat zich nu inzetten om schepen die zonder geldige documenten door Europese wateren varen te identificeren en te lokaliseren. Ook gaan ze onderzoeken wie de eigenaar van elk schip is en voor welke rederij ze varen.
Sanctielijst
Het maatregelenpakket is ook gericht tegen bedrijven, banken en organisaties die de Russische wapentechnologie ondersteunen. Ook zijn er weer individuen op de sanctielijst gezet.
Ruim 2300 mensen en bedrijven zijn op de sanctielijst gezet sinds Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022. De sancties zijn gericht tegen de olie-industrie, de bankensector en delfstoffenbedrijven zoals de grootste diamantmijnbouwer. Allemaal om de slagkracht van de Russen te dwarsbomen.
Ook zijn veel bezittingen en banktegoeden van Russen in beslag genomen. Van de Russische Centrale Bank is zo'n 260 miljard euro bevroren. De rente op die tegoeden wordt gebruikt om wapens en humanitaire hulp voor Oekraïne te bekostigen.