Kamer dwingt kabinet niet tot koerswijziging emissievrije zones
De Tweede Kamer zal het kabinet niet dwingen gemeenten terug te fluiten bij het instellen van emissievrije zones. Dat lijkt de belangrijkste conclusie van een nieuw Kamerdebat over de kwestie. Er wordt al tijden over zero-emissiezones gepraat (gebieden in een stad waarin bestel- en vrachtauto's die schadelijke stoffen uitstoten worden geweerd). Veertien gemeenten stellen de zones in per 1 januari, waaronder de vijf grootste steden.
De Kamer drong in oktober aan op uitstel voor de betrokken ondernemers. Maar staatssecretaris Jansen kwam vorige maand tot de conclusie dat daar bij de gemeenten en ook in het kabinet niet genoeg draagvlak voor is. Bovendien gaan de gemeenten er uiteindelijk zelf over, zei hij verschillende keren.
Hij heeft de gemeenten wel gevraagd het eerste jaar geen boetes op te leggen; de gemeenten zelf willen niet verdergaan dan een half jaar. Verder krijgen ondernemers met het schoonste type dieselbestelauto's nog tot 1 januari 2029 toegang tot stadscentra met een zero-emissiezone (volgens een eerder plan was dat 2028).
Harde kritiek van PVV
Een nieuwe motie van VVD en BBB om elke twee maanden te rapporteren wat de gevolgen van het instellen van de zones zijn voor ondernemers die niet aan de eisen kunnen voldoen, haalt het waarschijnlijk.
VVD-Kamerlid Veltman zei dat het beleid kan worden bijgesteld als uit de rapportages blijkt dat het niet goed gaat. Jansen noemde in het debat die motie overbodig, omdat hij toch al van plan is de ontwikkelingen in de gaten te houden.
De staatssecretaris kreeg in het debat nog de hardste kritiek van zijn eigen partij, de PVV. Die ziet helemaal niets in de zones. Kamerlid Heutink sprak van een ramp waardoor meer dan 100.000 ondernemers in de financiële problemen kunnen komen.
De PVV wil dat het kabinet met spoed met een algemene maatregel van bestuur komt om invoering van de zones alsnog uit te stellen. Een motie daarover werd medeondertekend door BBB, maar zal geen meerderheid halen. En volgens de staatssecretaris is in dat voorstel het middel erger dan de kwaal: "Dit veroorzaakt extra onzekerheid en onduidelijkheid bij ondernemers".