Nederland: meer aandacht nodig voor rechten klimaatvluchteling
Nederland heeft voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gepleit voor meer aandacht voor klimaatvluchtelingen. Die hebben nu vrijwel geen rechten, stelde een jurist namens de regering. Landen hebben de plicht dit samen op te lossen, vindt Nederland.
Nederland kwam met het pleidooi tijdens de zaak van eilandenstaat Vanuatu. Dat land wil weten of landen verplicht zijn klimaatverandering tegen te gaan. Toenemende stormen en de stijgende zeespiegel bedreigen inwoners van laaggelegen eilanden van de eilandengroep. Vanuatu wil ook van het Internationaal Gerechtshof weten of het schadeclaims kan indienen als landen hun CO2-uitstoot niet snel verminderen.
Het Internationaal Gerechtshof zit in het Vredespaleis in Den Haag. Daar mogen landen sinds vorige week maandag hun visie geven op de Vanuatu-zaak.
"Geen juridische bescherming"
Over klimaatvluchtelingen zei Nederland: "De migratieregels geven rechten aan vluchtelingen en stateloze mensen, maar er is geen juridische bescherming voor mensen die zich verplaatsen vanwege klimaatverandering. Daarom moet klimaatmigratie op de internationale agenda worden gezet, bijvoorbeeld op de jaarlijkse klimaattoppen."
In de geschreven documenten staat verdere uitleg. Nederland vindt dat er "een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid" is van de internationale gemeenschap zodat klimaatvluchtelingen een plek hebben waar ze zich kunnen vestigen.
Toekomstige klimaatvluchtelingen
Het schriftelijke pleidooi dat Nederland voor het Internationaal Gerechtshof hield, werd al in maart van dit jaar opgestuurd. Het is dus nog geschreven door het vorige kabinet. Een soortgelijke tekst werd vanochtend uitgesproken onder verantwoordelijkheid van dit kabinet.
In het Nederlandse pleidooi zou je ook kunnen horen dat Nederlanders zelf in de toekomst klimaatvluchtelingen kunnen worden. René Lefeber, de jurist die namens Nederland sprak, zei dat iedereen in het Vredespaleis was "verzekerd van droge voeten", omdat het paleis in tegenstelling tot de rest van Den Haag 6 meter boven zeeniveau ligt.
Vredespaleis eiland
"Als de internationale gemeenschap niet inzet op verdere vermindering van uitstoot en als Nederland niet in staat is om z'n kust te blijven beschermen, kan het zijn dat we ons in de toekomst bevinden op het Vredespaleis-eiland. Uiteindelijk moet iedereen die in laaggelegen gebieden woont, leren leven met een zeeniveau dat hoger is dan vandaag."
Op de eigenlijke vraag die voorlag, ging Nederland maar beperkt in. De regering verwijst vooral naar bestaande afspraken over het beperken van klimaatverandering en over de belofte van rijke landen om klimaatmaatregelen in arme landen deels te financieren.
Nederland vindt niet dat landen die lijden onder klimaatverandering claims kunnen indienen bij landen die veel CO2 hebben uitgestoten.