OM eist 1 jaar cel en tbs in gijzelingszaak café Ede
Het Openbaar Ministerie heeft een jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Corné H., die dit jaar vier mensen urenlang gijzelde in een café in Ede.
Daarnaast eist het OM een contactverbod met de slachtoffers en een gebiedsverbod voor Ede. Ook wil de officier van justitie dat de verdachte na zijn straf onder toezicht blijft. Hij moet ook de door de slachtoffers geëiste schadevergoeding betalen, vindt het OM.
'Hulpvraag'
De 28-jarige H. gijzelde de slachtoffers volgens het OM niet om er rijk van te worden, maar "vroeg vooral om hulp". De verdachte erkende al vroeg in de zitting dat hij de medewerkers van het café tegen hun wil vasthield. Waarom hij dat deed, is voor de verdachte zelf "ook nog een raadsel", zei hij.
Het Openbaar Ministerie wil dat H. wordt veroordeeld voor vrijheidsberoving, maar niet voor gijzeling. Ook eist het OM dat hij een eerder opgelegde straf van 103 dagen voorwaardelijke celstraf alsnog uitzit. H. werd vorig jaar in een andere zaak veroordeeld voor een doodsbedreiging.
Café Petticoat
Op zaterdagochtend 30 maart om 05.15 uur kwam er een melding bij de politie binnen van een gijzeling in café Petticoat in Ede. De verdachte had volgens verklaringen van de gegijzelden messen laten zien en had gezegd dat hij explosieven bij zich had.
Bij de zitting werd duidelijk hoe de gijzeling verliep en wat eraan voorafging. Die avond dronk H. zes glazen wodka, een glas whisky en meerdere glazen bier, hoewel hij ook medicatie gebruikte en in het verleden met een alcoholprobleem kampte.
Daarna bezocht hij een dönerzaak, waarna hij nog korte tijd door het centrum van Ede liep voor hij café Petticoat binnenging. Daar waren de medewerkers van het café net klaar met opruimen en dronken ze nog een "sluitborrel". H. droeg de medewerkers op hun telefoons neer te leggen, waarna hij ze de messen liet zien en zei dat hij explosieven in zijn tas had zitten.
'Bedreigend maar ook menselijk'
De medewerkers moesten op hun knieën gaan zitten met hun gezicht naar de muur en elkaar fouilleren. Volgens de slachtoffers gedroeg de verdachte zich "bedreigend", maar ook "menselijk". Zo mochten ze drinken, roken en naar de wc gaan en werd tegen het einde van de gijzeling een potje darts gespeeld. Een van de slachtoffers benadrukte wel dat alles gebeurde "onder dwang en bedreiging".
Rond 11.00 uur liet Corné H. drie mensen vrij na onderhandelingen met de politie en anderhalf uur later werd de vierde gijzelaar ook ongedeerd vrijgelaten. De medewerkers kwamen zichtbaar geëmotioneerd naar buiten. Kort daarna verliet de gijzelnemer zelf het pand en werd hij geblinddoekt en gearresteerd.
Tijdens de gijzeling werd een groot deel van de binnenstad van Ede afgezet, moesten bewoners van zo'n 150 huizen in de buurt hun woning verlaten en werd het treinverkeer stilgelegd.
Meerdere slachtoffers maakten gebruik van het spreekrecht en vertelden geëmotioneerd wat voor impact de gijzeling op hen heeft gehad:
De verdachte richtte zich na de verklaringen tot de slachtoffers en wenste ze heel veel sterkte.
Psychische problemen
In de rechtszaak werd duidelijk dat Corné H. al langer kampt met psychische problemen en meermaals probeerde zichzelf om het leven te brengen. H. zat eerder in de jeugdgevangenis als straf voor het rijden onder invloed en vluchten voor de politie. Tot op de dag van de gijzeling leefde hij in een instelling voor begeleid wonen.
Het onderzoek naar de psychologische problemen van H. werd behandeld in de rechtszaal. Volgens dat onderzoek heeft de verdachte een storing in het autistische spectrum en kenmerken van borderline. Er is volgens deskundigen een hoog risico op geweld en daarom adviseren ze tbs met dwangverpleging. H. was het hiermee eens.
De rechtbank doet op 24 december uitspraak.