NOS Sport

Veel is anders voor zwemmer Corbeau sinds bronzen Spelen: 'Maar moet flexibel zijn'

  • Martin Vriesema

    verslaggever zwemmen

  • Martin Vriesema

    verslaggever zwemmen

Corbeau na Spelen actief op WK kortebaan: 'Podiumplaats zou goed zijn voor vertrouwen'

Zwemmer Caspar Corbeau wil deze week in Boedapest op de WK kortebaan opnieuw bewijzen dat hij bij de wereldtop hoort. De schoolslagspecialist beleefde op de Olympische Spelen in Parijs zijn internationale doorbraak met een bronzen medaille op de 200 meter. Het succes smaakt naar meer.

In het Amsterdamse Sloterparkbad zijn maandag vooral 'oudere jongeren' baantjes aan het trekken. Corbeau is al klaar in het water. Zwemcoach Kees Robbertsen meldt zich: "Caspar zit momenteel in het krachthonk. Loop maar even mee."

Via een kruip-door-sluip-door-route gaan we naar boven. Daar hangt een lange twintiger aan de ijzers. De benen gestrekt naar voren, grimas op het gezicht. Gedisciplineerd werkt Corbeau zijn oefeningen af. Ook al zit hij in een periode waarin zwemmers het rustig aan doen richting een belangrijk toernooi - de zogenoemde taperfase - zijn oefeningen maken indruk.

Caspar Corbeau met zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen in Parijs

"Ik had al snel weer zin om in het water te liggen. Ik moet fit blijven, bij mij komen de kilootjes er snel aan. Ik wil hard blijven trainen tot de Spelen van Los Angeles."

Sporters denken graag in periodes van vier jaar, de olympische cyclus. Maar die hoofdmaaltijd kent natuurlijk tal van voorgerechten. Zo wachten in de zomer van 2025 interessante WK lange baan (50 meter) in Singapore. Vandaag is in Boedapest de WK kortebaan (25 meter) begonnen. Corbeau komt woensdag voor het eerst in actie.

Kortebaan minder status?

Een kortebaantoernooi heeft minder status. Sommige topzwemmers laten het toernooi zelfs bewust lopen. Corbeau niet. "Het is gewoon een mooie kans om wedstrijdervaring op te doen. Dat is altijd goed met het oog op de echt belangrijke wedstrijden. De concurrentie in Boedapest is stevig. Ik hoop daar persoonlijke records te zwemmen."

Corbeau, kind van een Nederlandse vader en een Amerikaanse moeder, groeide op in de Verenigde Staten. Hij heeft twee paspoorten. Hij koos voor Nederland omdat hij op die manier sneller kon doorbreken. De concurrentie in Amerika is moordend en hier vond hij een goede mentor in Arno Kamminga, de winnaar van twee zilveren medailles op de Spelen van Tokio in 2021 die momenteel nadenkt over zijn toekomst.

Corbeau: "Arno heeft tien jaar lang hard gezwommen. Hij is nu op safari in Zuid-Afrika. Af en toe krijg ik een foto van hem van een leeuw, giraf of neushoorn. Als hij zin heeft om te gaan zwemmen, komt hij wel terug."

Caspar Corbeau

Ook Mark Faber, de coach van Corbeau, vertrok. Hij is aan de slag gegaan als technisch directeur bij de Vlaamse zwembond. Faber was toe aan een nieuwe uitdaging, maar Corbeau betreurt zijn vertrek. "Mark heeft mij vorig jaar enorm gesteund. Ook in mentaal opzicht. Ik vind het jammer dat hij weggaat, maar ik ben hem vooral dankbaar. Ik train nu met Robbertsen. De trainingen zijn niet veel anders dan bij Mark."

Toch is de kans klein dat Corbeau op de langere termijn in Amsterdam blijft. De KNZB heeft besloten om alle topsport te centreren in Eindhoven. Daar is een tweede 50-meterbad gebouwd. De faciliteiten zijn er optimaal. Maar Corbeau was vooral 'happy in Amsterdam'.

Frustratie richting bond

"Ik houd van de stad, de restaurants, het gemak van Schiphol in de buurt. Op de laatste twee Spelen zorgden de Amsterdamse zwemmers voor de medailles (Kamminga, Corbeau en Tes Schouten, red.). Buiten open water gerekend dan. Dus we hebben hier iets goeds gedaan. Ik heb mijn frustratie geuit richting de bond. Maar goed, zo gaat het in het leven: je moet ook flexibel zijn."

Als de verhuizing definitief wordt, krijgt hij te maken met weer twee nieuwe coaches. Of Patrick Pearson of de Australier Peter Bishop. De laatste werd onlangs vastgelegd door Jacco Verhaeren, de technisch adviseur van de KNZB. Corbeau denkt dat hij in de toekomst gekoppeld wordt aan Bishop.

"Hij heeft bewezen dat hij een goede coach is. Hij werkte met Kyle Chalmers. Die won negen medailles op drie Olympische Spelen."

Dat is allemaal voor later. Nu eerst de WK kortebaan. De voorbereiding op dat toernooi is goed geweest. "Ondanks al die veranderingen in mijn omgeving, heb ik me niet laten afleiden. Het gaat erom wat je in het water doet. Het voelt lekker om het lichaam weer pijn te doen, you know."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl