Zorgen over aantal vrouwelijke hoogleraren ondanks kleine stijging
Het afgelopen jaar is het aantal vrouwelijke hoogleraren opnieuw iets gestegen. Ondanks de langzame groei wordt het landelijke streefcijfer van 30 procent aan vrouwelijke hoogleraren volgend jaar waarschijnlijk niet gehaald. Die drempel wordt dit jaar wel voor het eerst gehaald bij de Universitaire Medische Centra (UMC's).
Dit jaar is 28,7 procent van de hoogleraren aan Nederlandse universiteiten vrouw. Een groei van 1,1 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Met het huidige groeitempo zal een evenwichtige balans tussen mannelijke en vrouwelijke hoogleraren niet voor 2044 worden behaald. Dat blijkt uit een jaarlijkse monitor van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).
Carrièreladder
"Per trede op de carrièreladder neemt het aandeel vrouwen af, vooral in hogere academische posities", stelt het LNVH. Hoewel meer dan de helft van de studenten en afgestudeerden vrouw is, neemt de vertegenwoordiging van vrouwen af in de daaropvolgende academische niveaus.
Het aandeel vrouwelijke universitaire docenten lag het afgelopen jaar op 46,9 procent, daarna volgt volgens de monitor een scherpe daling.
Erasmus Universiteit
Dertien van de veertien universiteiten zagen vorig jaar een lichte stijging van het aantal vrouwelijke hoogleraren. Alleen op de Erasmus Universiteit daalde het aandeel met 0,2 procent.
Uit de monitor blijkt verder dat in de besturen van universiteiten nu bijna evenveel vrouwen als mannen zitten. Het percentage vrouwen is gestegen naar 48,4 procent. Opvallend genoeg is per 1 november dit jaar de Erasmus Universiteit de eerste Nederlandse universiteit met een geheel vrouwelijk bestuur.
Uitstroom mannen en medische faculteiten
Wederom bevestigt de monitor dit jaar dat de uitstroom van mannelijke hoogleraren in de leeftijdscategorie 60+ doorzet. "Dit, gecombineerd met de ruim voldoende gevulde talentenpool, biedt uitzonderlijke perspectieven voor de toekomst."
Het percentage vrouwelijke hoogleraren bij de UMC's is gestegen van 29,8 procent in 2023 naar 31,6 procent in 2024.
'Donkere wolken boven de sector'
De monitor moet erkennen dat het politieke landschap en het financiële plaatje zijn veranderd sinds de publicatie van de vorige editie. "Donkere wolken pakken zich samen boven de sector en de voorgestelde bezuinigingen van 1 miljard euro op het hoger onderwijs en onderzoek dreigen werkelijkheid te worden."
Daarmee doelt de organisatie achter de monitor erop dat diversiteit, inclusie en de focus op gendergelijkheid steeds meer onder druk staan. "Mensen in onzekere posities, voornamelijk vrouwen, zijn in het bijzonder kwetsbaar."