President Yoon van Zuid-Korea
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreaanse president Yoon verliest steun eigen partijleider na noodtoestand

De Zuid-Koreaanse president Yoon moet worden afgezet vanwege het uitroepen van de militaire noodtoestand afgelopen dinsdag, vindt nu ook de leider van zijn eigen partij. Eerder hield de People Power Party (PPP) nog vol dat het zich tegen de afzetting van president Yoon zou verzetten.

Partijleider Han Dong-hun zei tijdens een spoedvergadering te beschikken over inlichtingen waaruit blijkt dat Yoon tijdens de staat van beleg opdracht gaf tot de arrestatie van hooggeplaatste politici, onder wie Han zelf. Ook zou Yoon geprobeerd hebben om langer vast te houden aan de militaire noodtoestand dan tot nu toe bekend was. Het kantoor van de president spreekt tegen dat Yoon arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd.

'Aanzienlijk risico'

Han vindt het "cruciaal" dat de taken van de president worden opgeschort. Volgens Han vormt Yoons presidentschap "een aanzienlijk risico", omdat hij weer "extreme acties" uit kan voeren, "zoals een nieuwe poging om de staat van beleg af te kondigen".

Een terugblik op de dag:

Chaotische dag in Zuid-Korea na afkondiging noodtoestand

De belangrijkste oppositiepartij van Zuid-Korea diende afgelopen woensdag een motie in om Yoon af te zetten. Hoewel de oppositiepartij een meerderheid heeft in het parlement, zijn 200 van de 300 parlementsleden nodig om de president af te zetten. De oppositiepartijen beschikken samen over 192 zetels.

Met de steun van zijn eigen partij kan Yoon in principe dus op zijn plek blijven zitten. Als Hun en zijn partij daad bij het woord voegen en Yoon wegstemmen, wordt hij geschorst als president. Vervolgens zal het Constitutionele Hof van Zuid-Korea oordelen of hij uit zijn ambt wordt ontheven, of dat zijn presidentiële macht wordt hersteld.

De stemming over het lot van president Yoon zal morgen plaatsvinden.

Parlement buitenspel

President Yoon kondigde afgelopen dinsdag onverwacht de noodtoestand af, waarmee hij het parlement buitenspel zette. Yoon beweerde dat de oppositie er alles aan deed om de regering te dwarsbomen en het landsbestuur plat te leggen.

Uiteindelijk slaagde het parlement erin om een motie aan te nemen die de staat van beleg moest opheffen. Alle aanwezige parlementsleden stemden voor, waaronder leden van Yoons eigen partij. Het leger handhaafde de noodtoestand totdat Yoon die zelf zou intrekken, wat uren later pas gebeurde.

Populariteit verder gekelderd

Ook voor zijn wanhoopsdaad was Yoon maar weinig populair; maar 19 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking steunde de president. Uit een nieuwe opiniepeiling blijkt dat te zijn gedaald naar 13 procent.

In Seoul gaan betogers al drie dagen de straat op om het vertrek van president Yoon te eisen. Zuid-Koreaanse media schrijven dat PPP-parlementsleden worden overspoeld met sms-berichten, waarin ze worden aangespoord om voor de afzetting van de president te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl