In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Oevers 'probleemkanaal' Almelo-De Haandrik instabiel, provincie Overijssel bezorgd

Een groot gedeelte van de oevers van kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel is instabiel. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie liet uitvoeren naar de staat van het kanaal. De betonnen en stalen damwanden van het kanaal zijn in slechte staat. Over een lengte van 43 kilometer is daarom versneld onderhoud nodig.

De provincie vraagt de gemeenten waardoor het kanaal loopt op sommige plekken zwaar verkeer te weren. Ook kunnen vangrails worden geplaatst zodat auto's die in de berm komen de oevers niet verder belasten, staat in een persbericht.

Probleemkanaal

Het kanaal werd tussen 2011 en 2016 verbreed en verdiept. Na de werkzaamheden kwamen bij de provincie vierhonderd schademeldingen binnen van omwonenden omdat huizen langs het kanaal verzakten. In een aantal gevallen ging dat zo hard dat bewoners moesten verhuizen.

De provincie zette een schaderegeling op, maar een deel van de bewoners voelde zich in de steek gelaten. Mona Keijzer werd destijds als bemiddelaar aangewezen. De schade-afhandeling loopt nog steeds, meldt RTV Oost.

Teleurstelling en bezorgdheid

Gedeputeerde Staten zeggen zich ervan bewust te zijn dat de nieuwe ontdekking tot teleurstelling en bezorgdheid leidt. Daarom wordt met omwonenden nagedacht over de toekomst van het kanaal.

Mogelijk wordt scheepsvaart helemaal verboden: "Hebben we het kanaal op termijn echt nodig voor grote schepen? Of is het in de toekomst alleen voor de waterfunctie van het achterland? Die vraag is belangrijk om samen te beantwoorden in de komende tijd", laat verantwoordelijke gedeputeerde Martijn Dadema weten. "We gaan nu voorbereiden wat strikt noodzakelijk is om de oevers waar dat nodig is te herstellen."

De oevers van het kanaal worden vanaf de weg wekelijks geïnspecteerd. Vanaf het water gebeurt dat maandelijks. De provincie verwacht dat het onderhoud veel geld zal kosten.

Advertentie via Ster.nl