Shigeru Ishiba neemt het applaus in ontvangst na zijn uitverkiezing als partijleider
NOS Nieuws

Oud-defensieminister Ishiba wordt nieuwe premier van Japan

De Japanse regeringspartij LDP heeft Shigeru Ishiba gekozen als nieuwe leider. Hij volgt daarmee Fumio Kishida op, die vorige maand besloot zich niet herkiesbaar te stellen omdat zijn populariteit en die van zijn partij was gekelderd.

Aangezien de LDP de meerderheid in het parlement heeft, betekent de uitverkiezing van Ishiba dat hij Kishida ook opvolgt als premier. Het parlement stemt daar volgende week over.

In een korte speech op het partijcongres waar hij werd verkozen, zei Ishiba dat hij van Japan een veilig land wil maken waar iedereen weer gelukkig is. "We moeten geloven in het volk en ons moedig en oprecht uitspreken."

Vijfde poging

De 67-jarige oud-defensieminister deed al vier eerdere pogingen LDP-leider te worden, maar verloor steeds. Nu lukte het hem om zijn enige overgebleven tegenkandidaat, Sanae Takaichi, te verslaan met 215 tegen 194 stemmen.

De als aartsconservatief bekendstaande Takaichi (63) is de huidige minister van Economische Veiligheid en wilde de eerste vrouwelijke premier van Japan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl