Huub Artz won het EK voor beloften
NOS Wielrennen

De generatie na Van der Poel: beloften strijden met profcontracten op zak om wereldtitel

Achter Mathieu van der Poel stelt het Nederlandse wielrennen bij de mannen weinig voor, concludeert voormalig bondscoach Egon van Kessel in een betoog op Facebook. "Ik zie de toekomst niet rooskleurig in."

De noodklok is geluid, met weerklank van oud-prof Erik Breukink, die zich eveneens zorgen maakt.

Van Kessel doelt op de huidige generatie profs, maar ook op de beloften die geboren zijn tussen 2002 en 2005. "De jonge Nederlandse profs bij Visma-Lease a Bike zijn vooral op training en rijden maar weinig wedstrijden. En bij de opleidingsploegen van Visma en dsm-firmenich-PostNL rijden vooral buitenlandse kopmannen."

Toch komen er diverse talenten aan. Vandaag staat bij de WK in Zürich de wedstrijd voor de beloften op het programma en drie van de vijf Nederlanders die daar starten, hebben al een WorldTour-contract op zak. Een van hen is zelfs de huidig Europees kampioen in deze leeftijdscategorie. Wie zijn deze nieuwe profs en wat kunnen ze?

Huub Artz (22, Intermarché)

Laatbloeier Huub Artz maakt veel indruk in zijn laatste jaar als belofte bij Wanty ReUz Technord, de opleidingsploeg van Intermarché. Hij mocht met de profploeg mee naar de Ronde van Oman en werd daar derde in de bergetappe, om later in het jaar Europees kampioen te worden in zijn leeftijdscategorie op een heel ander parcours.

Huub Artz in zijn Europese kampioenentrui

Artz is zeer veelzijdig, maar lijkt vooral gemaakt voor het klassieke werk. In de Dorpenomloop Rucphen reed hij bijvoorbeeld de hele wedstrijd in de ontsnapping. Hij werd teruggepakt in de finale, maar sprintte daarna alsnog naar de tweede plaats. Intermarché heeft hem een profcontract gegeven, waardoor de Europees kampioen volgend jaar in de WorldTour uitkomt.

Darren van Bekkum (22, Astana)

Darren van Bekkum is een beloftevolle coureur in wedstrijden op heuvelachtig terrein; loopt de weg omhoog, dan meldt hij zich vooraan. Zo won hij dit jaar de zware Ronde de l'Isard, een bergachtige, meerdaagse koers voor beloften.

De 22-jarige klimmer werd opgeleid door Visma-Lease a Bike en heeft daar vier jaar gereden. Toch is er geen plaats voor hem in de hoofdmacht van de Nederlandse ploeg. Hij heeft onderdak gevonden bij Astana Qazaqstan, dat hem voor de komende twee jaar heeft vastgelegd.

Tijmen Graat (21, Visma-Lease a Bike)

Tijmen Graat staat bekend als een groot rondetalent. Zo werd hij dit jaar derde in het eindklassement van de prestigieuze Tour de l'Avenir, de belangrijkste meerdaagse wedstrijd voor beloften. Visma-Lease a Bike heeft hem dan ook vastgelegd tot en met eind 2027.

Max van der Meulen (20, Bahrain Victorious)

Max van der Meulen maakte als junior furore door de loodzware Classique des Alpes te winnen. Dat deed hij door het Franse megatalent Léo Bisiaux op bijna drie minuten achterstand te rijden. Bisiaux' landgenoot Paul Magnier, een van de revelaties van 2024, werd derde op vijfenhalve minuut. Heel 2022 maakte Van der Meulen indruk.

We zijn intussen echter twee jaar verder en waar Bisiaux en Magnier grote sprongen maakten in hun ontwikkeling, kan Van der Meulen bij de beloften nog niet imponeren. Toch maakt hij in 2025 zijn entree in de WorldTour. Hij heeft een contract getekend bij Bahrain-Victorious. Als hij een nieuwe stap in zijn ontwikkeling kan zetten, is Van der Meulen zeker een renner om rekening mee te houden in de klimkoersen.

Menno Huising (20, Visma-Lease a Bike)

Net als Van der Meulen heeft Menno Huising veel klimtalent, maar hij presteert nog niet heel constant. Huising werd derde in de Ronde de l'Isard, die gewonnen werd door Van Bekkum, maar kon niet imponeren in de Giro voor beloften en de Tour de l'Avenir.

Menno Huising tekende in 2023 al een profcontract voor 2025

Visma-Lease a Bike ziet het echter wel zitten in Huising en heeft hem een contract bij de profploeg gegeven tot en met 2027.

Artz, Van Bekkum en Huising komen vandaag in actie tijdens de wegrace op de WK, samen met Tibor Del Grosso (de huidig wereldkampioen veldrijden en Nederlands kampioen op de weg bij de beloften) en Wessel Mouris (onlangs nog derde op het EK tijdrijden voor beloften).

Aan hen om het ongelijk te bewijzen van oud-bondscoach Van Kessel en co.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl