NOS Nieuws

Meer ondernemers met geldproblemen in nasleep van corona

Vorig jaar klopten fors meer ondernemers aan bij organisaties voor financiële hulp dan in 2022. Dat meldt de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening. In totaal waren het 5578 ondernemers, tegen 3447 ondernemers het jaar daarvoor.

De branchevereniging verwachtte al een stijging als gevolg van de nasleep van corona. Tijdens de coronapandemie werden ondernemers gesteund met allerlei regelingen. Een van die steunmaatregelen was dat ondernemers belastingbetalingen konden uitstellen. Na corona werden de regelingen beëindigd of afgebouwd.

Sinds oktober 2022 moeten bedrijven uitgestelde belastingen alsnog in termijnen betalen en dat lukt sommigen niet goed. "Lang hoopten ondernemers dat uitgestelde coronaschulden bij de Belastingdienst kwijtgescholden zouden worden", zegt de NVVK. "Positief effect van deze wake up-call is dat ondernemers die het echt niet meer redden, snappen dat ze hulp moeten vragen."

Minder bewindvoering en schuldregelingen

In totaal meldden zich vorig jaar 79.514 mensen met geldzorgen bij NVVK-schuldhulpverleners. Het jaar ervoor waren dat er 75.531. Het aantal mensen met zwaardere schuldenproblematiek nam af. Van alle cliënten kwamen er ruim 15.000 mensen in een schuldregeling terecht, een daling van ruim 7 procent.

Ruim 21.000 mensen kregen een bewindvoerder, een daling van 8 procent. Zo'n bewindvoerder neemt het beheer van iemands geldzaken over. Tegelijkertijd namen minder zware oplossingen voor geldproblemen, zoals budgetcoaching, juist toe.

Het gemiddelde schuldbedrag waarmee mensen zich meldden bij de schuldhulpverlening daalde, van 40.170 euro naar 38.735 euro. Volgens de NVVK komt dit mede doordat het taboe op moeite met rondkomen kleiner wordt en mensen dus sneller hulp zoeken. "Landelijke en lokale campagnes benadrukken dat het hebben van schulden geen schande is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl