Ramen op het vliegveld bij Parijs waar honderden passagiers uit India sinds donderdag vastzitten zijn afgedekt
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk laat verdacht vliegtuig gaan met India als nieuwe bestemming

Het vliegtuig dat sinds donderdag in Frankrijk aan de grond stond in verband met een onderzoek naar mensensmokkel is vanmiddag vertrokken van luchthaven Châlons-Vatry ten oosten van Parijs. Een groot deel van de gestrande passagiers is door de Roemeense luchtvaartmaatschappij Legend Airlines teruggevlogen naar India, meldt persbureau AFP.

De Airbus A340 was afgelopen week vanuit de Verenigde Arabische Emiraten met 303 passagiers uit India onderweg naar Nicaragua en maakte een tussenstop in Frankrijk. De Franse autoriteiten kregen een anonieme tip dat er mogelijk sprake was van mensensmokkel en hielden het toestel aan de grond om de zaak nader te onderzoeken.

Tijdens dat onderzoek verbleven de passagiers op het vliegveld, afgeschermd van de buitenwereld. De luchthaven werd dagenlang door de politie gevorderd en was gisteren in gebruik als geïmproviseerde rechtszaal met rechters, advocaten en vertalers om te bepalen of de gestrande passagiers nog langer vast moesten blijven zitten.

Arrestaties

Uiteindelijk zijn 276 mensen teruggevlogen. De Franse autoriteiten hadden twee passagiers gearresteerd in het kader van een onderzoek naar mensensmokkel door een criminele bende. De twee zijn weer op vrije voeten, maar zijn wel achtergebleven. De rest van de achtergebleven passagiers heeft asiel aangevraagd in Frankrijk. Elf inzittenden bleken minderjarigen die zonder begeleider reisden. Zij ontvangen nu speciale zorg.

De openbaar aanklager wilde niet ingaan op de vraag of de passagiers van plan waren om via Nicaragua naar de Verenigde Staten te reizen. Het aantal Indiërs dat de grens tussen Mexico en de VS oversteekt is dit jaar flink toegenomen.

De Airbus A340 op de luchthaven Châlons-Vatry

De vliegmaatschappij ontkent elke betrokkenheid bij mogelijke mensensmokkel. Advocaat Liliana Bakayoko zegt tegen persbureau AP dat een "partnerbedrijf" het vliegtuig had gecharterd en verantwoordelijk is voor het verifiëren van de identiteitsdocumenten. De Franse autoriteiten ondervroegen ook de vijftien crewleden aan boord, maar lieten hen zaterdag al gaan, aldus de bedrijfsadvocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl