Hafize Gaye Erkan
NOS Nieuws

Jongste centralebankdirecteur ooit moet Turkije uit monetair moeras slepen

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

  • Mitra Nazar

    correspondent Turkije

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

  • Mitra Nazar

    correspondent Turkije

Met de keuze voor de jongste centralebankpresident ooit, lijkt de herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn economische beleid in het land een nieuwe draai te willen geven. Terwijl Turkije gebukt gaat onder een hyperinflatie is de waarde van de lira tot een nulpunt verdampt. Pogingen om de economie te stutten door de torenhoge rente van 19 procent terug te brengen naar 8,5 procent, haalden vooralsnog weinig uit.

De 43-jarige Hafize Gaye Erkan moet nu bedenken hoe ze het land uit dit monetaire moeras kan krijgen. En dat moet de eerste vrouw op deze positie juist doen in een old boys-wereld als de financiële sector, waarbij het Turkije onder Erdogan flink conservatiever is geworden. Toch lijkt ze in alle opzichten de ideale kandidaat: een nieuwkomer van buiten die beschikt over een vrijwel vlekkeloos wonder-cv.

Hyperinflatie in Turkije en de koers van de lira:

Aan de prestigieuze Princeton University heeft Erkan ooit een titel behaald in financial engineering. Dat is een discipline voor het ontwikkelen van nieuwe financiële producten. Om aan Princeton te studeren kreeg Erkan als 26-jarige een speciale beurs die jaarlijks aan slechts twee bollebozen wordt gegeven. Nadat ze de studie van twee jaar in slechts een jaar had doorlopen, studeerde de Turkse nog aan Harvard, voor ze bij in 2005 Goldman Sachs aan de slag ging.

First Republic Bank

Toch is haar cv niet helemaal smetvrij: Erkan werkte vanaf 2014 bij de First Republic Bank uit San Francisco. Ze schopte het tot vice-ceo van de middelgrote bank, waar veel kopstukken uit de techindustrie hun geld stallen, zoals Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Volgens een profiel in de Turkse krant Hürriyet speelde Erkan een grote rol bij het vertienvoudigen van de fondsen van de First Republic Bank in de acht jaar dat zij er werkte.

De speciale producten, zoals een grote hypotheekportefeuille, deden de bank begin mei juist de das om. Nadat er paniek was uitgebroken en vermogende klanten in korte tijd hun geld hadden weggehaald, stortte de First Republic Bank ineen. JPMorgan Chase nam de failliete bank uiteindelijk over.

Hoewel de positie van Erkan bij de First Republic Bank inmiddels vragen oproept, weerhield het Erdogan en zijn nieuwe minister van Financiën Mehmet Simsek er niet van de gok met haar te wagen.

Simsek, voormalig econoom bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch, liet vrijwel direct doorschemeren niet mee te willen gaan in het economisch opportunisme van Erdogan. Het bestrijden van de inflatie wilde hij alleen doen op "op rationele gronden", verklaarde hij.

Erdogan dwong de centrale bank de afgelopen jaren steeds om de rente te verlagen om de economie aan te jagen, terwijl economen inflatie juist willen tegengaan met hogere rentes. In 2019 ontsloeg de president nog centralebankpresident Murat Cetinkaya omdat die zou hebben geweigerd de rente te verlagen.

Een terugblik van Nieuwsuur op de overwinning van Erdogan:

De toekomst van Turkije met president Erdogan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl