Götze, Ter Stegen en Thy hebben eindelijk opvolgers: Duitsers winnen EK Onder-17

Duitse talenten kloppen titelverdediger Frankrijk in finale EK Onder-17

Duitsland heeft het EK voetbal voor spelers onder 17 jaar gewonnen. In de finale in Boedapest werd titelverdediger Frankrijk na strafschoppen verslagen (5-4). Na 90 minuten stond het 0-0.

Voor de Duitsers is het de eerste eindzege sinds 2009, toen met spelers als Marc-André ter Stegen, Mario Götze en de huidige PEC Zwolle-spits Lennart Thy.

Ontsnapping

Duitsland ontsnapte vrijdagavond na zo'n twintig seconden aan een razendsnelle achterstand. Maxim Dal werkte een voorzet van de Fransen bijna in eigen doel, maar zag de bal tot zijn opluchting via doelman Max Schmitt over het doel verdwijnen.

Daarmee was alles wel gezegd met betrekking tot de eerste helft, die enorm tegenviel. Pas na rust kregen beide ploegen mogelijkheden om de wedstrijd open te breken.

Frankrijk zorgde in een tijdsbestek van enkele minuten twee keer voor gevaar. Invaller Yanis Issoufou stuitte op doelman Schmitt en even later schoot Tidiam Gomes maar net voorlangs.

Noah Darvich krijgt een flinke tackle te verduren

Tien minuten voor tijd knalde de Duitse invaller Bence Dardai, zoon van Hertha BSC-trainer Pal Dardai, een vrije trap tegen de onderkant van de lat.

Ook in de open slotfase bleef een goal uit, waardoor er na afloop meteen penalty's werden genomen.

Fodé Sylla verzuimde in de reeks de Fransen aan de EK-titel te helpen, na een eerdere misser van Noah Darvich. Sylla zag zijn inzet gekeerd worden door Schmitt, waardoor Duitsland in leven bleef.

Saimon Bouabré schoot na de 4-4 van Paris Brunner op de paal, waarna Assan Ouedraogo de Duitsers in extase bracht.

Bijrol

Nederland speelde op dit EK een bijrol door in de groepsfase te verliezen van Engeland (4-1) en Zwitserland (2-0). Alleen tegen Kroatië werd een punt gepakt (1-1).

Met de uitschakeling kwam er een einde aan een reeks van vijf EK's waarin Oranje wel de groepsfase overleefde. In 2016 waren de halve finales het eindstation, in 2017 de kwartfinales. Daarna volgden twee titels (2018 en 2019) en een finaleplaats (2022).