Bruno Guimarães

Newcastle houdt derde plaats vast, tot frustratie van United en Liverpool

Newcastle United kan de Champions League al bijna ruiken, na een 4-1 overwinning op Brighton & Hove Albion. De 'Magpies' hebben in hun laatste twee Premier League-duels genoeg aan één zege om plaatsing voor het miljardenbal veilig te stellen.

Newcastle staat derde in Engeland met 69 punten. Manchester United volgt op drie punten, maar heeft nog een wedstrijd tegoed. Liverpool aast vanaf plek vijf ook nog op een Champions League-ticket, maar heeft puntenverlies van Newcastle of Manchester nodig om in de topvier te eindigen.

Na een goede reeks wist Newcastle de laatste twee duels met Leeds United (2-2) en Arsenal (0-2) niet te winnen. Tegen Brighton, dat een geweldig seizoen doormaakt, liep het echter ouderwets soepel.

Newcastle was zelf via Alexander Isak (oud-Willem II), Fabian Schär en Joelinton gevaarlijk, maar had een eigen doelpunt nodig om op 1-0 te komen. Na een corner van Kieran Trippier verlengde Deniz Undav de bal in eigen doel. Vlak voor rust kopte Dan Burn een vrije trap van Trippier binnen.

Opleving onvoldoende

Na een grote kans voor Newcastle-aanvaller Miguel Almirón gaf Undav Brighton opeens weer wat hoop. Op aangeven van Billy Gilmour maakte de Duitser in de 51ste minuut de 2-1.

Newcastle bleef echter de betere ploeg en Callum Wilson besliste het duel in de 89ste minuut. Bruno Guimarães zette in de blessuretijd de 4-1 op het bord.

Bij Newcastle speelde Sven Botman (oud-Ajax) de 150ste competitiewedstrijd uit zijn carrière. Jan Paul van Hecke (oud-sc Heerenveen) stond in de basis bij Brighton.