Herdenking bij de Erelijst van Gevallenen
NOS NieuwsAangepast

Staten-Generaal herdenken 18.000 omgekomen militairen en verzetsstrijders

Leden van de Eerste en Tweede Kamer hebben in de hal van de Tweede Kamer de bijna 18.000 Nederlanders herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen als militair of bij het verzet.

De jaarlijkse herdenking was bij het nationaal monument de Erelijst van Gevallenen, waar in een boek onder meer de naam, het beroep en de plaats en datum van het sneuvelen of overlijden zijn vermeld.

De Kamerleden en voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer waren eerder op de dag al bij elkaar in het gebouw van de Eerste Kamer voor de speech van de Oekraïense president Zelensky.

De herdenking bij de Erelijst van Gevallenen rond 11.00 uur was op het moment dat Zelensky een toespraak hield in het Haagse World Forum. BBB-leider Caroline van der Plas vindt de timing van Zelensky ongelukkig. "Op hetzelfde moment dat wij als Tweede Kamer de Nederlandse gevallenen herdenken, houdt hij een speech. Dat had anders gekund." Ze koos ervoor om niet bij de bijeenkomsten met Zelensky te zijn, ook niet die eerder op de ochtend in de Eerste Kamer.

Kransen leggen

De herdenking was in de Statenhal van de Tweede Kamer. Bij het nationale monument wordt iedere dag een bladzijde van het boek omgeslagen en dat gebeurde ook vandaag.

Er werden kransen gelegd door voorzitter van de Tweede Kamer Bergkamp, de voorzitter van de Eerste Kamer Bruijn en namens het kabinet door premier Rutte en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook de leerlingen van de Haagse Johan de Witt Scholengroep legden een krans.

Kleuren vervagen

Drie leerlingen van deze school droegen een gedicht voor over de oorlog, vluchten en wat dat voor hen betekent. Bergkamp benadrukte in haar speech dat er meer moeite gedaan moet worden om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. "De kleuren vervagen en we moeten de namen van de gevallenen een gezicht geven voor de jongere generatie."

Na de kranslegging was er een minuut stilte. De herdenking door de Staten-Generaal is elk jaar op de ochtend van 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl