Oud-president Trump sprak op zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida zijn aanhangers toe
NOS Nieuws

Trump in toespraak: aanklachten zijn 'enorme inmenging' in verkiezingen

Oud-president Trump heeft op een campagnebijeenkomst op zijn landgoed in Florida opnieuw fel uitgehaald naar zijn aanklagers. Volgens hem is het proces dat tegen hem loopt een "enorme inmenging" in de presidentsverkiezingen van 2024 en proberen zijn tegenstanders hem met de aanklachten in diskrediet te brengen.

"Ik had nooit gedacht dat zoiets als dit in Amerika kon gebeuren", zei hij in zijn eerste openbare toespraak na zijn voorgeleiding in de rechtbank in New York. Daar werd dinsdag duidelijk dat de voormalige president wordt beschuldigd van 34 strafbare feiten. Die draaien om betalingen van zwijggeld aan onder anderen pornoactrice Stormy Daniels, tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016.

Trump, die volgend jaar opnieuw een gooi wil doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten, herhaalde in zijn toespraak dat hij onschuldig is. "De enige misdaad die ik ooit heb gepleegd, is ons land onbevreesd te verdedigen tegen de mensen die het willen vernietigen."

Dit is een fragment van de toespraak:

Trump in toespraak: aanklachten zijn 'enorme inmenging' in verkiezingen

In zijn toespraak haalde de oud-president ook andere onderzoeken aan die tegen hem lopen, zoals het civiele onderzoek naar mogelijk frauduleuze praktijken in zijn familiebedrijf, de Trump Organization. Alles wijst erop dat zijn tegenstanders hem proberen te ondermijnen, stelde hij, zonder dat verder te onderbouwen. "En nu willen gekken onze verkiezingen beïnvloeden door middel van de wet."

Het is niet voor het eerst dat Trump zonder bewijs suggereert dat zijn herverkiezing in 2024 wordt tegengehouden. Twee weken geleden noemde hij de onderzoeken die naar hem lopen nog "iets wat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt" en sprak hij van "de ene na de andere heksenjacht".

Volgens de aanklagers in New York heeft Trump via zijn advocaat een grote som geld betaald aan Stormy Daniels, zodat zij haar mond zou houden over haar eerdere seksuele affaire met hem. De aanklagers stellen dat die betalingen in de zakelijke administratie van Trump ten onrechte zijn opgevoerd als juridische kosten, in plaats van als campagnedonaties. Daarmee zou de Republikein de campagneregels hebben overtreden en zich schuldig hebben gemaakt aan het vervalsen van zakelijke documenten.

Ook menen de aanklagers dat Trump de integriteit van de verkiezingen van 2016 heeft geprobeerd te ondermijnen, door zwijggeldconstructies op te tuigen voor zaken die hem in de campagne slecht zouden kunnen uitkomen. Ze spraken dinsdag in de rechtbank van een "illegale samenzwering".

Bij de rechtbank in New York hadden zich voor- en tegenstanders van Trump verzameld:

Donald Trump aangekomen bij rechtbank, opgewacht door 'verdeeld Amerika'

De vraag is in hoeverre Trump bij de betalingen betrokken was en of hij wist voor welk doel die werden uitbetaald, zei jurist en Amerikakenner Kenneth Manusama dinsdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Dat er betalingen zijn gedaan staat buiten kijf, maar de vraag is of Trump die heeft georganiseerd."

De 76-jarige oud-president zei dinsdagavond in de rechtbank dat hij onschuldig is aan alle 34 aanklachten. Na de zitting vloog hij meteen terug naar zijn landgoed in Florida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl